Συσκευές αλλάζουν την καθημερινότητά μας

assets_LARGE_t_420_54557942_type12128Δεν είναι στη σφαίρα της φαντασίας  αλλά πραγματικότητα.Τώρα θα μπορείτε να  βάζετε πλυντήριο καθ’ οδόν για το σπίτι ή να ρυθμίζετε την  κουζίνα σας ώστε  η μπριζόλα σας να είναι μέτρια ψημένη. Ή μπορείτε να τηλεφωνάτε από το ποδήλατο χωρίς να χρειάζεται να πάρετε τα χέρια σας από το τιμόνι.

Στη φετινή έκθεση καινοτομίας IFA, η οποία ανοίγει αύριο τις πύλες της στο Βερολίνο, η βασική τάση που θα επικρατήσει δεν είναι η παρουσίαση συσκευών τις οποίες θα ακούσουμε για πρώτη φορά, αλλά η τελειοποίηση ήδη υπαρχουσών με κυρίαρχες τις «έξυπνες» οικιακές συσκευές.
Από τον «έξυπνο ψήστη» και το πλυντήριο ρούχων, το οποίο ελέγχεται εξ αποστάσεως, μέχρι έναν εντυπωσιακό… τρισδιάστατο εκτυπωτή για φαγητά, πλήθος εταιρειών θα μαγέψουν τους λάτρεις των gadgets και της τεχνολογίας και υπόσχονται ότι θα κάνουν την καθημερινότητά μας ευκολότερη. Το καλύτερο είναι ότι τα νέα προϊόντα που αναμένεται να παρουσιαστούν και που θα διαμορφώσουν τις τεχνολογικές τάσεις της επόμενης χρονιάς εκτός από τους φανατικούς της τεχνολογίας αφορούν και άλλες ομάδες καταναλωτών, όπως τις νοικοκυρές και τους ηλικιωμένους.
Τη διεθνή έκθεση, που διοργανώνεται στη γερμανική πρωτεύουσα από το 1924, επισκέπτονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 240.000 ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων κολοσσοί των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών από όλον τον κόσμο, όπως η Samsung και η LG. Μάλιστα η έκθεση, η οποία φέτος θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες παραγγελιών με τζίρο που ανέρχεται περί τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πλυντήριο με SMS
Στην εποχή της ψηφιακής διαχείρισης του νοικοκυριού η Siemens θα παρουσιάσει στην έκθεση το νέο πλυντήριο ρούχων της iQ800, το οποίο λαμβάνει εντολές από μια εφαρμογή για smartphone. Η εφαρμογή αυτή, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε απόσταση από τη συσκευή, διευκολύνει τη λειτουργία του πλυντηρίου, το οποίο επίσης αποφασίζει για τον κατάλληλο χρόνο πλύσης. Το μόνο που δεν κάνει είναι… να συγκεντρώνει και να τοποθετεί τα ρούχα στον κάδο πλύσης…

Κράνος – τηλέφωνο
Ακόμα μία συσκευή που φοριέται είναι το ποδηλατικό κράνος Livall. Εχοντας συνδεδεμένο το κράνος με το smartphone μέσω bluetooth, ο ποδηλάτης μπορεί να τηλεφωνήσει χωρίς να βγάλει το κινητό του από την τσέπη. Επίσης το Livall, το οποίο πωλείται στα 100 δολάρια, καταγράφει τους κραδασμούς στην πορεία του χρήστη του, προωθεί τα δεδομένα στο smartphone, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις σε περίπτωση ατυχήματος.
Ο ψηφιακός φρουρός
Το Home Security Rover της 7Links είναι ένα μίνι-ρομπότ. Η κίνησή του κατευθύνεται εξ αποστάσεως από ένα smartphone και μεταφέρει στον ιδιοκτήτη του εικόνες από όλους τους χώρους του σπιτιού. Με το LED φως του κινείται και στο σκοτάδι, ενώ αν παρατηρηθεί κάτι ύποπτο, ο ιδιοκτήτης μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα ακόμα και… να μιλήσει! Η τιμή του ανέρχεται σε 180 ευρώ.

Για gamers
Η Acer έχει κατασκευάσει την ιδανική οθόνη για τους λάτρεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η καινοτόμος κυρτή και εξαιρετικά ευρεία οθόνη Predator X34, με τιμή στα 1.300 ευρώ, απευθύνεται στους gamers με 34 ίντσες και ανάλυση… 3440* 1440! Η κυρτότητά της κάνει τον παίκτη να νιώθει ότι είναι ο ίδιος μέρος του παιχνιδιού και απεικονίζει πιο καθαρά τις κινούμενες εικόνες.
Σεφ με ένα κλικ
Η ταϊβανέζικη XYZprinting είναι μία από τις εταιρείες που μεταφέρουν την τρισδιάστατη εκτύπωση σε άλλη διάσταση με τους εκτυπωτές φαγητού! Αν και η συσκευή δεν προσφέρει ιδιαίτερη γευστική ποικιλία, αφού δέχεται μόνο ζύμες, γλάσο και σοκολάτα ως πρώτες ύλες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φαγητών σε απεριόριστα σχέδια.

Μετακινήσεις
Το Oxboard είναι ένα μίνι μεταφορικό μέσο, που θυμίζει τα Segway, αλλά δεν έχει τιμόνι. Αποτελείται από μία σανίδα με δύο ρόδες και η κίνησή του τροφοδοτείται από μπαταρία. Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να πατήσει επάνω στη συσκευή και να μετατοπίσει το βάρος του προς την κατεύθυνση που θέλει να μετακινηθεί. Με τιμή στα 800 ευρώ, το Oxboard μπορεί με μία φόρτιση να ταξιδέψει σε άσφαλτο έως 20 χιλιόμετρα με ταχύτητα 10 χλμ./ώρα.
Λιχουδιές
Η εταιρεία Cuciniale δημιούργησε μια εστία που σας γλιτώνει από τον κίνδυνο του άψητου ή του παραψημένου φαγητού. Μέσα από μια εφαρμογή για smartphone ο χρήστης μπορεί να επιλέξει, για παράδειγμα, ότι θέλει η μπριζόλα του να είναι καλοψημένη. Η εφαρμογή στέλνει το κατάλληλο σήμα στην εστία, ώστε να ρυθμίσει τη θερμοκρασία, ενώ ένας σένσορας που τοποθετείται στην μπριζόλα μετράει τη θερμοκρασία της και υπολογίζει τη διάρκεια του ψησίματος.