Βενεζουέλα και INF στο επίκεντρο του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Το μήνυμα ότι η Βενεζουέλα πρέπει να επιλύσει μόνη της, χωρίς ξένες παρεμβάσεις το εσωτερικό πολιτικό της πρόβλημα, έστειλε η Μόσχα. Τι συζητήθηκε στο ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας.2109008

Με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις στη Βενεζουέλα και την επικείμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη INF, συνεδρίασε χθες  το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, υπό τον πρόεδρο Βλαντμίρ Πούτιν, όπως έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Συζήτησαν για την κατάσταση στη Βενεζουέλα και διακήρυξαν για μια ακόμη φορά πως είναι αναγκαίο να επιλύσει μόνη της χώρα την εσωτερική της πολιτική κρίση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Τόνισε επίσης, ότι το συμβούλιο εξέτασε ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας και διεθνούς ασφαλείας, στον απόηχο της επικείμενης αποχώρησης των ΗΠΑ, από τη συνθήκη INF.

Εξάλλου το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατήγγειλε χθες ότι ο πραγματικός λόγος αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη INF είναι η «σοβαρή αδυναμία των αμερικανικών θέσεων στη διεθνή αρένα».

  Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, αντιδρώντας στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συνθήκη «INF» διβεβαίωσε  ότι θα συνεχίσει να καταπολεμά τα «καταστροφικά βήματα στο πεδίο των οπλικών ελέγχων».

Το ρωσικό υπουργείο, σε ανακοίνωσή του, υπογράμμισε ότι ο πραγματικός λόγος αποχώρησης της Ουάσιγκτον είναι η «σοβαρή αδυναμία των αμερικανικών θέσεων στη διεθνή αρένα».

Υπογράμμισε δε, ότι η Μόσχα αποδοκιμάζει κατηγορηματικά τις «μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ στον τομέα των οπλικών ελέγχων».

«Η Ρωσία — επιμελώς, διαρκώς και άνευ όρων — εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο πεδίο των οπλικών ελέγχων, του αφοπλισμού και της μη ανάπτυξης (σ.σ. πυρηνικών όπλων)» έσπευσε να προσθέσει.

Και συμπλήρωσε: «Είμαστε ανοιχτοί σε μία στενή και πλήρη συνεργασία, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της στρατηγικής σταθερότητας και της διεθνούς ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει αποφασιστικά τα «καταστροφικά» βήματα στο πεδίο του οπλικού ελέγχου και της μη ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε την απόφαση της Ουάσιγκτον για την αναστολή των αμερικανικών υποχρεώσεων, στο πλαίσιο της Συνθήκης «INF». Η διαδικασία της αποχώρησης, μάλιστα, θα ξεκινήσει σήμερα  Σάββατο (2 Φεβρουαρίου) και θα ολοκληρωθεί τους επόμενους έξι μήνες. Η συνθήκη «INF» υπεγράφη το 1987 μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ, και περιλαμβάνει μία σειρά περιορισμών για την ανάπτυξη πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, βεληνεκούς από 500 έως 5.500 χιλιόμετρα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, συνομιλώντας σε δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποσκοπεί στην έναρξη διαπραγματεύσεων για μία «σαφώς καλύτερη» συνθήκη.