Times:Tο Πανεπιστήμιο Κύπρου ανάμεσα στα 200 κορυφαία της Ευρώπης

Σημαντική αναγνώριση για την αριστεία του Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί η νέα κατάταξη των βρετανικών Times (Times Higher Education World University Rankings 2015-16) που δημοσιεύθηκε στις 10 Μαρτίου 2016 και αφορά την κατάταξη πρωτοπορίας των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Στη λίστα δημοσιεύονται τα κορυφαία 200 Πανεπιστήμια της Ευρώπης, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, που κατατάσσεται στις θέσεις 180-190 (βλ. Πίνακα).POL

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι τα μοναδικά ελληνόφωνα πανεπιστήμια που έχουν καταφέρει να συγκαταλέγονται στα κορυφαία 200 της Ευρώπης. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των πανεπιστημίων και ανώτερων ιδρυμάτων στην Ευρώπη υπερβαίνει τις 6 χιλιάδες.

Η λίστα κατάταξης Πανεπιστημίων Times «Times Higher Education World University Rankings» θεωρείται μια από τις 3 κατατάξεις με το μεγαλύτερο κύρος και τα αποτελέσματά της εμπιστεύονται και αξιοποιούνται κάθε χρόνο από υποψήφιους φοιτητές, επιχειρήσεις, καθώς επίσης και πολιτειακούς αξιωματούχους ανά το παγκόσμιο.

Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου

Το μοντέλο αξιολόγησης που εφαρμόζεται χρησιμοποιεί αυστηρά πρότυπα και παγκόσμιες συγκρίσεις (benchmarks) για όλους τους τομείς της αποστολής των Πανεπιστημίων.  Συγκεκριμένα το «Times Higher Education World University Rankings»,   χρησιμοποιεί 13 δείκτες απόδοσης, οι οποίοι ομαδοποιούνται στους τομείς:  Διδασκαλία, Έρευνα, Επίδραση στην Έρευνα (Citation), Έσοδα από Έρευνα και Καινοτομία και Διεθνής Εικόνα και Προοπτική.  Τα στοιχεία συλλέγονται, τόσο από μετρήσιμα δεδομένα, όσο και από δεδομένα που προκύπτουν από ανάλυση ερευνών.

Το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται ανάμεσα στα 200 κορυφαία Πανεπιστήμια της Ευρώπης αποτελεί τεράστιο επίτευγμα για την Κύπρο, αλλά και για το ίδιο το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο καταφέρνει, σε μόνο 25 χρόνια λειτουργίας, να εξακολουθεί να συγκαταλέγεται στην ελίτ των πανεπιστημίων διεθνώς.

Όπως δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διάκριση στα λίγα χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας της πανεπιστημιακής κοινότητας στο σύνολό της-φοιτητές, απόφοιτους, ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό. Είναι ένα επίτευγμα για το οποίο αξίζει να γιορτάσουμε, συνεχίζοντας συνάμα να εργαζόμαστε μεθοδικά και με σταθερά βήματα, προσηλωμένοι στο τετράπτυχο γνώση, έρευνα, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Τα καλύτερα έπονται. Ο στρατηγικός στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η κορυφή, δηλαδή, τα πρώτα 100 πανεπιστήμια της Ευρώπης και τα πρώτα 200 του κόσμου. Δημιουργούμε τις υποδομές, διαθέτουμε αξιόλογο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό και μπορούμε ακόμη καλύτερα. Χρειαζόμαστε ωστόσο το νομικό πλαίσιο που θα απελευθερώσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του οργανισμού μας. Θέλουμε την πολιτεία αρωγό στις προσπάθειές μας! Ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει ένα ίδρυμα ελεύθερο και αυτόνομο που θα τον κάνει υπερήφανο στην επιστήμη, στην ανεξάρτητη σκέψη και στον ελεύθερο λόγο. Αισθάνομαι ότι σ’ αυτή την πορεία και σε αυτό το μεγάλο στοίχημα – στοίχημα όχι μόνο για τους εαυτούς μας και το ίδρυμά μας, αλλά και για τη χώρα μας – η πολιτεία και η κοινωνία είναι μαζί μας. Είναι μαζί μας οι πιο σύγχρονες δυνάμεις του τόπου μας.

Συμπαραστάτες στους στόχους που έχουμε θέσει και τα οράματα του οργανισμού είναι, επίσης, οι δωρητές και ευεργέτες του Πανεπιστημίου Κύπρου. Άνθρωποι και οργανισμοί με βαθιά πίστη στις δυνατότητες και στην προοπτική του οργανισμού που ανιδιοτελώς και απλόχερα συνεισφέρουν στο πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα της πατρίδας μας, στον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και την αυτόνομη σκέψη. Τους εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη. Το ΠΚ διανύει την πορεία του προς την κορυφή παρά τις δυσκολίες που βρίσκει, παρά τα ποικιλόμορφα και ποικιλώνυμα κατεστημένα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος και η στρατηγική άριστα σχεδιασμένη. Θα προχωρήσουμε λοιπόν. Η Κύπρος είναι παρούσα, το ΠΚ είναι παρόν», κατέληξε ο Πρύτανης.

Πίνακας: Κατάταξη χωρών σύμφωνα με τον αριθμό πανεπιστημίων της κάθε χώρας (Πηγή: https://www.timeshighereducation.com/world-university-rankings/best-universities-in-europe-2016)

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΑ ΧΩΡΑ, ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ 200 ΠΡΩΤΑ

 

Χώρα Αριθμός Ιδρυμάτων
Ηνωμένο Βασίλειο 46
Γερμανία 36
Ιταλία 19
Γαλλία 15
Ολλανδία 13
Σουηδία 11
Ελβετία 9
Βέλγιο 7
Ιρλανδία 6
Δανία 6
Φιλλανδία 6
Ρωσία 5
Ισπανία 5
Αυστρία 5
Νορβηγία 4
Ελλάδα 1
Κύπρος 1
Πορτογαλλία 1
Λουξεμβούργο 1
Εσθονία 1
Τσεχία 1
Ισλανδία 1