ΗΠΑ προς Τουρκία:Η΄τα F-35 ή τους S-400

Μετά τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το 2019, εγκρίθηκε τροπολογία η οποία απαγορεύει ρητά τη δαπάνη κονδυλίων του Υπουργείου Άμυνας στην Τουρκία για τη μεταφορά ή τη διευκόλυνση της μεταφοράς αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, μέχρις ότου ο υπουργός Αμυνας, σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι η Τουρκία δεν θα προμηθευτεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία και δεν θα αποδεχθεί την παραλαβή αυτού του συστήματος.s400-1-1024x554

Η σχετική τροπολογία, προτάθηκε και αυτή τη φορά από τον δημοκρατικό γερουσιαστή του Μέριλαντ, Κρις Βαν Χόλεν και έγινε δεκτή με μεγάλη δικομματική υποστήριξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γερουσιαστή, η τροπολογία καλύπτει όχι μόνο τα F-35, αλλά οποιαδήποτε είδη αμυντικού εξοπλισμού ή συναφείς υπηρεσίες, μαζί και την εκπαίδευση πιλότων στην Τουρκία, τη μεταφορά εξοπλισμού F-35 στην Τουρκία και το προσωπικό του Πενταγώνου  που είναι υπεύθυνο για την τροφοδοσία του αεροσκάφους.

«Ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι εάν η Τουρκία λειτουργεί μαζί τα F-35 και τους  S-400, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του F-35, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας στελθ του αεροσκάφους, και αποτελεί στρατηγική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Βαν Χόλεν.

Δήλωση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν αναφέρει ότι «έχουμε καταστήσει σαφές πως δεν έχουμε πρόβλημα με τη μεταφορά αεροσκαφών προηγμένων τύπου F-35 στην Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν εξακολουθεί να επιμένει πως θα προχωρήσει επίσης στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Αυτό είναι απαράδεκτο, και αυτές οι δύο τροπολογίες στέλνουν αυτό το σαφές μήνυμα. Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να κάτι ο,τιδήποτε που κατηγορηματικά θέτει τους συμμάχους της σε κίνδυνο», κατέληξε.