Σάρωσε ο γιός του ανθρακωρύχου

Εξελέγη πρόεδρος  στις περιφ΄ρειες της  ανατολικής Ουκρανίας

Ο γιος ενός ανθρακωρύχου και διοικητής των μονάδων των ανταρτών που πολέμησαν τους Ουκρανούς, ο “πρωθυπουργός” της αυτοανακηρυχθείσας “Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο εξελέγη  πρόεδρο της αυτονομιστικής επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με ένα έξιτ-πολ.

Ο Ζαχαρτσένκο συγκεντρώνει ποσοστό μεγαλύτερο του 81% ενώ οι δύο σχεδόν άγνωστοι αντίπαλοί του έλαβαν από περίπου 9% ο καθένας, σύμφωνα με την Εφορευτική Επιτροπή.newego_LARGE_t_1101_54417778_type12713

Η φιλοδοξία του 38χρονου επιχειρηματία είναι “να οικοδομήσει ένα νέο κράτος που θα γίνει νόμιμο μετά τις εκλογές και να ανακαταλάβει τα εδάφη που είναι σήμερα υπό ουκρανικό έλεγχο”, όπως είπε ο ίδιος την Παρασκευή, σε μια συνάντηση που είχε με φοιτητές στο Ντονέτσκ.

Ο Ζαχαρτσένκο, που δηλώνει ότι πούλησε την επιχείρησή του για να χρηματοδοτήσει την αντάρτικη οργάνωσή του, συμμετείχε στην επίθεση που οργάνωσαν στις 16 Απριλίου οι αυτονομιστές στην έδρα της περιφερειακής διοίκησης του Ντονέτσκ. Ακολούθησε η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της “Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” και της γειτονικής πόλης Λουγκάνσκ.

Στο επίσημο βιογραφικό του δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ο πατέρας του εργάστηκε επί 30 χρόνια ως ανθρακωρύχος, γεγονός που θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς στην περιοχή του Ντονμπάς όλη η οικονομία επικεντρώνεται γύρω από την ανθρακοφόρα λεκάνη.

Ο Ζαχαρτσένκο ήταν ένας από τους στρατιωτικούς ηγέτες του Σλαβιάνσκ, του προπύργιου των αυτονομιστών που το ανακατέλαβαν τον Ιούλιο οι ουκρανικές δυνάμεις, μετά από σφοδρές μάχες δύο μηνών.  Ανέλαβε την “πρωθυπουργία” τον περασμένο Αύγουστο, όταν πολλοί Ρώσοι πολίτες οι οποίοι κατείχαν τα κυριότερα αξιώματα στη “Δημοκρατία του Ντονέτσκ” αντικαταστάθηκαν από ντόπιους.

Ο Ζαχαρτσένκο διέψευδε πάντα με τον εντονότερο τρόπο ότι οι Ρώσοι στρατιώτες βοηθούσαν τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία: “Εάν η Ρωσία είχε στείλει στρατεύματα εδώ, θα μιλούσαμε για μάχες στα περίχωρα του Κιέβου ή για την κατάληψη του Λβόβ (στη δυτική Ουκρανία)” απαντούσε στις κατηγορίες που εκτόξευαν διαρκώς το Κίεβο, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Μόσχας. Είχε ωστόσο παραδεχτεί ότι στην περιοχή δρούσαν χιλιάδες εθελοντές από τη Ρωσία.

Ο Ζαχαρτσένκο μετείχε επίσης στο Μινσκ στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη συμφωνία εκεχειρίας, στις 5 Σεπτεμβρίου, και άνοιξαν θεωρητικά τον δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία. “Θα σεβαστούμε όλα όσα υπογράψαμε στο Μινσκ”, διαβεβαίωσε.

ΕΕ: «Εμπόδιο για την ειρήνη οι εκλογές»

Στο μεταξύ η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα  πως  η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

“Θεωρώ τις σημερινές ‘προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές’ στις ‘Λαϊκές Δημοκρατίες’ του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ως ένα νέο εμπόδιο στον δρόμο προς την ειρήνη στην Ουκρανία. Η ψηφοφορία αυτή είναι παράνομη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την αναγνωρίσει” ανέφερε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.