ΟΗΕ:Δεν υιοθετήθηκε κανένα ψήφισμα στο Σ.Ασφαλείας για τη Βενεζουέλα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψε και τα δύο σχεδια ψηφίσματος  γι τη Βενεζουέλα και τελικά δεν εγκρίθηκε κανένα. Το  σχέδιο των ΗΠΑ ζητούσε άμεσα εκλογές στη χώρα και στήριξη του Γκουάιδο. Της Ρωσίας, πρόκρινε το διάλογο και στήριζε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία, είχαν καταθέσει προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δυο διαφορετικά σχέδια ψηφίσματος για την Βενεζουέλα.857018

Το ψήφισμα της Ουάσιγκτον ζητούσε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών στη χώρα και εξέφραζε στήριξη στον Χουάν Γκουάιδο που έχει αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος. Το ψήφισμα της Μόσχας, επαναβεβαίωνε τη στήριξη στον νόμιμα, συνταγματικα εκλεγμένο πρόεδρο, Νικολάς Μαδούρο. Ανέφερε ότι είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης Μαδούρο να συντονίσει την παράδοση βοήθειας στη χώρα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέρριψε και τα δύο σχέδια ψηφίσματος.

«Το έγγραφό μας εξέφραζε στήριξη στον μηχανισμό Μοντεβιδέο για διάλογο και διαμεσολάβηση, κάτι που ξεκάθαρα δεν υποστηρίζει η Ουάσιγκτον και άλλες αντιπροσωπείες», δήλωσε ο Βασίλι Νεμπένζια μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, μετά την απόρριψη και των δυο ψηφισμάτων.

«Λυπούμαστε ιδιαίτερα για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας σύρθηκε για μια ακόμη φορά σε αυτό το πολιτικό σόου και την αστοχία. Το ψήφισμα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ αφορά αλλαγή καθεστώτος μεταμφιεσμένο σε ενδιαφέρον για τον λαό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ρώσος αντιπρόσωπος, θύμισε το ψήφισμα που είχε υιοθετήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη Λιβύη, αξιοποιήθηκε απροκάλυπτα για να γίνουν βομβαρδισμοί και να αλλάξει καθεστώς. Ο Νεμπέζνια είπε επίσης ότι αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσαν ότι είναι απαραίτητες οι εκλογές στη Βενεζουέλα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζήτησαν την περασμένη Τετάρτη οι ΗΠΑ, για να εγκρίνει το σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητούσε νέες προεδρικές εκλογές αλλά και απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστική χρήση, την οποία διοργανώνει η αντιπολίτευση στη χώρα.

Η Ρωσία κατέθεσε δικό της σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη για να ζητήσει, να οργανώσει και να διανείμει διεθνή βοήθεια μέσα στη χώρα. Επίσης καλούσε σε διάλογο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Βενεζουέλα.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώθηκε στις 23 Ιανουαρίου, όταν ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουάιδο αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος. Ο Μαδουρο χαρακτήρισε την κίνησή του απόπειρα πραξικοπήματος. Οι ΗΠΑ και πενήντα ακόμα χώρες στήριξαν αμέσως τον Γκουάιδο. Η Ρωσία και σειρά άλλων κρατών εξέφρασαν την στήριξή τους στον συνταγματικά εκλεγμένο πρόεδρο Μαδούρο.