Οικολόγοι:Κοινός εκλογικός κατάλογος Ε/κ και Τ/κ για ευρωεκλογές από το Αρχείο Πληθυσμού.

Το Κίνημα Οικολόγων αναφερόμενο στις επικείμενες ευρωεκλογές τονίζει την ανάγκη όπως χρησιμοποιηθεί κοινός εκλογικός κατάλογος Ε/κ και Τ/κ από το Αρχείο Πληθυσμού για να μπορούν να ψηφισουν και οι Τ/κ .

Στην πρόταση του το Κίνημα Οικολογων αναφερει:Unknown-2

«Έχει ήδη ανακοινωθεί από την υπηρεσία εκλογών η πρόσκληση για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο εν όψει ευρωεκλογών. Το πιο πιθανόν είναι ότι όπως συμβαίνει τα τελευταία χρονιά , το ενδιαφέρον από τους νέους ψηφοφόρους θα είναι και πάλι μειωμένο. Η εγγραφή θα επιτρέπεται μέχρι 2 Απριλίου 2019 και μετά κανένας δεν θα μπορεί να εγγραφεί για να ψηφίζει στις ευρωεκλογές αφού ο κατάλογος θα κλείσει.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενόψει των επερχόμενων εκλογών επαναφέρει την πρόταση του για αξιοποίηση του καταλόγου αρχείου πληθυσμού. Με βάση αυτή την πρόταση όλοι όσοι θα έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 18 χρόνων την ημέρα των εκλογών θα δικαιούνται να ψηφίσουν ανεξάρτητα αν είναι εγγεγραμμένοι ή όχι στον εκλογικό κατάλογο, αρκεί να είναι εγγεγραμμένοι στο αρχείο πληθυσμού ως Κύπριοι πολίτες.

Ήδη το αρχείο πληθυσμού χρησιμοποιήθηκε ως εκλογικός κατάλογος για τους Τουρκοκύπριους πολίτες της κυπριακής για τις ευρωεκλογές του 2014. Υπάρχει μάλιστα πρόθεση να ισχύσει και εφέτος ως εκλογικός κατάλογος για τους Τουρκοκύπριους το αρχείο πληθυσμού. Με την προϋπόθεση όμως ότι θα δηλώσουν ως διεύθυνση μόνιμης κατοικίας στα κατεχόμενα.

Το 2014 δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν 35.000 Τουρκοκύπριοι γιατί είχαν δηλώσει για διεύθυνση τους – από πατριωτισμό ή από κεκτημένη ταχύτητα – το σπίτι τους στις ελεύθερες περιοχές. Τώρα, η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία τους καλεί να αλλάξουν τη διεύθυνση τους στην ταυτότητα ή/και το διαβατήριο τους και να δηλώσουν τα κατεχόμενα ως μόνιμη διεύθυνση τους.

Για άλλη μία φορά βλέπουμε πως ή ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία διαχωρίζει τους πολίτες της και το χειρότερο επιχειρεί να στερήσει το δημοκρατικό δικαίωμα σε Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους και μάλιστα απ’ αυτούς που σέβονται και αγαπούν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με την υιοθέτηση για όλους τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, του ενός και μοναδικού εκλογικού καταλόγου και αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από το Αρχείο Πληθυσμού.

Όπως 80 χιλιάδες κάτοικοι των κατεχομένων δικαιούνται να ψηφίσουν απλά επειδή είναι εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ίδιο τρόπο και οι υπόλοιποι 95,000 χιλιάδες Κύπριοι εκλογείς (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι) πρέπει να μπορούν να ψηφίσουν στις προσεχείς Ευρωεκλογές ως εγγεγραμμένοι στο Αρχείο Πληθυσμού. Έτσι δεν θα χρειαστεί να γίνουν εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο διότι η εγγραφή γίνεται αυτόματα με την συμπλήρωση του 18 έτους της ηλικίας του κάθε πολίτη.

Ένας λαός είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση κι αυτός είναι ολόκληρος ο Κυπριακός λαός. Ας τολμήσουμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε ένα κοινό εκλογικό κατάλογο, το Αρχείο Πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας έναν κοινό κατάλογο  για τις ευρωεκλογές»