Οι πέντε πιθανοί στόχοι ρωσικών πυραύλων Ζίρκον κατά των ΗΠΑ, αν η Ρωσία δεχθεί επίθεση

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ρωσικά υποβρύχιά θα εξοπλιστούν με υπερηχητικούς πυραύλους Ζίρκον, που θα μπορούν να πλήξουν τα εχθρικά κέντρα λήψης αποφάσεων, σε περίπτωση επιθετικότητας σε βάρος της Ρωσίας.

 

Η κρατική τηλεόραση Russia-1, παρουσίασε τη λίστα πέντε αμερικανικών κέντρων λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποτελέσουν στόχους των ρωσικών 2373761υπερηχητικών πυραύλων Ζίρκον, εφόσον η Ουάσιγκτον αποφασίσει να επιτεθεί στη Μόσχα, με τη χρήση πυραυλικού οπλοστασίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Πεντάγωνο θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους, καθώς εκεί βρίσκονται τα κορυφαία κέντρα της στρατιωτικής διοίκησης καθώς και τα αρχηγεία των γενικών επιτελείων.

Ο επόμενος στόχος θα μπορούσε να είναι το Καμπ Ντέιβιντ το προεδρικό θέρετρο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από την Ουάσιγκτον. Στο Καμπ Ντέιβιντ υπάρχει καταφύγιο και τηλεπικοινωνιακό κέντρο που ονομάζεται Site R.

Άλλος δυνητικός στόχος για τους ρωσικούς Ζίρκον είναι σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι, είναι το Φορτ Ρίτσι στο Μέριλαντ, μια πρώην στρατιωτική βάση που τώρα αποτελεί μια υποστηρικτική εγκατάσταση του Site R. Δεν είναι σαφές γιατί το ρωσικό κανάλι έχει περιλάβει στους στόχους το συγκεκριμένο χώρο, καθώς έχει κλείσει επίσημα από το 1998.072502

Τέταρτος στόχος που περιγράφει το Russia-1, είναι η αεροπορική βάση Μακλέλαν στην Καλιφόρνια, η οποία έχει τεθεί επίσημα εκτός λειτουργίας από το 1995.

Ο τελευταίος στόχος, που απαριθμεί η ρωσική τηλεόραση, είναι οι εγκαταστάσεις του ναυτικού ραδιοσταθμού Τζιμ Κρικ, που έχει την ευθύνη των τηλεπικοινωνιών των αμερικανικών υποβρυχίων σε πολύ χαμηλές συχνότητες.

Ο απόστρατος ναύαρχος του ρωσικού στρατού, Βσέβολοντ Κμίροφ, δήλωσε στις 21 Φεβρουαρίου, ότι ένα ρωσικό υποβρύχιοι έχει την ικανότητα να εκτοξεύσει 50 πυραύλους Ζίρκον ταυτόχρονα προκειμένου να πλήξει με επιτυχία τις βάσεις αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και τα στρατιωτικά κέντρα ελέγχου των πυραυλικών συστημάτων που βρίσκονται στην Ευρώπη, εάν η Ουάσιγκτον επιχειρήσει να τα χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στη Ρωσία.

Οι προειδοποιήσεις Πούτιν 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ετήσια ομιλία του κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παραβιάζουν με «υπόγειο« τρόπο τη συνθήκη INF και ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν θα είναι αυτή που θα αναπτύξει πρώτη πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη.2321708

Η Ρωσία δεν θα είναι η πρώτη που θα αναπτύξει πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ετήσια ομιλία του.

Προειδοποίησε, ωστόσο πως αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν τέτοιους πυραύλους κοντά στη Ρωσία, η Μόσχα θα αναγκαστεί να αντιδράσει αναλόγως.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Ρωσία δεν θα στοχεύσει μόνο τους χώρους εκτόξευσης πυραύλων που την απειλούν, αλλά και τους τόπους όπου λαμβάνονται αποφάσεις σχετικά με αυτούς τους πυραύλους.

Μάλιστα, κάλεσε τις ΗΠΑ να υπολογίσουν την ταχύτητα και το βελενηκές των όπλων της Ρωσίας και μετά να δράσουν.

Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν μονομερώς από τη συνθήκη INF είναι κρίσιμη, τόνισε ενώ υπογράμμισε πως η Ρωσία σε αντίθεση με τις ΗΠΑ,δεν ανέπτυξε τεχνολογίες απαγορευμένες από τη συνθήκη.

«Η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε με παραπλανητικό τρόπο» σημείωσε και ανέφερε πως θα ήταν πιο ειλικρινές να που πως απλά θέλουν να αποχωρήσουν όπως συνέβη με τη συνθήκη ABM και τον Τζορτζ Μπους.

Κατηγόρησε ακόμη τους Αμερικανούς πως παραβιάζουν τη συνθήκη INF, με «υπόγειους» τρόπους, αναπτύσσοντας βάσεις εκτόξευσης πυραύλων Tomahawk στην ανατολική Ευρώπη και χρησιμοποιώντας πυραύλους μέσου βεληνεκούς ως στόχους κατά τη διάρκεια δοκιμών αντιπυραυλικών συστημάτων.

Ο ρώσος Πρόεδρος αναγνώρισε ακόμη πως η παρούσα κατάσταση διεθνώς δεν επιτρέπει κλιμάκωση.

Σχολίασε δε πως οι ΗΠΑ ήδη προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας αναπτύσσοντας αντι-πυραυλικές ικανότητες.

Η Ρωσία απάντησε σε αυτές τις κινήσεις για να διατηρήσει την ικανότητα αποτροπής.