ΥΠΕΞ Βενεζουέλας:Ο Πομπέο ψάχνει αφορμή για να μας κηρύξει πόλεμο

Κατηγόρησε τις  Ουάσιγκτον ότι είναι πίσω από πυρκαγιές σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα με την Κολομβία, καθώς ψάχνει απελπισμένα ένα λόγο για να αρχίσει πόλεμο κατά του Καράκας.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάζα κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο ότι ενορχηστρώνει τις πυρκαγιές σε φορτηγά με 2372658ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα της Κολομβίας με τη Βενεζουέλα και ότι «απελπισμένα» ψάχνει ένα λόγο για να αρχίσει πόλεμο κατά του Καράκας.

«Ο Πομπέo, ειδικός της CIA σε επιχειρήσεις με ψεύτικες σημαίες, νομίζει ότι θα κοροϊδέψει τον κόσμο με το φορτηγό που πήρε φωτιά στην Κολομβία από τους δικούς του πράκτορες… Ο Πομπέο και οι εκτελεστές του αναζητούν απελπισμένα για μια αιτία πολέμου. Σήμερα, η επιχείρησή τους απέτυχε. Εάν θέλετε να βρείτε εκείνους που ευθύνονται για το καμένο φορτηγό με την ψεύτικη ανθρωπιστική κρίση, ψάξτε ανάμεσα στο δικό σας προσωπικό», διεμήνυσε ο Αρεάζα μέσω Twitter.

​Μετά το περιστατικό με τα φορτηγά, ο Κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών, Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε Μάρκες έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα υπόλοιπα οχήματα με βοήθεια που είχαν ξεκινήσει να κατευθύνονται προς τη Βενεζουέλα.

Στις 23 Φεβρουαρίου, η στηριζόμενη από της ΗΠΑ αντιπολίτευση της Βενεζουέλας προσπάθησε να εισάγει στη χώρα φορτηγά με ξένη ανθρωπιστική βοήθεια από διάφορα σημεία στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία παρά την σαφή απαγόρευση της νόμιμης κυβέρνησης στην είσοδο της βοήθειας αυτής. Στα σύνορα με την Κολομβία, ορισμένα φορτηγά πυρπολήθηκαν, με τον Πομπέο να δηλώνει λίγο μετά ότι η εικόνα των φλεγόμενων φορτηγών προκαλούσε αηδία.venezueal

 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε οποιαδήποτε βοήθεια προερχόμενη από τις ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να τον ρίξει από την εξουσία.

Προκειμένου να εμποδιστούν μη αδειοδοτημένες παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Μαδούρο έκλεισε τα σύνορα με τη Βραζιλία, τα θαλάσσια σύνορα με τις Μικρές Αντίλλες αλλά και αρκετές γέφυρες που ενώνουν την Βενεζουέλα με την Κολομβία.

Η Ρωσία, που μαζί με την Κίνα και άλλες χώρες στηρίζουν τον Μαδούρο, προειδοποίησε ότι μη αδειοδοτημένες παραδόσεις βοήθειας στη Βενεζουέλα θα συνιστούν πρόκληση και μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για στρατιωτική δράση κατά της νόμιμης κυβέρνησης.