Ικανοποίηση για τις σχέσεις με Τουρκία εξέφρασε ο Πούτιν στη συνάντηση με Φιντάν

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των BRICS στην πόλη του Νίζνι Νόβγκοροντ και στο πλαίσιο της ρωσικής προεδρίας στον Οργανισμό.

«Χαιρετίζουμε το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το έργο των BRICS. Φυσικά, θα υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτή την επιδίωξη και την επιθυμία να είμαστε μαζί με τις χώρες αυτής της ένωσης, να έρθουμε πιο κοντά, να επιλύουμε κοινά προβλήματα», είπε ο Ρώσος Πρόεδρος υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο αργά χθες τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

«Πόσο μάλλον που η κατάσταση απαιτεί, όπως πιστεύω, πιο ενδελεχή και στενή συνεργασία, ειδικά για τις χώρες της περιοχής στην οποία ανήκουμε, προκειμένου να δράσουμε αποτελεσματικά προς όλες τις κατευθύνσεις, τόσο από την άποψη της κατοχύρωσης της ασφάλειας, όσο και από την άποψη της οικονομικής συνεργασίας, της προσαρμογής των ενεργειών μας στη διεθνή σκηνή», σημείωσε ο Β. Πούτιν, διαπιστώνοντας ότι όλα τα παραπάνω εντάσσονται «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεταξύ των προτεραιοτήτων μας και αναπτύσσονται ενεργά».

Έχοντας στο πλευρό του μόνο τον βοηθό του επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, τον Γιούρι Ουσακόφ, ο Β. Πούτιν διαπίστωσε «με ικανοποίηση την ανάπτυξη των σχέσεων με την Τουρκική Δημοκρατία», τονίζοντας ότι «όλα αυτά συμβαίνουν, φυσικά, υπό την ηγεσία και την ευθεία υποστήριξη του φίλου μας, του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας».

Σημείωσε επίσης «με ευγνωμοσύνη τη διάθεση των Τούρκων φίλων μας να συμβάλουν στην επίλυση κρίσιμων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης γύρω από την Ουκρανία. Θέλω να σας ευχαριστήσω, υπό την προηγούμενη ιδιότητά σας, για την υποστήριξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και για την παραχώρηση των υποδομών της Κωνσταντινούπολης για τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για την επίλυση της κρίσης».

Ο Ρώσος Πρόεδρος εγκωμίασε τον «σημαντικό ρόλο στη σύναψη της λεγόμενης συμφωνίας για τα σιτηρά», που διαδραμάτισε ο Τούρκος ομόλογός του, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ευθύνη μας, που, δυστυχώς, δεν παρατάθηκε. Γνωρίζω όμως επίσης και για την πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν σχετικά με την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα. Γνωρίζετε ότι την υποστηρίξαμε. Αλλά δυστυχώς, την τελευταία στιγμή, η ουκρανική πλευρά απέρριψε και αυτή την πρόταση». «Παρ’ όλα αυτά, εξετάζουμε προσεκτικά και με μεγάλο σεβασμό όλες τις πρωτοβουλίες της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτή την κατεύθυνση και θα παραμείνουμε σε επαφή μαζί σας», σημείωσε, θυμίζοντας ότι Ρωσία και Τουρκία έπαιξαν «μαζί έναν πολύ σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση της συριακής κρίσης και νομίζω ότι θα ήταν σωστό να συνεχίσουμε το σχήμα της Αστάνα, να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, να κάνουμε ό,τι εξαρτάται από εμάς, ώστε η κατάσταση να επανέλθει στην κανονική οδό και σε αυτή τη σημαντικότατη για εμάς κατεύθυνση».

Ο Β. Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί η «ορισμένη μείωση» του όγκου των διμερών συναλλαγών, που καταγράφεται φέτος έναντι «του απόλυτου ρεκόρ της περασμένης χρονιάς», αποφεύγοντας να αναφερθεί στο πρόβλημα, που επανειλημμένως θέτουν διπλωμάτες και επιχειρηματίες, καθώς λόγω των πιέσεων των ΗΠΑ, όπως εκτιμάται, στην Τουρκία, έχουν δυσκολέψει πολύ το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές συναλλαγές με τη Ρωσία και έχουν συσσωρευθεί σε πολλές εταιρείες χρέη στις διμερείς συναλλαγές.

Περιγράφοντας συνολικά τη διμερή συνεργασία, ο Β. Πούτιν εκτίμησε ότι «σε γενικές γραμμές η κατάσταση εξελίσσεται πολύ θετικά» και ζήτησε να μεταφερθούν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «οι καλύτερες ευχές» του, σημειώνοντας ότι στις αρχές Ιουλίου θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, πράγμα, που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη ορατή στον ορίζοντα η πολυσυζητημένη από τον Απρίλιο κιόλας επίσκεψη του Β. Πούτιν στην Τουρκία.

Στην αντιφώνησή του ο Χ. Φιντάν μετέφερε στον Β. Πούτιν τους χαιρετισμούς του Τούρκου ομολόγου του και διαπίστωσε ότι στις συναντήσεις, που ήδη είχε στη Μόσχα, ακολούθησε την πολιτική, στην οποία είχε αναφερθεί ο Ρώσος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες Ρωσίας και Τουρκίας «κάνουν παν το δυνατό για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή» τους.

Νωρίτερα, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των BRICS, οι Χ. Φιντάν και Σ. Λαβρόφ συζήτησαν όλα τα επίκαιρα προβλήματα της διεθνούς ημερήσιας διάταξης και πρωτίστως «την κατάσταση πραγμάτων στη Μ. Ανατολή και την Υπερκαυκασία», αλλά και το Ουκρανικό, όπως και «την ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας» και «την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων» μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.