Ο απολιτικός, οι πολιτικοί και η παχυδερμία

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Στο προηγούμενο άρθρο σημειώναμε  ότι η επόμενη μέρα των εκλογών θα φέρει ανατροπές και εκπλήξεις .Δεν χρειάζεται  να είναι κανείς δημοσκόπος, πολιτικός αναλυτής, ή μάντης για να προβλέψει τα επερχόμενα τα οποία οι περισσότεροι περίμεναν εκτός από τις ηγεσίες των κομμάτων.

Ο απολιτικός (apolitique -απολιτίκ) Φειδίας Παναγιώτου ανατίναξε τα κομματικά κατεστημένα οι ηγεσίες των οποίων τώρα προβάλλουν χίλιες δύο προφάσεις για να μην ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά και να παραιτηθούν . Η γελοιοποίηση και η απαξίωση των χιλιάδων ψηφοφόρων  δεν φαίνεται να τους ταρακούνησαν . Η παχυδερμία είναι πλέον σήμα κατατεθέν για τους εν Κύπρω κομματικούς ταγούς οι οποίοι μετά την ψυχρολουσία επανέρχονται στα γνωστά περί συλλογικών αποφάσεων των συλλογικών οργάνων. Δηλαδή   ο γνωστός περίγυρος χωρίς να υπάρχει καμιά προσφυγή προς το σύνολο των κομματικών μελών για να εκφέρουν απόψεις που ίσως βοηθήσουν.

 Ο Φειδίας Παναγιώτου έλαβε πέραν των 71 χιλιάδων ψήφων, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του Ιωάννη Κασουλίδη, το 2004, όπου έλαβε 67.251 ψήφους, ενώ ακολουθούσε η Ελένη Θεοχάρους, το 2009, με 58.596 σταυρούς προτίμησης.

Σημειώνεται ότι ο ΔΗΣΥ έλαβε 91.316 ψήφους ήτοι ποσοστό 24,78%, το ΑΚΕΛ – Αριστερά – Κοινωνική Συμμαχία 79.163 ψήφους και ποσοστό 21,49%, ο Φειδίας Παναγιώτου έλαβε 71.330 ψήφους και ποσοστό 19,36%, το ΕΛΑΜ 41.215 ψήφους ήτοι ποσοστό 11,19%, το ΔΗΚΟ 35.815 ψήφους και ποσοστό 9,72%, η ΕΔΕΚ έλαβε 18.681ψήφους και ποσοστό 5,07%, το ΒΟΛΤ Κύπρου έλαβε 10.777 ψήφους ήτοι 2,92%, η ΔΗΠΑ έλαβε 7.988 ψήφους και ποσοστό 2,17%, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών έλαβε 4.742 ψήφους και ποσοστό 1,29%, οι Ενεργοί Πολίτες-Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών έλαβαν 4.603 ψήφους και ποσοστό 1,25%, το Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου έλαβε 1.013 ψήφους ήτοι ποσοστό 0,27%, το Κίνημα Εθνική Δράσις έλαβε 979 ψήφους και ποσοστό 0,27%, ο Ανδρόνικος Ζερβίδης έλαβε 444 ψήφους και ποσοστό 0,12% και τέλος το κόμμα Νίκη έλαβε 389 ψήφους ήτοι 0,11%.

Αυτή είναι μια εικόνα πτώχευσης των κομμάτων αλλά και των συστημικών ΜΜΕ. Τα μεγάλα παραδοσιακά κόμματα είχαν μεγάλες απώλειες ψήφων αλλά ο μεν ΔΗΣΥ με την Αννίτα Δημητρίου πανηγυρίζει για τις δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και ότι διατηρεί την πρωτιά, το δε ΑΚΕΛ δια του Στέφανου Στεφάνου θλίβεται μεν για την απώλεια της μίας έδρας αλλά πανηγυρίζει επειδή κατάφερε να εκλεγούν 5-6 δήμαρχοι που προέρχονται από τον κομματικό χώρο και 3-4 άλλοι που τους υποστήριξε.

Για την αποχή ελάχιστα σχολιάζονται  που εάν δεν ήταν ο Φειδίας θα άγγιζε το 60%.

Οι νέοι δεν βλέπουν τηλεόραση, δεν διαβάζουν εφημερίδες, δεν παρακολουθούν την τρέχουσα επικαιρότητα η οποία είναι ελεγχόμενη και μεταδίδουν ότι είναι επιτρεπτό από τους Μεγάλους Αδελφούς.  Κανένας δεν μιλά για τον κίνδυνο ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου που έρχεται κατά πάνω μας σαν τρένο χωρίς φρένα. Κανένας δεν σηκώνει ανάστημα εναντίον της Αμερικής που επιδιώκει να πτωχεύσει την Ευρώπη.

Ένας 25χρονος influencer, YouTuber και  TikToker με 2,5 εκατομμύρια ακόλουθους από το 2019 ανέτρεψε τον κομματικό χάρτη της Κύπρου. Στη διάρκεια των έξι χρόνων της δράσης του έκανε  φάρσες , έπαιζε στοιχήματα κατά πόσο θα μπορέσει να αγκαλιάσει τον Έλον Μασκ ή να παραμείνει για μια βδομάδα σε φέρετρο. Έγινε ζάμπλουτος, εργοδοτεί γύρω στα  10 άτομα και το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα είναι η ευαισθησία και η αλληλεγγύη. Τον ακούσαμε να λέει πως εντός αυτού του μήνα ήταν προγραμματισμένη η αποστολή της χρηματοδότησης για την ανέγερση ενός σχολείου σε μια φτωχή πόλη Αφρικανικής χώρας. Ποτέ του δεν ψήφισε, είναι πολιτικά αναλφάβητος,  αλλά κατάφερε να σηκώσει από τον καναπέ χιλιάδες ψηφοφόρους που δεν θα ψήφιζαν και να οδηγηθούν στις κάλπες.

Ο Φειδίας δεν είναι από μόνος του ένα φαινόμενο. Αντικαθρεφτίζει την εικόνα των κοινωνιών μιας Ευρώπης που καταρρέει γιατί έχει ξεφύγει από αρχές και αξίες.

Για παράδειγμα  ο Alvise Perez από την Ισπανία, με αντι-μεταναστευτική επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κέρδισε τρεις έδρες με την ανορθόδοξη καμπάνια του: «Το πάρτι τελείωσε», διαταράσσοντας την κυριαρχία του ακροδεξιού κόμματος Vox. Στη Γερμανία, ο Maximilian Krah της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), παρά τα σκάνδαλα της καμπάνιας του και την απομάκρυνση από την κομματική του αντιπροσωπεία, κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα. Τα αμφιλεγόμενα σχόλια και οι συνδέσεις του υπογράμμισαν την αναταραχή εντός της AfD. Στην Ιταλία, η ακτιβίστρια Ilaria Salis, υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Ουγγαρία για υποτιθέμενη επίθεση σε ακροδεξιούς διαδηλωτές, εκλέχθηκε μέσω σημαντικής καμπάνιας με γραπτές ψήφους, αναδεικνύοντας τη δημόσια συμπάθεια και την απαίτηση για τον επαναπατρισμό της.

Στην Ελλάδα μια 76χρονη κτηνοτρόφος που διατηρεί μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο κρεοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη, εκλέχθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με το ψηφοδέλτιο της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Η συμπαθέστατη  κτηνοτρόφος,  Γαλάτω Αλεξανδράκη, με την εκλογή της προκαλεί απορία για το… αν θα βρίσκει τον δρόμο για την τουαλέτα στο Ευρωκοινοβούλιο αφού ακόμα και για αυτό απαιτείται στοιχειώδης γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Ούτε και η ίδια δεν ήξερε πως έγινε αυτό αλλά όταν θέλει ο κόσμος όλα γίνονται…

«Είμαι χαρούμενη. Και μπορώ να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που με ψήφισε. Είμαι σοκαρισμένη γιατί δεν το περίμενα. Μπήκα για να βοηθήσω και πως έγινε αυτό…», είπε.

  Αυτές καθώς και άλλες παρόμοιες εκλογικές επιτυχίες υπογραμμίζουν μια σημαντική αλλαγή στο ευρωπαϊκό πολιτικό προσκήνιο, με την απογοήτευση των ψηφοφόρων και την αυξανόμενη επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να επιτρέπουν σε μη τυπικούς υποψηφίους να αποκτούν σημαντικούς ρόλους στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Κακά τα ψέματα. Ζούμε στην εποχή της αποχαύνωσης. Του κινητού τηλεφώνου που έγινε η προέκταση του χεριού κάθε νέου.

«Την  γλώσσα μου έδωσαν ελληνική στις αμμουδιές του Ομήρου»  που ύμνησε ο Ελύτης διαφθείρεται και υπονομεύεται. Οι περισσότεροι πολιτικοί αλλά και πλείστοι δημοσιογράφοι δεν ξέρουν καλά ελληνικά.  Χρησιμοποιούν ξένες λέξεις   και αγνοούν τους στοιχειώδεις κώδικες επικοινωνίας με το λαό.

Γιατί τόσο μαράζι για το Ευρωκοινοβούλιο;

Ο Φειδίας είναι ένας από τους έξι ευρωβουλευτές και όπως είπε θα αρχίσει να διαβάζει τι σόι είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Είναι ένα σώμα  χωρίς εξουσίες . Απλά εγκρίνει τους προϋπολογισμούς της Ένωσης που καταθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από σπόντας μπορεί να τεθεί θέμα για την Κύπρο αλλά στην ουσία η δημοκρατία στην Ε.Ε. δεν είναι μόνο απούσα αλλά και εκλιπούσα.

Αποφασίζουν οι μη εκλεγμένοι τεχνοκράτες και οι εκλεγμένοι συναινούν ή διαφωνούν.

Τα πάντα ελέγχει ο Γερμανογαλλικός άξονας και οι υπόλοιπες χώρες υπακούουν. Ο μόνος που τους χαλά κάποτε το παιγνίδι είναι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος παίζει συχνά πυκνά το χαρτί της αποχώρησης .Το ιερατείο των Βρυξελλών τρέμει μόνο στην σκέψη να μην το κάνει και να βρεθεί η Ρωσία στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Φειδίας δεν πρόκειται να κάνει την διαφορά. Ή θα παραμείνει και θα συγχωνευτεί με τα κατεστημένα ή θα φύγει στέλνοντας την καθεστηκυία τάξη στο διάβολο.

Κατά τα άλλα η παχυδερμία στα κόμματα δεν παρουσιάζει σημεία ύφεσης και η απαξίωση θα συνεχίζεται. Ήδη ξεκίνησαν οι κατηγορίες και τα μαχαιρώματα από κάποιους που απέτυχαν να εκλεγούν σκίζοντας την κουρτίνα του σάπιου που κρύβεται πίσω από τις λεγόμενες διαδικασίες επιλογής.