Έξω από τα δόντια μίλησε ο Κινέζος Πρόεδρος στον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Για πρώτη φορά ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία δημιουργούν κοινό αντιαεροπορικό σύστημα με στόχο την Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο το απόγευμα της Παρασκευής και εκεί ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ να μην συνεχίζουν να μιλούν για ειρήνη και από την άλλη να οργανώνουν στρατιωτική περικύκλωση της Κίνας. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ψυχρή υποδοχή ήταν αποτέλεσμα των μόλις πριν ημερών αποφάσεων του Τζο Μπάιντεν  για δημιουργία μιας νέας γενιάς συστήματος αεράμυνας κατά της χώρας.

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να εκτιμούν την ειρήνη, να δίνουν προτεραιότητα στη σταθερότητα και να διατηρούν την αξιοπιστία και όχι να λένε ένα πράγμα αλλά να κάνουν κάτι άλλο», είπε ο πρόεδρος Σι ο οποίος ουσιαστικά έδειξε την περιφρόνησή του στον Α.Μπλίνκεν γιατί στο Πεκίνο αρχίζουν να πιστεύουν ότι η Ουάσιγκτον έχει χάσει την αξιοπιστία της με τον Τ.Μπάιντεν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιδιώκουν έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας, δεν επιδιώκουν να καταστείλουν την ανάπτυξη της Κίνας, δεν επιδιώκουν να αναζωογονήσουν τις συμμαχίες τους εναντίον της Κίνας και δεν έχουν καμία πρόθεση να έχουν σύγκρουση με την Κίνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν, αλλά ο πολιτικός του προϊστάμενος τον είχε ήδη “κρεμάσει” λίγο πριν το ταξίδι.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση ότι ένα νέο κοινό αντιαεροπορικό αμυντικό σύστημα σχεδιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ιαπωνία και Αυστραλία, όπως είχε πει ο Τζο Μπάιντεν, κατά την υποδοχή στον Λευκό Οίκο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

«Για πρώτη φορά, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική», δήλωσε ο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες.

Στη διάρκεια των συνομιλιών που επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών απέναντι στην Κίνα και τη Βόρεια Κορέα. Τόκιο και Ουάσινγκτον κάνουν επίσης βήματα προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τη στρατιωτική διοίκηση και τις υποδομές τους στην Ιαπωνία, ώστε να ενισχύσουν τη διαλειτουργικότητα των δυνάμεών τους. Ο Μπάιντεν είπε ότι αυτή η στρατιωτική αναβάθμιση είναι η σημαντικότερη αφότου ξεκίνησε η συμμαχία των δύο χωρών.

«Συμφωνήσαμε ότι οι δύο χώρες μας θα συνεχίσουν να απαντούν στις προκλήσεις που αφορούν την Κίνα μέσω στενής συνεργασίας. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώσαμε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος με την Κίνα και η συνεργασία με την Κίνα για τις κοινές μας προκλήσεις», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.