Θα μας κατασκοπεύουν και οι …πέτρες


Η πέτρα ήταν το πρώτο εργαλείο  που χρησιμοποιήθηκε από τον άνθρωπο για την επιβίωση του.Τώρα μπορεί να επιστρέψει , στα στρατιωτικά οπλοστάσια, υπό τη μορφή του SPAN (Self- Powered Ad-hoc Network).

IMGP0780

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wired, η Lockheed Martin παρουσίασε την πρόοδό της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τεχνολογίας παρακολούθησης στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης AUSA (Association of the United States Army) στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα «συγκαλυμμένο, αυτοτροφοδοτούμενο δίκτυο ασυρμάτων αισθητήρων», το οποίο μπορεί να παρέχει «διακριτική και συνεχή» παρακολούθηση, αξιοποιώντας σένσορες τόσο μικρού μεγέθους που μπορούν να χωρέσουν μέσα σε μία πέτρα.

Το SPAN είναι ένα δίκτυο αισθητήρων που, όταν ενεργοποιούνται, μπορούν να οργανώσουν μόνοι τους την παρακολούθηση μιας περιοχής, ενεργοποιώντας για παράδειγμα μία κάμερα ή καλώντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για καλύτερη εξέταση ενός χώρου – ή ακόμη και καλώντας έναν μηχανικό εάν διαπιστωθεί ότι στις εγκαταστάσεις τις οποίες «φρουρούν» υπάρχουν ζημιές.

Μέσω της χρήσης εξελιγμένων αλγορίθμων, μειώνονται οι εσφαλμένοι συναγερμοί, με την Lockheed να προωθεί την τεχνολογία ως «field- and – forget», η οποία παρέχει μέγιστη κάλυψη με ελάχιστο κόστος και μπορεί να παραμείνει σε ένα χώρο για χρονικά διαστήματα ετών, χωρίς συντήρηση, τροφοδοτούμενη με ενέργεια από τον ήλιο.

Η εταιρεία ευελπιστεί να πωλήσει τις «κατασκοπευτικές πέτρες» ως μέσα παρακολούθησης, φύλαξης συνόρων, επιτήρησης αγωγών πετρελαίου και αερίου κ.α

Σύμφωνα με τη Lockheed, η χρήση των συγκεκριμένων μέσων συνεπάγεται μειωμένο ενδεχόμενο εντοπισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, στο παρελθόν η ΜΙ6 είχε «φυτέψει» μία πλαστική «πέτρα» με συστήματα παρακολούθησης σε δρόμο της Μόσχας, η οποία είχε όμως εντοπιστεί από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας το 2006.