Ούγγρος πρωθυπουργός:«Είμαστε έντρομοι από το τσουνάμι των προσφύγων

newego_LARGE_t_1101_54558052_type12128newego_LARGE_t_1101_54558048_type12713Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στην «αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, από τις Βρυξέλλες όπου είχε συναντήσεις με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Όρμπαν υπερασπίστηκε τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα του, τονίζοντας ότι οι πολίτες είναι έντρομοι, καθώς αντιμετωπίζουν το «χάος» και μια Ευρώπη που «αδυνατεί να ελέγξει» το πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα. «Δεν μπορούμε να τους δεχτούμε όλους. Να τους προειδοποιήσουμε: Μην έρχεστε. Είναι επικίνδυνο. Μείνετε στην Τουρκία» υπογράμμισε.

Με τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συναντήθηκε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν.
«Εμείς οι Ούγγροι είμαστε έντρομοι, οι άνθρωποι στην Ευρώπη είναι έντρομοι διότι βλέπουν ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες, και μεταξύ αυτών οι πρωθυπουργοί, δεν είναι ικανοί να ελέγξουν την κατάσταση», δήλωσε ο Ορμπαν.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι μετανάστες είναι «πρόβλημα γερμανικό και όχι ευρωπαϊκό», αφού κανείς εξ αυτών δεν θέλει να μείνει στην χώρα του:
«Κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, την Πολωνία. Ολοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία. Οπότε αν η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει ότι κανείς δεν μπορεί να φύγει από την Ουγγαρία προς Γερμανία χωρίς να καταγραφεί, εμείς θα τους καταγράψουμε. Αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή. Είναι χαοτικό, δεν είναι ευρωπαϊκό…» δήλωσε ο Όρμπαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
«Μην επικρίνετε την Ουγγαρία επειδή κάνει αυτό που είναι υποχρεωτικό. Και αντί να κριτικάρετε εμάς, αφήστε την Ουγγαρία να κάνει την δουλειά της όπως αυτή ορίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες», σημείωσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι η νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης θα είναι έτοιμη μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μάχη στον σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης.
«Ηρθα εδώ για να πληροφορήσω τον πρόεδρο (Μάρτιν Σουλτς) ότι η Ουγγαρία έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να τηρήσει τους κανονισμούς. Ετοιμάζουμε στο ουγγρικό κοινοβούλιο πακέτο μέτρων, υψώνουμε έναν φράχτη (στα σύνορα με Σερβία για να αναχαιτιστεί το μεταναστευτικό κύμα) και όλα αυτά μαζί μπορούν να διαμορφώσουν μία νέα κατάσταση στην Ουγγαρία και στην Ευρώπη από τις 15 Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο Ορμπαν, προειδοποιώντας ότι χωρίς αυστηρό συνοριακό έλεγχο, οι ποσοστώσεις της ΕΕ για τους πρόσφυγες αποτελούν «πρόσκληση» προς τους μετανάστες.
Ερωτηθείς για την εικόνα του πνιγμένου παιδιού από την Συρία σε παραλία της Τουρκίας, ο Ορμπάν υποστήριξε ότι αυτό δεν συνιστά ηθικό επιχείρημα για να ανοίξουν οι πύλες της Ευρώπης, αλλά μάλλον αποτελεί απόδειξη των κινδύνων που διατρέχουν οι οικογένειες όταν ξεκινούν τον διάπλου για την γηραιά ήπειρο, προσθέτοντας ότι το σωστό θα ήταν η ΕΕ να προειδοποιεί αυτούς τους ανθρώπους να μην έρχονται:
«Αν δώσουμε την εντύπωση ότι μπορούν να έρθουν όλοι, γιατί είμαστε έτοιμοι να τους δεχτούμε όλους, αυτό θα ήταν μια ηθική αποτυχία. Το πιο ηθικό και ανθρώπινο είναι να ξεκαθαρίσουμε: Σας παρακαλούμε, μην έρχεστε. Η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα. Μείνετε εκεί. Είναι επικίνδυνο να έρθετε. Είναι καλύτερο για την οικογένεια, για τα παιδιά, για τον εαυτό σας, να μείνετε».
Σκηνές χάους
Πανικός επικράτησε σήμερα στον κεντρικό σιδηροδρομικο σταθμό της Βουδαπέστης που άνοιξε εκ νέου μετά από διήμερο αποκλεισμό, με τους συγκεντρωμένους μετανάστες να δίνουν μάχη για μια θέση στα τρένα.
Εκατοντάδες εισέβαλαν στον σταθμό μόλις οι αστυνομικές δυνάμεις αποσύρθηκαν στις 8.15 (τοπική ώρα) από τις εισόδους.

Το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο εκεί από την Τρίτη όρμησε στις αποβάθρες και σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν καθώς όλοι προσπαθούσαν να επιβιβασθούν στα τρένα, ακόμη και από πόρτες και παράθυρα, την ώρα που τα μεγάφωνα μετέδιδαν το μήνυμα ότι κανένας συρμός που αναχωρεί από τον σταθμό του Κέλετι (Ανατολικού) δεν θα εξυπηρετεί διεθνείς προορισμούς «επ’ αόριστον».
Τουσκ: Δίκαιη ανακατανομή στην ΕΕ
Την ανάγκη μιας «δίκαιης αναδιανομής τουλάχιστον 100.000 προσφύγων» σε χώρες της ΕΕ, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
«Η δίκαιη κατανομή τουλάχιστον 100.000 προσφύγων σε χώρες της ΕΕ είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε» δήλωσε ο Τουσκ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Βίκτορ ‘Ορμπαν.

Ο Τουσκ υποστήριξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κέντρα υποδοχής κοντά σε εμπόλεμες ζώνες και εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, όπου υπάρχουν ήδη προσφυγικοί καταυλισμοί και συμπλήρωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να διαθέσουν πολύ περισσότερα χρήματα για την μεταναστευτική κρίση, ζήτημα το οποίο αναμένεται να εξεταστεί σε Σύνοδο Κορυφής τον ερχόμενο μήνα.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε λόγο για κίνδυνο «χωρισμού της ΕΕ σε ανατολή και δύση» σε ό,τι αφορά το θέμα της υποδοχής μεταναστών.
«Συγχωρήστε μου την απλούστευση, αλλά είναι σα να υπάρχει ένας χωρισμός μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής ΕΕ», είπε ο Τουσκ στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον Ευρωπαίων πρεσβευτών.
«Κάποια κράτη μέλη σκέφτονται μόνο πώς να εξαλείψουν το κύμα των μεταναστών, κάτι που συμβολίζεται από τον αμφιλεγόμενο φράχτη στην Ουγγαρία, ενώ άλλα επιθυμούν περισσότερη αλληλεγγύη, υπερασπιζόμενα (…) αυτό που αποκαλούμε αναγκαστικές ποσοστώσεις» στην υποδοχή των μεταναστών από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, σημείωσε, προσθέτοντας:
«Η εξεύρεση ενός κοινού παρονομαστή αποτελεί μια πρόκληση-κλειδί».
Την ίδια ώρα η Γερμανία κατηγόρησε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης ότι αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες μέσω του συστήματος των ποσοστώσεων.
«Απειλούνται οι χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης»
Την θρησκευτική πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος θέλησε να αναδείξει με άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο ‘Ορμπαν, προειδοποιώντας ότι η αθρόα εισροή μεταναστών στην Ευρώπη απειλεί να υπονομεύσει τις χριστιανικές ρίζες της ηπείρου, επικρίνοντας παράλληλα την «αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική» της ΕΕ.
«Οι πολίτες περιμένουν από εμάς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να προστατεύσουμε τα σύνορά μας», επισημαίνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός και προσθέτει:
«Μόνο αφού έχουμε προστατεύσει τα σύνορά μας μπορούν να τεθούν ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των μεταναστών που μπορούμε να υποδεχθούμε ή για το αν θα πρέπει να υπάρξουν ποσοστώσεις», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ορμπαν καταγγέλλει ότι οι μετανάστες πλημμυρίζουν τη χώρα του, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι χριστιανοί, αλλά μουσουλμάνοι.

«Είναι ένα σημαντικό ζήτημα, διότι η Ευρώπη και ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχουν χριστιανικές ρίζες. Δεν είναι ήδη και από μόνο του ανησυχητικό το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός χριστιανικός πολιτισμός είναι μετά βίας σε θέση να τηρήσει τις χριστιανικές αξίες της ίδιας της Ευρώπης».

Προειδοποιεί παράλληλα για μια «έκρηξη» σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης και υπερασπίζεται την απόφαση της κυβέρνησής του να υψώσει ένα φράχτη στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία.