Πού οδηγείται η  Κύπρος Πρόεδρε;

Μόνο πυλώνας ασφάλειας δεν είμαστε

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η ιστορία ειδικά των τελευταίων 50 χρόνων διαπομπεύεται με εκκωφαντικά αποσιωπητικά  για  τους αίτιους και τα αιτιατά που οδήγησαν την Κύπρο  στην ημι-υποδούλωση και στην ομηρία της Τουρκίας. Αυτές τις μέρες γίνονται επετειακές εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια εισβολής και κατοχής της Κύπρου. Ανακαλούνται οι αιματηρές μνήμες του ξεριζωμού χιλιάδων Ελληνοκυπρίων το 1974 . Μικρά παιδιά που σήμερα είναι μεσήλικες, εμφανίζονται μέσα από τα τότε   ντοκιμαντέρ να αφηγούνται πως διέφυγαν από το μαχαίρι του Τούρκου εισβολέα και πως κατέληξαν στα χωράφια με τα αντίσκηνα και στην κόλαση επί της γης.

Η πρώτη πράξη του δίδυμου εγκλήματος αποκρύβεται. Το προδοτικό πραξικόπημα που διέπραξαν κατά του Μακαρίου και του κυπριακού λαού η Χούντα των Αθηνών, ο Γρίβας και η ΕΟΚΑ Β’ είναι σαν να μην προηγήθηκε. Όλο αυτό το απόστημα χρηματοδοτούνταν από την CIA και το Αμερικανικό Στέιτ ντιπάρτμεντ με επικεφαλής τον τότε ΥΠΕΞ χασάπη των λαών  Χ.Κίσσινγκερ. Ισότιμο βρόμικο ρόλο είχαν και οι Βρετανοί οι οποίοι για χρόνια υποδαύλιζαν την Άγκυρα να έχει λόγο στο κυπριακό παρότι με την συνθήκη της Λοζάνης η Τουρκία διαγράφονταν  οριστικά από οποιαδήποτε δικαιώματα στο νησί.

Η υποχθόνια απόκρυψη της πρώτης πράξης της συνωμοσίας κατά της Κύπρου στοχεύει να απαλλάξει  από κάθε ευθύνη και έγκλημα  τους  Αμερικανοβρετανούς  και τη Δύση ευρύτερα. Πώς θα δικαιολογηθεί άλλωστε η συνεχιζόμενη χειραγώγηση της Κύπρου από  τις ΗΠΑ; Πώς θα δικαιολογήσουν τις πράξεις τους που οδηγούν στο να καταστεί η Κύπρος ένα υποτελές κράτος και άθυρμα στα χέρια των Αμερικανών;

Το Ισραήλ θεωρείται και αποκαλείται στις ΗΠΑ η μικρή Αμερική της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.  Και όχι τυχαία. Είναι ο περιφερειακός τους χωροφύλακας. Ο σερίφης που  προστατεύει τα συμφέροντα των Αμερικανών και τα δικά του ασφαλώς.

Η κυβέρνηση Ν.Χριστοδουλίδη , όχι μόνο δεν καταδίκασε την γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων αλλά του παρέχει πλείστες τόσες διευκολύνσεις στα κυπριακά λιμάνια και στα αεροδρόμια. Από την άλλη οι Βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι όχι μόνο δεν λογοδοτούν για τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις αλλά έχουν μετατρέψει το νησί σε ορμητήριο  εναντίον γειτονικών χωρών .

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετατρέπεται δυστυχώς σε έναν άχαρο τροχονόμο διευκολύνσεων προς αυτές τις χώρες, οι δύο εκ των οποίων ευθύνονται για το εθνικό  δράμα της Κύπρου. ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ.

Ο ΟΗΕ πρόσφατα ανακοίνωσε πως το Ισραήλ ενδεχομένως να διέπραξε εγκλήματα πολέμου. Αλλά το αυτί της κυβέρνησης μας δεν ιδρώνει. Αντιτείνει την επιχείρηση της «Αμαλθειας» λες και αυτή η προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας που γίνεται  μετ’ εμποδίων  και κάτω από   τον έλεγχο του Ισραήλ, εμποδίζει τις μαζικές σφαγές αμάχων από τους σιωνιστές.

Τουλάχιστον ο τέως πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης κρατούσε τα προσχήματα. Δεν έκανε κινήσεις που θα προκαλούσαν τους γείτονες μας στη  Μέση Ανατολή. Η εξωτερική του πολιτική ήταν πιο ισορροπημένη, ανεξαρτήτως εάν στο ΥΠΕΞ επικεφαλής ήταν  τότε ο νυν Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης  ξηλώνει την ανεξαρτησία της Κύπρου και επιλέγει μια μονοπολική εξωτερική πολιτική υπέρ των ΗΠΑ.

Την περασμένη Δευτέρα εν μέσω πανηγυρισμών και διθυράμβων υπέρ των Αμερικανών,  οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Αμερικής, Κόμπος και Μπλίνκεν ανακοίνωσαν  τη συμφωνία θεσμοθέτησης Στρατηγικού Διαλόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής που επιτεύχθηκε κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ν.Χριστοδουλίδης έσπευσε να πανηγυρίσει  σημειώνοντας ότι “πρόκειται για συμφωνία που αναβαθμίζει και ενισχύει σημαντικά τη στρατηγικής φύσεως σχέση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά σε μια σημαντική χρονική συγκυρία”.

Πέραν της σύσφιγξης των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δεσμών, η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά και πολυεπίπεδα οφέλη, είπε.

Παράλληλα, σημείωσε, “θα αναβαθμίσει τη συνεργασία Λευκωσίας και Ουάσιγκτον σε ζωτικούς τομείς για την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως η Ενέργεια, η έρευνα και τεχνολογία καθώς και η ασφάλεια. Την ίδια ώρα, σημαντικές για την κυπριακή οικονομία είναι οι προοπτικές που διανοίγονται για επενδύσεις στη χώρα μας, καθώς και για την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μας με τις ΗΠΑ. Παράγοντες καθοριστικοί στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για ενίσχυση και θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας”, υπογράμμισε.

Tην ίδια στιγμή, είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, “εργαζόμαστε εντατικά με τις αμερικανικές Αρχές για την ένταξη της χώρας μας στο πρόγραμμα κατάργησης θεωρήσεων εισόδου που θα επιτρέπει στους Κύπριους πολίτες να ταξιδεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την ανάγκη εξασφάλισης, εκ των προτέρων, άδειας εισόδου. Στο πλαίσιο αυτό έχει υπογραφεί διμερής συμφωνία συνεργασίας για τη χρήση ταξιδιωτικών δεδομένων”.

Χαιρέτισε ” με ιδιαίτερη ικανοποίηση την υπογραφή της συμφωνίας”, εκφραζοντας τη βεβαιότητα  “ότι πέραν των θετικών αποτελεσμάτων για τις δύο χώρες και τους πολίτες μας, θα ενισχύσει το διεθνές αποτύπωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναγνώρισης που τυγχάνει ως αξιόπιστος και σταθερός εταίρος, καθώς και ως πυλώνας ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.»

Βέβαια λεπτομέρειες της εν λόγω συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές ούτε και κατά πόσο αυτή θα βοηθήσει την Κύπρο να απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή.

Απ’ ότι φαίνεται η Κύπρος δίδει τα πάντα προς ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ χωρίς σημαντικά ανταλλάγματα. Προς τι θα ωφελήσει  η κατάργηση της  βίζας όταν δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι στην πατρίδα μας;

Οι απειλές της  Χεζμπολάχ

  Απ’ ότι φαίνεται η «σύσφιξη» των σχέσεων Κύπρου Ισραήλ εξόργισαν τις φιλοπαιλιστινιακές οργανώσεις.

 Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έβαλε  τώρα στο κάδρο των απειλών επίθεσης και την Κύπρο. Σε  τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε την Τετάρτη  με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία ανώτερου στελέχους της οργάνωσης σε αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο , ο  Χασάνα Νασράλα προειδοποίησε χωρίς περιστροφές την Λευκωσία πως θα μπει στον ορίζοντα της οργάνωσης. Εξήγησε συγκεκριμένα  πως «εάν η Κύπρος βοηθήσει το Ισραήλ, θα γίνει μέρος του πολέμου» συνεχίζοντας να παραχωρεί αεροδρόμια και βάσεις για στρατιωτικές ασκήσεις.

Πρόσθεσε πως «η εισβολή στη Γαλιλαία είναι ένα θέμα που παραμένει στην ημερήσια διάταξη, αν η σύγκρουση κλιμακωθεί» και κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως μεθοδικά αποσιωπά τις πραγματικές απώλειες στις ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο επιχείρησης προπαγάνδας.

Προειδοποίησε πως η Χεζμπολάχ θα πολεμήσει «δίχως κανόνες» και «δίχως όρια» σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης με το Ισραήλ επαναλαμβάνοντας τις απειλές για «στόχους» και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

«Από την αρχή του πολέμου, υπήρξε προσπάθεια υποτίμησης των μετώπων υποστήριξης στη Γάζα. 42 οικισμοί εκκενώθηκαν πλήρως. Δεν επιδιώκουμε να μπούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με το Ισραήλ» είπε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Οι απειλές του ωστόσο ήταν σαφείς : “Αν η Κύπρος βοηθήσει τον σιωνιστικό εχθρό σε [έναν ευρύτερο πόλεμο], θα θεωρηθεί μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου”.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ του Λιβάνου λέει ότι η Κύπρος που επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμιά της “σημαίνει ότι έχει γίνει μέρος του πολέμου” και ότι η Χεζμπολάχ θα την “αντιμετωπίσει” ως τέτοια.

Δεν μας έφθαναν οι απειλές της Τουρκίας τώρα έχουμε και ισλαμιστικές οργανώσεις να μας στοχεύουν.

Να υπενθυμίσουμε πως πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος απείλησε τις ΝΑΤΟϊκές χώρες πως εάν εμπλακούν πιο βαθιά στην Ουκρανία και χτυπήσουν ρωσικούς στόχους η Μόσχα θα ανταποδώσει με πυραύλους αεροδρόμια και στρατιωτικές τους βάσεις.

Οι Βρετανικές βάσεις σε Ακρωτήρι και Δεκέλεια είναι ΝΑΤΟϊκές και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία να γίνουν στόχος.

Η μόνη σωτηρία είναι ο λαός να ξεσηκωθεί και να διαμαρτυρηθεί έξω από το Προεδρικό και έξω από τις βάσεις του θαΝΑΤΟυ. Γιατί εάν ανοίξει η πόρτα της Κολάσεως η Κύπρος θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους μαζί με τις Αμερικανικές βάσεις της Αλεξανδρούπολης.

Ο Πρόεδρος αντί να πανηγυρίζει και να υμνεί τους Αμερικανούς οφείλει να λογοδοτήσει σε ποια κακοτράχαλα μονοπάτια  οδηγείται η  Κύπρος. Το πάρτι τέλειωσε, καιρός για εξηγήσεις.