Πυρ και μανία κατά της κυβέρνησης τα κόμματα για το Συνεργατισμό

Πυρ και μανία είναι τα κόμματα κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμους της με το Συνεργατισμό που οδήγησαν στο ξεπούλημα και την εκκαθάριση του .imagew

Ο   Στέφανος Στεφάνου, Εκπρόσωπος Τύπου ΑΚΕΛ,μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για το Συνεργατισμό ανέφερε:
«Με τα όσα μας έχει πει η κυβέρνηση για το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής Τράπεζας για το Συνεργατισμό, απλά επιβεβαιώσαμε το κάκιστο και το ζημιογόνο περιεχόμενο της συμφωνίας, για την κοινωνία και τους φορολογούμενους πολίτες.
Η αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού είναι δεδομένη και αυταπόδεικτη. Προκύπτει από την τεράστια απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων των κυβερνώντων σχετικά με το Συνεργατισμό, και την τελική κατάληξη. Έλεγαν ότι θα επιστρέψουν το Συνεργατισμό πίσω στους πολίτες και όχι μόνο ο Συνεργατισμός οδηγήθηκε σε χρεοκοπία και εκκαθάριση, γιατί τώρα βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης, αλλά πλήρωσε κιόλας ο φορολογούμενος πολίτης και δόθηκαν εγγυήσεις για πιθανές ζημιές της Ελληνικής Τράπεζας.
Ακόμα και ο δεύτερος διακηρυγμένος στόχος τους, που βρίσκεται σε αντίφαση με τον άλλο στόχο για επιστροφή του συνεργατισμού στους πολίτες, και που ήταν ο στόχος της  ιδιωτικοποίησης, δεν επιτεύχθηκε. Και το αξιοπρόσεχτο είναι ότι μέχρι πρόσφατα οι κυβερνώντες με δηλώσεις τους έλεγαν ότι υπάρχει τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Συνεργατισμό. Έλεγαν ότι ο Συνεργατισμός δεν πωλείται, έλεγαν ότι θα δημιουργηθεί μια νέα τράπεζα, ότι θα υπάρξει συγχώνευση του Συνεργατισμού με άλλη τράπεζα και τελικά δόθηκαν τα καλά περιουσιακά στοιχεία στην Ελληνική Τράπεζα και το Κράτος πλήρωσε και από πάνω.
Σήμερα, σημειώσαμε ακόμα ένα αξιοπρόσεχτο στοιχείο. Ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε την εισήγηση του λέγοντας ότι «είναι κατ’ ανάγκη που κάναμε αυτή τη συμφωνία, αφού δεν είχαμε άλλη επιλογή», με τα όσα λέχθηκαν στη συνέχεια, προσπάθησαν οι κυβερνώντες να ωραιοποιήσουν τις εικόνες. Εξακολουθούν δηλαδή να μην λένε την αλήθεια. Λίγο πολύ μας είπαν ότι συμφώνησαν έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο και τώρα προσπαθούν να βάλουν αυτό  το πιστόλι στον κρόταφο της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων, θέτοντας τους ενώπιον εκβιαστικών διλημμάτων για να τους υποχρεώσουν να συναινέσουν σε αυτή την εγκληματική συμφωνία που έχει γίνει.
Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι των κυβερνώντων με το οποίο αποκρύβονται τα προβλήματα, ωραιοποιούνται οι εικόνες. Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιγνίδι με διαδικασίες εξπρές και χρησιμοποιώντας εκβιαστικά διλήμματα να φορτώσουν με νέα χρέη, νέα προβλήματα και δυσκολίες τους φορολογούμενους πολίτες.
Ερώτηση δημοσιογράφου:
«Ποια είναι αυτά τα εκβιαστικά διλήμματα. Τι σας είπε ο Υπουργός ότι θα ακολουθήσει αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή η παροχή των εγγυήσεων;»
Απάντηση:
Μέχρι πρόσφατα οι κυβερνώντες διαβεβαίωναν ότι ήταν ασφαλισμένες οι καταθέσεις και με δηλώσεις τους προεκλογικά καθησύχαζαν τους πολίτες και τώρα έρχονται και λένε, «ξέρετε, θα πρέπει να γίνει αυτή η συμφωνία για να σώσουμε τις καταθέσεις των καταθετών». Καλά προηγουμένως ήταν εγγυημένες και τώρα δεν είναι;
Μέχρι πρόσφατα μας έλεγαν ότι, η εργαλειοθήκη για τα ζητήματα των εκποιήσεων ήταν γεμάτη και τώρα μας λένε ότι το πρόβλημα ήταν η εργαλειοθήκη, που εν πάση περιπτώσει ήταν δική τους. Αυτοί την πρότειναν και αυτοί την ψήφισαν. Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δούλευαν επαγγελματικά στο Συνεργατισμό και ότι πλέον ήταν κερδοφόρος και είχε προοπτική. Πώς προέκυψε λοιπόν ο Συνεργατισμός να είναι χρεοκοπημένος και να είναι σε διαδικασία εκκαθάρισης;
Έβαλαν σε μονόδρομο το Συνεργατισμό οι κυβερνώντες με την ανικανότητα τους και τις μεθοδεύσεις τους.
Και επαναλαμβάνω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να παίξει αυτό το παιχνίδι.»

Κίνημα Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληλεγγύη αφού τονίζει πως ενδείκνυται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης για το ξεπούλημα του Συνεργατισμού και όχι κουκούλωμα ή συγκεκαλυμένο κούρεμα , τονιζει:

«Από την πρώτη στιγμή, προτού ο Πρόεδρος και ο Γ. Εισαγγελέας ανακοινώσουν πρόθεση για διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, είχαμε ζητήσει τη διεξαγωγή ουσιαστικής και σε βάθος έρευνας. Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί να μην διοριστεί Ποινικός Ανακριτής και να διοριστεί Ερευνητική Επιτροπή; Προφανώς για την συλλογή στοιχείων και την εν συνέχεια διενέργεια ανακρίσεων εκεί και όπου υπάρχουν ποινικές υποθέσεις. Ελπίζουμε να είναι αυτός ο λόγος και όχι όπως η κοινή γνώμη πιστεύει, δηλαδή το κουκούλωμα από τους νυν κυβερνώντες και τους προηγούμενους κυβερνήσαντες. Πριν από το 2013».
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Οι νυν κυβερνώντες υπόσχονταν και διαβεβαίωναν ότι θα καταστήσουν βιώσιμο τον Συνεργατισμό για τον οποίον κατηγορούν την Κυβέρνηση Χριστόφια ότι τους τον παρέδωσε σε άθλια κατάσταση. Σήμερα η ίδια η ΕΕ τονίζει στη σχετική με το θέμα απόφαση του Eurogroup ότι ο Συνεργατισμός είναι μη βιώσιμος. Άρα ο Υπουργός Οικονομικών και οι συνεργάτες τους στο Συναγερμό είπαν ψέματα και απέτυχαν. Διερωτόμαστε μάλιστα εάν η αποτυχία αυτή οφείλεται στο βόλεμα κολλητών και ημετέρων. Αναμένουμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, άπλετο φως, από την έρευνα,  όχι κουκούλωμα και όχι συγκεκαλυμμένο κούρεμα το οποίο θα πληρώσουμε όλοι».

Ο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβ.Νεοφύτυ σε δηλώσεις του μετα την συνεδρία της Επ. Οικονομικών ανέφερε:

«Συζητήσαμε διεξοδικά σήμερα την πρόταση της κυβέρνησης για κυβερνητική εγγύηση όσον αφορά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ελληνική τράπεζα για μέρος των περιουσιακών στοιχείων, ενεργητικού και παθητικού, του Συνεργατισμού.

Η απόφαση της Επιτροπής, μετά και από εισήγηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, θα πάει την μεθεπόμενη Παρασκευή. Όπως σωστά λέχθηκε στην Επιτροπή η κυβερνητική εγγύηση είναι ένα μέρος τόσο του συνόλου της πράξης αλλά και ένα μέρος από το σύνολο των απαραίτητων μέτρων που πρέπει αυτή η πολιτεία να λάβει. Και πέραν από υποχρεώσεις, υπάρχουν και ζητήματα, που όπως λέχθηκε από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αφορούν Νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα, που αφορούν ευαίσθητους δανειολήπτες όπως και ποια θα είναι η δομή του φορέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δάνειων.

Το μήνυμα της Επιτροπής προς την κυβέρνηση είναι ότι πρέπει να κατατεθούν αμέσως το σύνολο των προτάσεων και των νομοθετημάτων και εμείς, η Επιτροπή οικονομικών, από την ώρα της κατάθεσης θα ξεκινήσουμε για όσες ώρες και μέρες χρειαστεί μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης του συνόλου και των πολιτικών και των νομοθετημάτων αλλά και τις εγγυήσεις.

Θέλω να κλείσω με αυτό που εκτιμώ. Και είναι αυστηρά δική μου προσωπική εκτίμηση. Θεωρώ πως ακόμα μια φορά η Βουλή θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα αναλάβει την ευθύνη της στήριξης της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Όταν χρειάζεται με πολύ σωφροσύνη και σύνεση και ανεξαρτήτως κόστους να αναλάβουμε ευθύνες, απέδειξε αυτό το Σώμα ότι στέκεται στο ύψος του. Και θέλω να στείλω το μήνυμα προς την κοινωνία πως θα βρούμε τους τρόπους, όπως τέθηκαν οι σωστές προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις, που όπως τις επεξήγησα έχουν τεθεί από τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο. »

 

Συμμαχία Πολιτών

Ο επικεφαλής του πολιτικού Σχεδιασμου του κόμματος Ανδρέας Αποστόλου  αφού υπέδειξε πως «μόνο με μελέτη από εμπειρογνώμονες θα γνωρίζει η Βουλή αντικειμενικά, αν συμφέρει  αυτή η συμφωνία. Και αυτό μπορεί να γίνει εντός μερικών ημερών», προσθεσε:
«Οι ευθύνες για την τελική κατάληξη του Συνεργατισμού δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε στην περίοδο πριν το 2013 μόνο ούτε στην περίοδο μετά το 2013 μόνο. Θεωρούμε και είναι κοινή διαπίστωση ότι είχαν δοθεί πριν το 2013 διευκολύνσεις, δάνεια, μετά από κομματικές παρεμβάσεις όπως επίσης είναι ξεκάθαρο ότι η διαχείριση η οποία έγινε από το 2013 μέχρι και σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών δεν ήταν η καλύτερη και φέρουν τεράστιες ευθύνες για το τί συζητούμε σήμερα.
Ευθύνη το υπ. Οικονομικών φέρει επίσης για τη διαπραγμάτευση η οποία έγινε. Είχαν πει από την αρχή ότι δεν είχαμε πολλές επιλογές και κατέληξαν ουσιαστικά με ένα και μόνο ενδιαφερόμενο. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις, δίνεις το δικαίωμα στην άλλη πλευρά να ζητήσει ότι θέλει.
Είναι σωστή η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τον Γενικό Εισαγγελέα για να γίνει έρευνα για το τί έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια και για τις δυο περιόδους, αλλά η Συμμαχία Πολιτών έχει ζητήσει με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής και μια άλλη έρευνα που πρέπει να γίνει για να αξιολογήσουμε ακριβώς αυτή τη συμφωνία. Θα πρέπει να ανατεθεί σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων η οποία αφού θα εξετάσει το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας να ενημερώσει τα μέλη του Κοινοβουλίου αν αυτή η συμφωνία του κράτους με την Ελληνική Τράπεζα είναι τελικά προς όφελος των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος.
Σε αυτή μας την Πρόταση θα επιμείνουμε και επειδή έχει δοθεί παράταση χρόνου, ελπίζουμε ότι αυτή η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συσταθεί.
Για τη Συμμαχία Πολιτων η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε. Για εμάς, προέχει το Κράτος. με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον των πολιτών, να πάρει την καλύτερη απόφαση. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει μέσα από αυτές τις συνθήκες να εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το οποιοδήποτε ιδιωτικό. Μετά από αυτό όμως, θα επιμείνουμε έτσι ώστε οι ευθύνες, πολιτικές, διοικητικές αλλά ακόμα και ποινικές να αποδοθούν σε αυτούς που ευθύνονται για τη διαχρονική κακοδιαχείριση στον Συνεργατισμό.»

ΕΛΑΜ

Ο Εκπρόσωπος Τύπου Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε  ανέφερε:

«Θεωρούμε ετεροβαρή την συμφωνία που παρουσίασε η Κυβέρνηση σήμερα στην έκτακτη επιτροπή Οικονομικών.Με την πρόταση αυτή η Κυβέρνηση εξασφαλίζει την Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα έπρεπε να αναλάβει το ρίσκο της επένδυσης της. Στο τέλος της ημέρας όμως, βλέπουμε αυτό το ρίσκο θα το επωμισθούν οι Κύπριοι φορολογούμενοι.»