Σαφείς προειδοποιήσεις Γ.Γ. του ΣτΕ για την κατάσταση στην Τουρκία

Ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντε προειδοποιεί  τις χώρες που παραβιάζουν το καταστατικό με τη μοίρα της Ελλάδας επί χούντας

 

 

imagew.aspxΜε τη μοίρα της Ελλάδας, κατά την εποχή της χούντας των Συνταγματαρχών, προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, τις χώρες που παραβιάζουν το καταστατικό του διεθνούς οργανισμού, υπενθυμίζοντας τα γεγονότα που οδήγησαν τελικά την Αθήνα να αποχωρήσει από το ΣτΕ το 1969.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στο Στρασβούργο, ο κ. Γιάγκλαντ είπε εξάλλου ότι το ΣτΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία, με την επανακαταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη.

Απαντώντας σε ερώτηση του Φρανκ Σβάμπε, Προέδρου της ομάδας των Σοσιαλιστών στο ΣτΕ, όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των κρατών μελών που παραβιάζουν το καταστατικό ή τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο ΓΓ του ΣτΕ ανέφερε ότι υπάρχει ήδη η διαδικασία, η οποία προβλέπεται στο καταστατικό του διεθνούς οργανισμού. Έφερε ακολούθως ως παράδειγμα τη διαδικασία που οδήγησε τη χούντα των Αθηνών στην απόφαση για αποχώρηση της Ελλάδας από το ΣτΕ, λίγο πριν καταδικαστεί από την Επιτροπή Υπουργών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η διαδικασία υπάρχει, μπορεί να τεθεί με περισσότερη λεπτομέρεια για να επιτευχθεί καλύτερη συνεργασία μεταξύ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών» είπε ο κ. Γιάγκλαντ. Ανέφερε ωστόσο, ότι το ζητούμενο είναι να αποφεύγονται καταστάσεις, παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας την εποχή της χούντας.

Αν ένα κράτος μέλος βρίσκεται ξεκάθαρα σε λάθος δρόμο, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιου είδους συγκροτημένη δράση από την πλευρά της Συνέλευσης και της Επιτροπής Υπουργών, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ενισχυμένη συνεργασία, είπε. Συμπλήρωσε ότι αν και αυτό δεν λύσει το πρόβλημα, τότε η τελευταία λύση είναι να γίνει επίκληση των σχετικών άρθρων του καταστατικού, που προβλέπουν την αποχώρηση ενός κράτους μέλους ή την αποπομπή του από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όσον αφορά τις τοπικές εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Γιάγκλαντ ανέφερε τέλος ότι το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του ΣτΕ ήταν το μόνο διεθνές θεσμικό όργανο που ήταν παρών στην Τουρκία, και είπε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.