ΓεΣΥ, ανεργία και κατώτατοι μισθοί κυριάρχησαν στη διακαναλική Αναστασιάδη-Μαλά

Τα ξίφη τους για την ανεργία και για την οικονομία διασταύρωσαν οι δύο υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας απόψε στο πλαίσιο της τηλεμαχίας πριν από τον 2ο γύρο των Προεδρικών την επόμενη Κυριακή, με τον Σταύρο Μαλά να προτάσσει την ανάγκη για κατώτατο μισθό και τον Νίκο Αναστασιάδη την σταθερή ανάπτυξη που πρέπει να συνεχίσει για να μειωθεί η ανεργία.imagew-7.aspx

Απαντώντας σε ερώτηση για την ανεργία ο  Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι στην πραγματικότητα δεν έχει μειωθεί η ανεργία αφού το 2012 ήταν περίπου στο 11% και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι και η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Έκανε λόγο για μισθούς πείνας των €500 και €600 και άσκησε κριτική γιατί η Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη αρνείται να θεσπίσει τον κατώτατο μισθό. Επικαλέστηκε δε δήλωση του ίδιου του κ. Αναστασιάδη ότι όταν η ανεργία φτάσει κοντά στο μηδέν «τότε να συζητήσουμε κατώτατο μισθό». Οι νέοι μας είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα, πρόσθεσε.

Αναφορά έκανε στην δική του εισήγηση για καθορισμό κατώτατου μισθού για όλα τα επαγγέλματα., καθώς και σε εισηγήσεις του για κίνητρα προς τους εργοδότες.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης υπενθύμισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του παρέδωσε την ανεργία στο 16% και σήμερα είναι 10% και κάτι, με πτωτικές τάσεις ενώ στάθηκε και στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ο οποίος στο 4,2% δικαιολογεί και την μείωση της ανεργίας αλλά οπωσδήποτε και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Αναφέρθηκε στα €100 εκατ. που έχουν δαπανηθεί από την κυβέρνησή του για 25.000 ανέργους νέους μέσω προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί και υλοποιηθεί, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτά σημαντικότατος αριθμός των όσων έχουν εκπαιδευθεί σε νέες δεξιότητες έχουν προσληφθεί.

Για τον κατώτατο μισθό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος θεωρεί ότι όταν φτάσει στο  4 – 5% η ανεργία κάτι που ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί στα επόμενα 2 χρόνια με τους ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης και «τότε να πάμε να συζητήσουμε  και το έχω ήδη πει προς τις εργοδοτικές οργανώσεις ότι θα ξεκινήσει ο διάλογος για τον κατώτατο μισθό για όλα τα επαγγέλματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα δεν έχουν ανακάμψει οι επιχειρήσεις από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν λόγω οικονομικής κρίσης, συνεπώς το μόνο αποτέλεσμα θα ήταν είτε να απολυθούν ή να μην εργοδοτηθούν άλλοι εργαζόμενοι.

Σε διαξιφισμό μεταξύ τους ο κ. Μαλάς επικαλέστηκε δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι πρέπει να μειωθεί ο κατώτατος μισθός κατά 20% και ο κ. Αναστασιάδης απάντησε «πείτε αν μειώσαμε. Μην πείτε τί είπε ο ένας ή τί είπε ο άλλος».

Για την έρευνα και την καινοτομία ο κ. Μαλάς άσκησε κριτική ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στηρίξει τον τομέα.  Μην μου αναφέρετε τον Ορίζοντα 2020, ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα κονδύλια αυτά είναι ευρωπαϊκά και για την περίοδο 2014 – 2020 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα σεντ.

Για το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είπε ότι αυτό που έκανε η κυβέρνηση είναι να δώσει μια υπόσχεση και καλά κάνατε να εξασφαλίσει ένα δάνειο με τραπεζική εγγύηση για να κτίσει ένα κτίριο.

Ο ίδιος στάθηκε στην εισήγησή του να δοθεί προτεραιότητα στην προσέλκυση νέων επιστημόνων μέσω προγραμμάτων έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια οικονομία της γνώσης, να δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας. Την ίδια ώρα υποσχέθηκε να τηρήσει ένα αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο και  να προστατεύσει  το φορολογικό καθεστώς της Κύπρου.

Φανταστείτε αν ακολουθούσαμε την πορεία της προηγούμενης κυβέρνησης αν θα έπαιρναν €400 και ποιο θα ήταν το ύψος της ανεργίας, του αντέτεινε ο Νίκος Αναστασιάδης όταν ο κ. Μαλάς έκανε και πάλι λόγο για μισθούς πείνας των €400 και €500 .

Όταν αναλάβαμε, είχαμε λεφτά διαθέσιμα για τους μισθούς ενός μήνα. Η οικονομική κατάντια της χώρας ήταν χωρίς προηγούμενο. Ποιος οδήγησε τη οικονομία στα χάλια που την παρέλαβα και ποιος οδήγησε την οικονομία στην ανάπτυξη, διερωτήθηκε.

Έδωσε στοιχεία για τις νέες εταιρείες που έχουν εγγραφεί στην Κύπρο καθώς και στη προσέλκυση εταιρειών που εποπτεύονται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας ότι αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία του κράτους και των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Για τις πωλήσεις ακινήτων ο Νίκος Αναστασιάδης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των αλλοδαπών που αγόρασαν ακίνητα το 2017 το 25,5% από σύνολο 8.737. Μίλησε επίσης για αύξηση του λιανικού εμπορίου κατά 5,3%, για την αύξηση στις αφίξεις τουριστών καθώς και για τα κίνητρα που έδωσε η Κυβέρνηση για την καινοτομία και την έρευνα. Εμείς, είπε, ενθαρρύνουμε αλλά ερχόμαστε και εγγυόμαστε.

Μεταξύ άλλων είπε ότι έχουν δοθεί €46 εκατ. για τον Κρατικό Χημείο. Σε σχόλιο του κ. Μαλά απάντησε ότι τα κονδύλια αυτά περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2018.

Ο Σταύρος Μαλάς ανέφερε ότι το ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 2009, προσθέτοντας ότι το μερίδιο των μισθών των εργαζομένων τότε ήταν 56% σήμερα 42%. Σημαίνει ότι ο κόσμος έχει λιγότερα χρήματα στις τσέπες του, σημείωσε.

Σε ερώτηση για τις μεγαλύτερες προκλήσεις της οικονομίας ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι αν δεν συνεχίσουμε με τον ίδιο συνετό τρόπο την νοικοκυρεμένη πολιτική και αρχίσουμε την παροχολογία ή εκτραπούμε από τα μέτρα που παίρνουμε ενθάρρυνσης ή αρχίσουμε να φορολογούμε ή να επιβαρύνουμε ή αν συνεχίσουμε να θεωρούμε ως αμαρτία το κέρδος, αν δεν συνεχίσουμε να έχουμε την άριστη συνεργασία κράτους – ιδιωτικού τομέα έχω την εντύπωση ότι θα αρχίσουμε να βιώνουμε τα όσα βιώσαμε μέχρι το 2012.

Σύμφωνα με τον ίδιο τα ΜΕΔ είναι ένας κίνδυνος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και θα τον αντιμετωπίσουμε. Την ίδια ώρα θα πρέπει να δούμε πως συνεχίζουμε με σταθερά βήματα την ανάπτυξη.

Μίλησε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση και να αναπτυχθούν οι παραγωγικοί τομείς. Αναφορά έκανε στην παιδεία είπε ότι οι ξένοι φοιτητές το 2012 ήταν 8.300 και σήμερα είναι πάνω από 22.000.

Μέσα από τις ρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, και εννοώ τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια,  να γίνουμε χώρα παροχής υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών.

Σε ερώτηση του Σταύρου Μαλά «τι κάνατε στον τομέα της υγείας», ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε «πριν και πάνω από όλα ο νόμος του ΓεΣΥ μέσα από δική μου πρωτοβουλία και υποχώρηση από τις δικές μου θέσεις προκειμένου να επιτύχουμε να έχουμε ΓεΣΥ και ευχαριστώ τις πολιτικές δυνάμεις γιατί έτσι αν ενεργούμε θα πάμε πολύ πιο μπροστά».

Ο κ. Μαλάς είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Αναστασιάδη ότι οι τράπεζες και τα ΜΕΔ είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν έχει να προτείνει λύσεις, κάτι που απέρριψε ο κ. Αναστασιάδης

Για το ΓΕΣΥ, ο κ. Μαλάς είπε ότι ‘θα είμαστε η Κυβέρνηση που θα εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ’ ‘γιατί έχουμε και γνώση και πολιτική βούληση’ και έστρεψε τα πυρά του κατά της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, λέγοντας ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια καταρρέουν. Αν δεν στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι η ραχοκοκκαλιά του ΓΕΣΥ όπως ήταν η απόφασή μας το 2012, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει και έχει πάρα πολλούς που θέλουν το σύστημα να καταρρεύσει, και ουαί και αλίμονο εάν ο λαός επανεκλέξει αυτή την κυβέρνηση’ .

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ’11 μήνες επί των ημερών σας, προκειμένου να υλοποιηθεί το ΓΕΣΥ, ο ΟΑΥ δεν είχε Πρόεδρο’ προσθέτοντας ότι ‘κατά τα άλλα θα υλοποιήσετε με συνέπεια το ΓΕΣΥ’.
Πρόσθεσε ότι τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν ανέκαθεν προβλήματα και είπε ότι ‘αυξήσαμε κατά 80 τους γιατρούς από τότε που μας παραδώσατε τα νοσοκομεία’ και είπε ότι τα προβλήματα τα αντιμετώπισε η Κυβέρνηση με την αποστολή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα.

Για τα ΜΕΔ, ο κ. Μαλάς είπε ότι πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα και επέκρινε τον κ. Αναστασιάδη ότι δεν διαθέτει πρόταση με τον κ. Αναστασιάδη να απαντά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του παρέδωσε το χάος, ενώ αναφέρθηκε στον σχεδιασμό που υπάρχει για τα ΜΕΔ.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι απευθύνεται στους συμπολίτες του ανεξάρτητα ιδεολογικού χρώματος, λέγοντας ότι το έχει αποδείξει στην πράξη τα πέντε τελευταία χρόνια.
‘Για μένα δεν υπήρξε ποτέ κανένας πολιτικός αντίπαλος. Πολιτικός αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα που ακόμη υπάρχουν» είπε, προσθέτοντας ότι έχουμε επιτύχει μαζί πολλά για να φθάσουμε σε ένα σημείο να παρατηρείται σταθερή ανάπτυξη, να έχουμε ισοσκελισμένους αλλά και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία του κράτους,  του τραπεζικού συστήματος.

Λέγοντας ότι την ίδια ώρα έχουμε ανάγκη από συνεργασία, υπενθύμισε ότι  δήλωσε πως θα είναι η τελευταία του πενταετία «γιατί θέλω να μην είμαι ανθυποψήφιος ουδενός», ούτε ώστε με συνεργασία να αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως είναι η ανεργία, θέματα  χαμηλοσυνταξιούχων, ευάλωτων ομάδων, όπως είναι ο εκσυγχρονισμός του κράτους, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Είπε ότι δεν διαφωνεί με τον κ. Μαλά στο θέμα της διαφθοράς και ανέφερε ότι θα υιοθετηθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα και είπε ότι η δική του διακυβέρνηση ‘τόλμησε και έβαλε το δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλον, αδιακρίτως ιδεολογικής ταυτότητας των εμπλεκόμενων στα σκάνδαλα, τα οποία ανάγονται στο παρελθόν.

Δεν λέω, είπε, ότι δεν υπάρχουν ενδεχομένως σκάνδαλα και σήμερα και ότι με αίσθημα ‘ευθύνης και αυτοκριτικής λέω ότι δεν είμαστε αλάθητοι, αλάθητος είναι εκείνος που δεν πράττει τίποτε’.

‘Σας διαβεβαιώ ότι θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις έχοντας ύψιστη προτεραιότητα την αντιμετώπιση του εθνικού μας προβλήματος αλλά μέσα σε πλαίσια που γνωρίζω ότι μου είναι επιτρεπτά και τα οποία θα διασφαλίζουν μια λύση λειτουργική βιώσιμη ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό χωρίς να παραγνωρίζω τις έγνοιες των συμπατριωτών μας» κατέληξε.

Στο καταληκτικό του σχόλιο, ο κ. Μαλάς είπε ότι έχει αποταθεί στον κόσμο εδώ και μήνες μιλώντας με τη γλώσσα της αλήθειας όσον αφορά τη διαχείριση των πολλών προβλημάτων που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση και  τη διευθέτηση του Κυπριακού.
‘Θέλω να σας υποσχεθώ ότι θα μπω μπροστά στο λαό και δεν θα κρυφτώ πίσω από τις φοβίες του λαού, θα δώσω προοπτική για λύση του Κυπριακού γιατί η μη λύση εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους. Σας μίλησα με τη γλώσσα της αλήθειας όσον αφορά τη διαχείριση των πολλών προβλημάτων της οικονομίας, τα οποία ελλοχεύουν σοβαρότατους κινδύνους και όσον αφορά τη διαχείριση των ΜΕΔ, την ανεργία, ειδικότερα στους νέους, όσον αφορά την ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, τη μεταρρύθμιση στην παιδεία και άλλους τομείς» είπε.
Είπε ακόμη ότι η χώρα πάσχει «από το μεγάλο σαράκι της διαφθοράς και της διαπλοκής» που έχουν  απομακρύνει τους Κυπρίους από την πολιτική.
«Δεν θα είμαι εκείνος ο Πρόεδρος ο οποίος θα στέκομαι απέναντι στον Γενικό Εισαγγελέα για να εισπράξω το ντροπή. Θα είμαι ο Πρόεδρος που θα αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, θα είμαι ο Πρόεδρος που θα στηρίζω τους ανεξάρτητους θεσμούς, που θα σέβομαι πρωτίστως τους πολίτες,  θα είμαι ο Πρόεδρος που θα νοιώθω αναλώσιμος και θα γνωρίζω τα όρια της δικής μου σχέσης με την πολιτική, τα όρια που καθορίζει το Σύνταγμα».

Πρόσθεσε ότι «πολιτεύτηκα και πολιτεύομαι με ειλικρίνεια βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά τις αρχές και τις αξίες που πρέπει να μας ενώνουν γιατί  το αύριο πρέπει να μας ενώνει. Σας καλώ όλοι μαζί να συμμετέχετε στις εκλογές και να με εμπιστευτείτε».