O Υπουργός Παιδείας ενημέρωσε την Επ. Παιδείας της Βουλής για την επαναλειτουργία σχολείων

 

imagewΟ Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ενημέρωσε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ότι γίνονται σχεδιασμοί, σε συνεργασία με τη διυπουργική Επιτροπή, για την επαναλειτουργία των σχολείων, η οποία θα γίνει στη βάση των εισηγήσεων των επιδημιολόγων και ότι η ύλη για τις εξετάσεις θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, διευκρινίζοντας ότι η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που μεταδίδει το ΓΤΠ, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε στην Επιτροπή ότι με το τέλος των αργιών του Πάσχα έγινε μια επαναδιοργάνωση στο πρόγραμμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με επιμερισμό των διαθέσιμων πρωινών ωρών, ώστε να επωφεληθούν και οι μαθητές/μαθήτριες Δημοτικής Εκπαίδευσης,  για την οποία οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν με εγκύκλιο.

Διευκρίνισε ότι για τη Δημοτική Εκπαίδευση άρχισε ένα πρόγραμμα εξ αποστάσεως διδασκαλίας για την 5η και 6η τάξη Δημοτικού Σχολείου, ενώ για τις υπόλοιπες τάξεις οι εκπαιδευτικοί θα έρχονται σε καθημερινή επικοινωνία με τις τάξεις τους και για τον σκοπό αυτό μπορούν να αξιοποιούν και τα καθημερινά τηλεοπτικά μαθήματα, τα οποία στο εξής θα μεταδίδονται για όλες τις τάξεις, χωρίς να περιορίζεται η δυνατότητα για δικούς τους παιδαγωγικούς σχεδιασμούς.

Αναφορικά με τις ανάγκες των μαθητών/μαθητριών σε ψηφιακές συσκευές και διαδίκτυο, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή άρχισαν οι διαδικασίες για να καταγραφούν οι ανάγκες σε συνδέσεις στο διαδίκτυο και συσκευές.

Πρόσθεσε πως οι μισές από τις συσκευές αυτές εξασφαλίστηκαν από πόρους του Υπουργείου και οι άλλες μισές εξασφαλίστηκαν με προσφορές από φιλανθρωπικούς οργανισμούς, ιδιωτικές εταιρείες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, αφού αυτός ήταν ο πιο σύντομος τρόπος για την κάλυψη των αναγκών.

Περαιτέρω ο κ. Προδρόμου είπε ότι το ίδιο συνέβη και με τις συνδέσεις στο διαδίκτυο, εκ των οποίων οι μισές καλύφθηκαν από δωρεές παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και οι άλλες μισές χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο.

Για τους μαθητές/μαθήτριες που δεν έχουν ακόμα κάποια ψηφιακή συσκευή, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το ΥΠΠΑΝ κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να προμηθευτεί, το ταχύτερο, αριθμό συσκευών τύπου ταμπλέτας.

Διατυπώνοντας τη θέση πως το γεγονός ότι υπάρχουν μαθητές χωρίς ψηφιακή συσκευή δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, πρόσθεσε ότι ήδη έγινε επιμόρφωση εκπαιδευτικών, ετοιμάστηκαν ενημερωτικά βίντεο και τέθηκε σε λειτουργία γραμμή επικοινωνίας για ερωτήματα γονέων/κηδεμόνων σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι στο ΥΠΠΑΝ έχει γίνει πλήρης σχεδιασμός και για την επαναλειτουργία των σχολείων και για τις Παγκύπριες εξετάσεις και μόλις ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από την Κυβέρνηση θα ανακοινωθεί και η ύλη για τις εξετάσεις τις επόμενες μέρες. Πρόσθεσε ότι η σχολική χρονιά λήγει στις 30 Ιουνίου και στον βαθμό που μας επιτρέπεται το διάστημα των δυο μηνών θα αξιοποιηθεί.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους θέματα, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Προδρόμου, μεταξύ των οποίων οι κατατακτήριες εξετάσεις, οι εξετάσεις για σχολές φυσικής αγωγής, για τα μουσικά σχολεία κ.ο.κ., τα έχουμε καταγράψει, και τις επόμενες μέρες θα ενημερώσουμε το κοινό και την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, ενώ θα γίνουν συζητήσεις με εκπροσώπους των ιδιωτικών σχολείων και ανακοινώσεις για θέματα που τους απασχολούν, σχετικά με τις δικές τους εξετάσεις και εγγραφές.

‘Οσον αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι τα Πανεπιστήμια ακολουθούν τις γενικές οδηγίες της Κυβέρνησης, διέκοψαν τη φοίτηση και προχώρησαν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ανέφερε ότι είναι σε επικοινωνία με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων και με τις πρυτανικές Αρχές των δημόσιων πανεπιστημίων και γίνονται συνεννοήσεις προκειμένου και στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος να ληφθούν υπόψη οι έκτακτες φετινές συνθήκες.

Ο κ. Προδρόμου είπε επίσης ότι σε συνεννόηση του Υπουργείου Παιδείας με τον Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης (ΔΙΠΑΕ), και με πρωτοβουλία της Προέδρου του, Μαίρης Κουτσελίνη, εξασφαλίστηκε ότι τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μορφές ενδιάμεσης και τελικής αξιολόγησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση (ΕΝQA), μεταξύ των οποίων εξ αποστάσεως αξιολόγηση.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός απάντησε σε σωρεία ερωτήσεων που τέθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αναφέρεται στην ανακοίνωση.

H συνεδρία μέσω τηλεδιάσκεψης της Επιτροπής Παιδείας άρχισε στις 13.15 και ολοκληρώθηκε στις 16.30.

Σε αυτή συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) Μάριος Παναγίδης, εκπρόσωποι της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης και των Δημόσιων και Ιδιωτικών Πανεπιστημίων.