Βενεζουέλα: Κορυφώνονται οι προσπάθειες ΗΠΑ για ανατροπή της κυβέρνησης Μαδούρο

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προσπάθειες των ΗΠΑ να ανατρέψουν πραξικοπηματικά την νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να δηλώνει κυνικά πως «ήλθε η ώρα να τελειώνουμε με την δικτατορία του Μαδούρο.»2093400

Αναλυτικότερα  :

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς, απευθυνόμενος στον Νικολάς Μαδούρο, τον απειλησε ευθεως  ότι δεν θα πρέπει να «τεστάρει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο  Μάικ Πενς, ο οποίος εργάζεται προκειμένου να μεγιστοποιήσει την πίεση στην κυβέρνηση του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε χθες ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι προκειμένου να αντικατασταθεί η κυβέρνηση της χώρας.

“Τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση”, είπε ο Πενς σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. “Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη δικτατορία του Μαδούρο μια και καλή”, πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον έχει αναγνωρίσει ως νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας τον Χουάν Γκουαϊδό, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, και ζητά και από άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ο Πενς συναντήθηκε στο Μαϊάμι με Βενεζουελάνους εξόριστους και την ηγεσία της τοπικής κοινότητας και συμμετείχε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης μαζί τους.

Ο αντιπρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εργαστούν με την Εθνοσυνέλευση, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ώστε να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Βενεζουέλα

Από την πλευρά του ο Τζον Μπόλτον,σύμβουλος ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με μια διφορούμενη δήλωση είπε ότι «δεν επίκειται αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, »αλλά πρόσθεσε   ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.

Ερωτηθείς αν επίκειται στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ -ή από τη Βραζιλία ή από την Κολομβία ή από έναν συνδυασμό και των τριών χωρών- ο σύμβουλος του Τραμπ Τζον Μπόλτον απάντησε στη ραδιοφωνική εκπομπή του δημοσιογράφου Χιού Χιούιτ: “Όχι”.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, εκδηλώθηκαν μαζικές διαδηλώσεις σ’ όλη τη Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα στις 23 Ιανουαρίου ο Χουάν Γκουάιδο να αυτοανακηρυχθεί ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία έδωσαν προθεσμία οκτώ ημερών στον πρόεδρο Μαδούρο, προκειμένου να προκηρύξει «ελεύθερες» και «διαφανείς» εκλογές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναγνωρίσουν την εξουσία του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Στον αντίποδα, Ρωσία, Κούβα, Κίνα, Τουρκία και Ιράν ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. οποίος — από την πλευρά του — χαρακτήρισε τη Βενεζουέλα ως «θύμα της αμερικανικής συνομωσίας».

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Χοσέ Γκουάιδο λέγοντας ότι είναι «Αμερικανός πράκτορας», αλλά και τις ΗΠΑ για απόπειρα πραξικοπήματος στη χώρα.Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το Καράκας διακόπτει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την Ουάσινγκτον, δίδοντας περιθώριο 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες, προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.


**