Γ.Γ.ΑΚΕΛ: Ρωτήστε τον κ. Ακινζί τι είπε ο Αναστασιάδης στον Τσαβούσογλου

«Ο κ. Ακκιντζί έχει πει κάποια πράγματα δημόσια. Ρωτάτε τον ίδιο αν αληθεύουν. Εγώ σας λέω ότι αυτές οι καταγγελίες για συζητήσεις για δύο κράτη ή οι αναφορές antros-kiprianouαν θέλετε, για να μην τις πω καταγγελίες, έγιναν από πολιτικούς παράγοντες της δικής μας πλευράς και από στενούς συνεργάτες του ΠτΔ. Τι το ψάχνουμε τώρα;»

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σε ερώτηση με αφορμή τις καταγγελιες   Ακινζί για το τί ανέφερε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Παραθέτουμε πιο κάτω τις απαντήσεις του Γ.Γ. της Κ.Ε του ΑΚΕΛ σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε μετά την συνάντηση του το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Περιμέναμε να ακούσουμε τι ήταν αυτό που ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι του είπε ο κ. Αναστασιάδης και σας έκανε να αφήνετε και σήμερα τις σκιές που αφήνετε λέγοντας ότι δεν θα δεχτείτε συζητήσεις για δύο κράτη ή συνομοσπονδία;
Εσείς περιμένατε να πει οτιδήποτε ο κ. Τσαβούσογλου, για να συζητήσουμε ζητήματα που συζητούσαμε όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες; Εγώ από τον περασμένο Μάρτη ξεκίνησα να ασκώ κριτική στον κ. Αναστασιάδη ότι μετακινείται από τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Τον κ. Τσαβούσογλου, τον είδα την περασμένη εβδομάδα. Γιατί περιμένετε να πω κάτι που αφορά τη συνάντηση με τον κύριο Τσαβούσογλου; Έχουν λεχθεί πολλά πράγματα εδώ στην Κύπρο. Δεν χρειάζεται να λεχθεί οτιδήποτε άλλο από το εξωτερικό. Υπάρχουν καταγεγραμμένες οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σαββίδη του αναπληρωτή Προέδρου της Συμμαχίας των Πολιτών, υπάρχει η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στο ΡΙΚ, υπάρχει το άρθρο του Αντρέα Παράσχου. Όλα αυτά νομίζω δείχνουν προς μία κατεύθυνση. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι η κυβέρνηση δεν τα διέψευσε ποτέ. Ως εκ τούτου γιατί περιμένετε να πω κάτι που αφορά τη συνάντηση με τον κ, Τσαβούσογλου;

Τελικά δεν σας είπε φαντάζομε, τι συζήτησε με τον κ. Αναστασιάδη;
Δεν θα πω τι συζητήσαμε με τον κύριο Τσαβούσογλου. Είπα εκείνα τα οποία θεωρώ ότι πρέπει να λεχθούν δημόσια. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και ζητήματα που πολλές φορές δεν λέγονται δημόσια.

Σας είπε ποια είναι η θέση του στα θέματα των εγγυήσεων και πως θα ξεκινήσει ξανά διαπραγμάτευση;
Ο κ. Τσαβούσογλου έχει μιλήσει σε συνέντευξή του στον Πολίτη την περασμένη Κυριακή. Έχει τοποθετηθεί στον Πολίτη. Είπε ότι στο Κράνς Μοντάνα ήταν έτοιμος να πάει μέχρι το τέταρτο στάδιο των υποχωρήσεων και πήγε μόνο μέχρι το δεύτερο γιατί δεν του δόθηκε η δυνατότητα να πάει μέχρι το τέταρτο. Από εκεί και πέρα είπε κάποια πράγματα δημόσια. Η δική μας η άποψη είναι ότι, για να ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί Τουρκία, πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Να είμαστε εμείς οι συνεπείς με τις θέσεις αρχών τις οποίες συμφωνήσαμε στο Εθνικό Συμβούλιο και εκεί η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποκαλυφθεί. Είτε θα συνεργαστεί και θα φτάσουμε σε συμφωνία, είτε θα εκτεθεί. Το αν εκτεθεί βέβαια, δεν μας λύνει το πρόβλημα αλλά μας θέτει σε θέση ισχύος για τις όποιες συζητήσεις θα ακολουθήσουν. Και αυτά όπως σας τα λέω εσάς τα είπα και στον κ. Αναστασιάδη.
Ο κ. Ακκιντζί έχει πει ότι ο ΠτΔ, στον Τούρκο ΥΠΕΞ στο Κρανς Μοντάνα και στη Νέα Υόρκη μίλησε για δύο κράτη.
Έχω ακούσει τις δηλώσεις του κ. Ακκιντζί. Ο κ. Ακκιντζί έχει πει κάποια πράγματα δημόσια. Ρωτάτε τον ίδιο αν αληθεύουν. Εγώ σας λέω ότι αυτές οι καταγγελίες για συζητήσεις για δύο κράτη ή οι αναφορές αν θέλετε, για να μην τις πω καταγγελίες, έγιναν από πολιτικούς παράγοντες της δικής μας πλευράς και από στενούς συνεργάτες του ΠτΔ. Τι το ψάχνουμε τώρα;

Σήμερα βάλατε τελεία σε αυτό το θέμα;
Σε ότι αφορά εμάς, δεν μπήκε τελεία σε αυτό το θέμα. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις συζητήσεις και θα κρίνουμε. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για το που ενδεχομένως θα οδηγηθούν τα πράγματα. Είπα και προηγουμένως ότι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο.

Επειδή υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία, από τα όσα ακούσατε από τον κ. Τσαβούσογλου και τον ΠτΔ ποια είναι η εκτίμηση σας; Μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία;
Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Εάν θέλουμε πραγματικά να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει τουλάχιστον σε ότι μας αφορά να λειτουργήσουμε σωστά. Και όταν λέω σωστά εννοώ να δείξουμε προσήλωση στις διαχρονικές θέσεις και αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, να είμαστε συνεπείς, να μην μετακινούμαστε με τη μεγαλύτερη ευκολία από το ένα σημείο στο άλλο και να μην φλερτάρουμε με άλλες ιδέες. Μπροστά μας έχουμε μόνο ένα σχέδιο. Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού. Εάν ξεκινούμε να συζητούμε για τα οποιαδήποτε άλλα σχέδια έχουμε στο μυαλό μας, θα έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Μα ο κ. Τσαβούσογλου μίλησε για νέες ιδέες.
Επαναλαμβάνω ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να επιμείνουμε εμείς στις διαχρονικές αποφάσεις και του Συμβουλίου Ασφαλείας και των συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου και σε αυτά οπού συζητούμε εδώ και 41 χρόνια. Εάν δεχτούμε να μπούμε σε συζητήσεις, οι οποίες θα μας απομακρύνουν από αυτό το πλαίσιο, θα έχουμε χάσει το παιχνίδι.

Επειδή επικεντρώνεστε στη δική μας πλευρά, αν η δική μας πλευρά επιμένει σε αυτά που έχουν ήδη συμφωνηθεί στις παραμέτρους των ΗΕ, πιστεύετε ότι η άλλη πλευρά από τα όσα έχετε ακούσει από τον κ. Τσαβούσογλου…
Ειλικρινά διερωτώμαι. Δεν μιλώ καλά ελληνικά; Σας είπα προηγουμένως ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και ότι εμείς θα πρέπει να διαδραματίσουμε το δικό μας ρόλο σωστά για να στριμώξουμε την άλλη πλευρά. Και το αν θα φανεί η Τουρκία συνεργάσιμη ή όχι, αυτό θα το διακριβώσουμε μόνο σε συνομιλίες. Ο κ. Τσαβούσογλου ήταν αποκαλυπτικός στη συνέντευξη του. Τι θέλετε, λέει, να σας πω τώρα; Διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν και θέλετε εγώ να ξεκινώ να κάνω υποχωρήσεις στο Κυπριακό; Να πάμε σε διαπραγματεύσεις και εκεί θα δούμε. Είναι έτοιμη η Τουρκία να μετακινηθεί και να φτάσει στο σημείο που προσδιορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα ου ΟΗΕ; Εάν είναι έτοιμη θα το δούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν δεν είναι έτοιμη θα παραμείνει εκτεθειμένη και επαναλαμβάνω, θα μας ενισχύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τη συζήτηση η οποία θα ακολουθήσει. Διότι θα υπάρξει συνέχεια. Δεν ξέρω πώς διαφορετικά να το πω για να καταλάβετε τι εννοώ.

Ο κύριος Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στον «Πολίτη» λέει ότι στο Κρανς Μοντάνα δεν άφησε καμία ένδειξη σε κανένα ότι ήταν διατεθειμένος να κάνει πίσω στο θέμα των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Με αυτή τη θέση, δεδομένου ότι τα Ηνωμένα έθνη ζητούν επίσης να καθοριστούν οι όροι αναφοράς, δηλαδή τι ζητούμε και σε ποιο πλαίσιο και με ποια διαδικασία; Μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις;
Εγώ λέω ότι αν έχουμε ως επιλογή τη μη επανέναρξη  των διαπραγματεύσεων, μοιραία θα οδηγηθούμε οριστικά στη διχοτόμηση της Κύπρου. Εάν αυτό αποτελεί επιλογή για κάποιους να το πουν με παρρησία στον Κυπριακό λαό. Εγώ επαναλαμβάνω ότι, όσοι θεωρούν ότι για μας είναι επιλογή να μην επαναρχίσουν ποτέ διαπραγματεύσεις, γιατί η Τουρκία είναι αυτή που είναι, να το πουν με παρρησία στον Κυπριακό λαό και να αναλάβουν και την ευθύνη των εξελίξεων. Να έχουν την τόλμη να το πουν. Όχι να κρύβονται πίσω από σοφιστείες και τακτικισμούς.
Τώρα, θα πάμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με δεδομένο ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει ποτέ στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας; Δεν νομίζω ότι θα καταγραφεί κάτι τέτοιο στους οποιουσδήποτε όρους αναφοράς. Εμάς η ανησυχία μας και η διαφωνία μας με τους χειρισμούς του κυρίου Αναστασιάδη, εστιάζεται και σε αυτό το θέμα.
Προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας τι έλεγε; Ελάτε να επαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου μου. Το Πλαίσιο του ΓΓ ήταν καθαρό σε ότι αφορά το θέμα των εγγυήσεων. Τώρα θα πάμε σε όρους αναφοράς. Δεν ξέρω τι θα περιλαμβάνουν οι όροι αναφοράς. Είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό. Είχαμε τη δυνατότητα να πάμε με ένα Πλαίσιο το οποίο, κατά την άποψή μας, μας κατοχύρωνε. Έπρεπε εμείς να ταμπουρωθούμε πίσω από τις θέσεις του Γενικού Γραμματέα και να απαιτήσουμε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αντί τούτου αναλωθήκαμε σε κάποιες συζητήσεις οι οποίες μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα και πάμε να συζητήσουμε όρους αναφοράς, από τους οποίους δεν ξέρουμε πως θα εξέλθουμε.
Εμείς εκφράζουμε την ανησυχία μας, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για θέματα διαδικαστικά και δεν ξέρω και ποιος θα επωμιστεί την ευθύνη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα είναι μόνον όρους αναφοράς που θα συζητήσει η κυρία Λούτ;
Δεν ξέρω. Εξ όσων έχουμε ενημερωθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, ο σκοπός της επίσκεψής της είναι να συζητηθούν οι όροι αναφοράς και όταν λέει όροι αναφοράς, βέβαια, εννοεί την πολιτική βάση πάνω στην οποία θα γίνει οποιαδήποτε συζήτηση. Από ότι καταλαβαίνω θέλει να ξέρει αν συμφωνούμε όλοι για το πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε εκεί. Αυτά θέλει να ξέρει η κ. Λούτ με βάση τη δική μου την αντίληψη.

Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι μέρος των όρων αναφοράς;
Κατά τη δική μας άποψη απαραιτήτως πρέπει να είναι μέρος των όρων αναφοράς το Πλαίσιο.

Αλλάζει η θέση σας για τους όρους ή η ανησυχία σας είναι η ίδια;
Δεν ξέρω τι άλλο θα συμπεριληφθεί στους όρους. Η ανησυχία μας είναι ο κίνδυνος να μην καταλήξουμε στους όρους αναφοράς, ενώ ήταν πολύ πιο απλά τα πράγματα προηγουμένως, όπως τα απαιτούσε ο Γενικός Γραμματέας. Τώρα, δυστυχώς, έχουν γίνει πολύ πιο σύνθετα πολύ πιο απαιτητικά, και δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη.

Για ποιο λόγο δεν προχωρείτε σε καμία αναφορά για όσα σας είπε ο κ. Τσαβούσογλου. Είναι τόσο διαφορετικά..
Μου έχει πει εκείνα τα οποία έχει πει στη συνέντευξή του στον Πολίτη, μαζί με 3-4 άλλα πράγματα. Δεν καταλαβαίνω. Δηλαδή, όταν συναντιέται ο κύριος Αναστασιάδης με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ή συναντήθηκε με τον κύριο Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, έχετε την απαίτηση να σας πει όλα όσα συζητήθηκαν σε αυτές τις συναντήσεις, στα Μέσα;
Έχω την εντύπωση ότι αν θέλουμε πραγματικά να βάλουμε το συμφέρον της Κύπρου πάνω από τα οποία μικρομάγαζα και από την ανάγκη να συζητούμε διάφορα ζητήματα, έπρεπε να συμπεριφερόμαστε υπεύθυνα και σοβαρά.

Με τα όσα έχετε ακούσει εσείς από τον κύριο Τσαβούσογλου και διαβάσετε στη συνέντευξή του στον Πολίτη αλλά και από δηλώσεις του κυρίου Ακκιντζί, θεωρείται ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης διαφοροποιείται από την Τουρκία πρώτο και δεύτερον μπορεί ο Ακκιντζί να προβεί σε κινήσεις χωρίς την έγκριση της Άγκυρας για να έχουμε κάποιο καλό αποτέλεσμα, είτε για την έναρξη της διαδικασίας είτε για το αποτέλεσμα της διαδικασίας;
Ο κ. Ακκιντζί έχει τοποθετηθεί στο παρελθόν με τρόπο που δεν ικανοποίησε την Άγκυρα, και έχουν βγει προς τα έξω αυτά τα πράγματα. Παραδείγματος χάριν η κατάθεση του χάρτη στο εδαφικό, με ποσοστό εδάφους κάτω από το 30% που απαιτούσε η Τουρκία, δεν ήταν με τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Το έπραξε ο κ. Ακκιντζί. Η πρόταση του που έκανε τον περασμένο Απρίλη, δεν ξέρω αν είχε την έγκριση της Τουρκίας για να την υποβάλει.
Ως εκ τούτου είναι προφανές ότι ο κ. Ακκιντζί προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες δεν είναι κατ’ ανάγκην ταυτισμένες με τις θέσεις της Τουρκίας. Εάν πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει ο κ. Ακκιντζί αυτές τις θέσεις εμείς θα ζημιώσουμε; Εάν η Τουρκική πλευρά επιμένει διαφορετικά και συμφωνούμε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ποιος θα ζημιώσει; Εμείς ή η Τουρκία, από μία τέτοια εξέλιξη; Γιατί πρέπει εμάς να μας φοβίζει αυτό το γεγονός; Γιατί πρέπει να λέμε ότι «εντάξει μπορεί να τα λέει αυτά τα πράγματα ο κ. Ακκιντζί αλλά η Τουρκία τι λέει;».  Διότι έτσι απάντησε ο κύριος Αναστασιάδης τον Απρίλη του 2018 στον κύριο Ακκιντζί. Και η δική μου η ερώτηση είναι πολύ απλή. Εάν πάμε στις διαπραγματεύσεις και ο κ. Ακκιντζί συμφωνεί μαζί μας, ποιος  θα μείνει εκτεθειμένος; Εμείς ή η Τουρκία;

Συμφωνεί ο κ. Ακκιντζί μαζί μας σε σχέση με το Πλαίσιο; Διότι εγώ τον άκουσα στη συνέντευξη την οποία αναφέρετε η συνάδελφος, να λέει ότι μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις δεν είναι θέση του,  και μάλιστα ήταν ενοχλημένος…
Αναφέρθηκα σε κάποια ζητήματα. Ο κ. Ακκιντζί είπε αυτά τα οποία είπες, αλλά είπε και κάποια άλλα πράγματα τα οποία σκόπιμα επιλέγετε να μην ακούτε εσείς. Είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων πρέπει να επιλυθεί με τρόπο που οι ανησυχίες του ενός να μην απαντώνται σε βάρος των ανησυχιών του άλλου. Το δεύτερο που είπε ο κ. Ακκιντζί είναι ότι δέχεται την τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα όπως καταγράφεται στο Πλαίσιο Γκουτέρες. Και στο πλαίσιο Γκουτέρες εκείνο που γράφεται σε ότι αφορά τις εγγυήσεις είναι ότι το υφιστάμενο σύστημα εγγυήσεων είναι αναχρονιστικό, δεν μπορεί να συνεχίσει, πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτά είπε ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Ακκιντζί είπε ότι το δέχεται. Αυτό σημαίνει ότι θα συμφωνήσει μαζί μας όταν θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων; Δεν ξέρω. Εγώ λέω να πάμε εμείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εάν συμφωνήσει μαζί μας καλώς, αν συμφωνήσει και η Τουρκία ακόμα καλύτερα, εάν διαφωνήσουν είναι πλέον η ασπίδα μας ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Και εκείνοι θα μείνουν εκτεθειμένοι. Και αν πάμε σε ναυάγιο θα έχουμε συνέχεια, αντιλαμβάνεστε, και θα είναι πολύ πιο ισχυρή η θέση μας αν μέσα από ένα διάλογο παραμείνει εκτεθειμένη η Τουρκική πλευρά. Αυτό λέω. Και όταν έχεις απέναντί σου, θα το επαναλάβω αυτό το πράγμα,  ένα δύσκολο αντίπαλο, τον οποίο αποκαλούμε με διάφορα επίθετα: προκλητική η Τουρκία, επιθετική, απαράδεκτη, αδιάλλακτή, επεκτατική, όλα αυτά της πάνε της Τουρκίας, όταν έχεις απέναντί σου έναν τέτοιο αντίπαλο, εσύ είσαι πολύ συνεπής στα όσα έχει συμφωνήσει. Δεν παίζεις, ούτε μετακίνησε.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα που έχει δημιουργηθεί πως μπορούμε να πάμε εμείς ως ελληνοκυπριακή πλευρά σε συνομιλίες…
Να μην πάμε. Εάν νομίζετε ότι δεν πρέπει να πάμε σε συνομιλίες, να την βάλουν κάτω κάποιοι αυτήν την άποψη, να πουν ότι δεν πρέπει να πάμε σε συνομιλίες ποτέ, και σας λέω, να αναλάβουν και την ευθύνη των εξελίξεων. Είναι απλά τα πράγματα. Διερωτώμαι γιατί μου επαναλαμβάνεται τα ίδια ερωτήματα. Σας τα απάντησα. Να μην πάμε, αλλά να το πουν καθαρά και ξάστερα στον Κυπριακό λαό ότι αυτήν τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κλίμα να πάμε στις διαπραγματεύσεις, θεωρούμε ότι οι τουρκικές θέσεις είναι απαράδεκτες, ότι τυχόν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα μας εγκλωβίσει και θα μας καταστρέψει. Να το πουν ανοιχτά και ξάστερα στον Κυπριακό λαό ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ξαναπάμε σε διαπραγματεύσεις. Και να αναλάβουν και την ευθύνη των εξελίξεων. Όποιοι έχουν αυτήν την άποψη να το πουν και να αναλάβουν και την ευθύνη των εξελίξεων.

Ποιοι λένε να μην πάμε σε διαπραγματεύσεις;
Δεν ξέρω. Για να με ρωτάτε εσείς, σημαίνει ότι κάποιοι υποστηρίζουν αυτά τα πράγματα. Εσείς με ρωτάτε. Εσείς να μου πείτε.

Χθες ο κύριος Ακκιντζί για το Φ.Α. είπε για πρώτη φορά ότι αν τρυπήσετε θα τρυπήσω και εγώ. Την ώρα που προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει με το Κυπριακό η ένταση γύρω από το Φ.Α. δεν υποχωρεί.
Δεν είναι για πρώτη φορά που είπε ο κ. Ακκιντζί αυτό το πράγμα, το έχει πει πολλές φορές μέχρι σήμερα.
Η ένταση δεν πρόκειται να χαμηλώσει στα θέματα του Φ.Α. Δεν πρέπει να έχουμε τέτοιες αυταπάτες ότι θα χαμηλώσει η ένταση. Εμάς και αυτό το κεφάλαιο μας ανησυχεί. Αλλά επαναλαμβάνω, δεν ζητούμε τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπα και στη διάσκεψη προχθές, ότι εκείνο που απαιτούμε είναι η συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος να συνοδεύεται από ανάλογη επίδειξη πολιτικής βούλησης για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Μόνο τότε θα καταστίσουμε ανέφικτες τις  απειλές και τους εκβιασμούς της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα, η Τουρκία θα απειλεί και θα εκβιάζει, να μην έχουμε καμία αυταπάτη. Και όλοι θα μπουν σε αυτό το παιχνίδι. Και ο κ. Οζερσάι και ο κ. Ακκιντζί. Όλοι θα συμμετέχουν.

Στην ομιλία σας στην Άγκυρα είχατε μιλήσει ότι το κόμμα σας μπορεί να κάνει υποχωρήσεις για χάρη των Τουρκοκυπρίων. Τι εννοείτε υποχωρήσεις για χάρη των Τουρκοκυπρίων;
Δεν είναι σημερινή θέση του ΑΚΕΛ αυτή. Την έχει επαναλάβει κατ’ επανάληψη. Ότι εμείς συζητούμε, στα πλαίσια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις προς την κατεύθυνση των τουρκοκυπρίων που δεν θα αλλοιώνουν βέβαια το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του κυπριακού. Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε υποχωρήσεις έναντι κανενός άλλου. Είτε αυτή ονομάζεται Τουρκία είτε ή οποιαδήποτε άλλη. Με τους Τουρκοκύπριους να συζητήσουμε, και αν χρειάζεται σε κάποια ζητήματα, για να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, να μετακινηθούν σε θέματα τα οποία δεν επηρεάζουν την φιλοσοφία της λύσης, εμείς αυτό τώρα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε. Στα επιμέρους ζητήματα.

Είμαστε βέβαιοι ότι, στο ενδεχόμενο που πάμε σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων και με τις μέχρι στιγμής σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις της Άγκυρας, αν καταλήξουμε σε νέο ναυάγιο, ο Γενικός Γραμματέας θα είναι διατεθειμένος να συνεχίσει να ασχολείται με το Κυπριακό
Τώρα μου ζητάτε να σας απαντήσω σε πράγματα που θα πρέπει να έχω προφητικές ικανότητες για να σας απαντήσω. Αν θα εκτιμήσω πολιτικά θα πω ότι κατά την άποψή μου, αυτή θα είναι τελευταία ευκαιρία σε ότι αφορά το Κυπριακό. Αν υπάρξει βέβαια, μία επόμενη διαπραγμάτευση. Διότι δεν ξέρουμε ακόμα αν θα υπάρξει επόμενη διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω και τονίζω. Εάν υπάρχει η άποψη ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, γιατί η Τουρκία έτσι ή η Τουρκία άλλοσπως, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τελικό αποτέλεσμα, αν υπάρχει αυτή η άποψη από το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, από τον οποιονδήποτε πολιτικό, να το πει δημόσια. Να το τεκμηριώσει, να επιχειρήσει να πείσει την κοινή γνώμη για την ορθότητα της θέσης του. Και να αναλάβει και τις ευθύνες εάν τελικά η θέση του αυτή, θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού. Να αναλάβει και την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Η ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θεωρείται ως ένα φυσικό ορόσημο;
Θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να βάλουμε πάνω από το κεφάλι μας μία δαμόκλεια σπάθη εμείς οι ίδιοι. Σίγουρα πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη αυτό το γεγονός, είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά εάν και εφόσον κορυφωθεί μία προσπάθεια από την κυρία Λουτ, και φαίνεται ότι υπάρχουν προοπτικές επανέναρξης διαλόγου, θεωρώ ότι ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ήθελαν να ναυαγήσει το ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων ή να δυσκολέψει αυτό το ενδεχόμενο με αχρείαστες αποφάσεις σε ότι αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ας τα αφήσουμε να τα δούμε όταν θα έρθει η ώρα αυτά τα πράγματα.