Νέα τροπή στην δίκη για τα σκάνδαλα στο ΤΕΠΑΚ

Η Ροζίτα Παυλίδου σε θεληματική κατάθεση της καρφώνει άλλους τρεις

Ποινική έρευνα για άλλα  τρία τουλάχιστον πρόσωπα ξεκινά σύντομα , μετά και τη θεληματική κατάθεση της Ροζίτας Παυλίδου στην Αστυνομία, στην οποία φέρεται να ομολόγησε αρκετά απ’όσα διαδραματίστηκαν με τα 23 ευρωπαϊκά προγράμματα του ΤΕΠΑΚ και του Ωκεανογραφικού Κέντρου.cache_728x3000_Analog_medium_460524_99473_1122017

Η Ροζίτα έδωσε πριν μια βδομάδα μακροσκελή κατάθεση, στην οποία αναφέρεται σε πράγματα και καταστάσεις και κατονομάζει πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των πανεπιστημιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εκτός από τους ήδη κατηγορούμενους στην υπόθεση, η Ροζίτα Παυλίδου που αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες, φέρεται να κατονόμασε άλλα τρία πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις του ΤΕΠΑΚ και του Ωκεανογραφικού.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με  πληροφορίες, θα προχωρήσει από τη μια στην υπόθεση που είναι καταχωρημένη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λεμεσού και από την άλλη, θ’ ανοίξει νέο κύκλο ανακρίσεων, στη βάση των όσων έχει καταθέσει η κατηγορούμενη.

Όπως εκτιμάται, για τα νέα πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα θα σχηματιστεί ξεχωριστή υπόθεση και αναμένεται ότι η Ροζίτα μετά την πιθανή καταδίκη της στην πρώτη υπόθεση, θα κληθεί να καταθέσει στη δεύτερη ως μάρτυρας κατηγορίας. Πάντως, μετά την εξέλιξη αυτή –με τη συνεργασία της Ροζίτας Παυλίδου, η οποία μάλιστα θεωρήθηκε η εγκέφαλος όλου του κυκλώματο– η υπόθεση της κατηγορούσας Αρχής έχει βοηθηθεί κατά πολύ και ίσως αποβεί καθοριστική και για άλλους κατηγορούμενους. Όπως εκτιμά η Αστυνομία, η αλλαγή στάσης  της Ροζίτας Παυλίδου έγινε με την αλλαγή του δικηγόρου της.

Η υπόθεση έχει οριστεί για τις 15 Δεκεμβρίου οπόταν και θα ξεκαθαρίσει ποιοι από τους εφτά κατηγορούμενους θα δηλώσουν παραδοχή και ποιοι όχι. Η κατάθεση της Ροζίτας ήταν ένα από τα έγγραφα που παραδόθηκαν προχθές στο δικαστήριο Λεμεσού στους δικηγόρους υπεράσπισης για μελέτη, μαζί με τις 436 κατηγορίες που περιλαμβάνει το νέο κατηγορητήριο.

 

Η κατάθεση, συνολικά πέραν των 50 σελίδων, περιλαμβάνει και λεπτομερείς αναφορές σε γεγονότα, τους χώρους και τους χρόνους που εξελίχθηκαν, όπως και τα πρόσωπα που συμμετείχαν. Επίσης γίνονται σαφείς αναφορές σε ποσά.  Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, αφορά οικειοποίηση διαφόρων χρηματικών ποσών από 23 συνολικά συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα της περιόδου 2008-2015, συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Κατηγορούμενοι είναι η Ροζίτα Παυλίδου, πρώην λειτουργός της Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Πανεπιστημίου, ο Χουάν Ιάκωβος Καρέρα Παυλίδης, ιδιοκτήτης εταιρείας, γιος της Ροζίτας Παυλίδου, ο Κώστας Κώστα, καθηγητής Χημείας στο Τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ, ο Κυριάκος Προκόπη, ιδιοκτήτης εταιρείας, κουμπάρος του Κώστα Κώστα, οι Γιώργος Ζωδιάτης και Εύης Δρουσιώτης, ανώτεροι διοικητικοί λειτουργοί του Πανεπιστημίου Κύπρου, και η Μαρία Νικολάου, σύζυγος του Ιάκωβου Καρέρα Παυλίδη.

Το Δικαστήριο διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι παραμείνουν ελεύθεροι με την ίδια χρηματική εγγύηση που τους επιβλήθηκε, ύψους από 20 χιλιάδες έως 100 χιλιάδες ευρώ, με αξιόχρεους εγγυητές και τους ίδιους περιοριστικούς όρους και την υποχρέωσή τους να παρουσιάζονται δυο φορές την εβδομάδα σε αστυνομικό σταθμό της περιοχής τους.

Το ΕΛΑΜ  περι εμπλοκής υπόπτου

Το ΕΛΑΜ  με ανακοίνωση του την Παρασκευή ισχυρίζεται ότι «οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ συνεχίζονται με εμπλοκή σε ακόμα μια υπόθεση διαφθοράς του συνήθη υπόπτου, του ΑΚΕΛ.»

Ισχυρίζεται ακόμα ότι «σύμφωνα με μαρτυρίες της Ροζίτας Παυλίδου, πρόσωπο συγκεκριμένης ακροαριστερής οργάνωσης εμπλέκεται στο φαγοπότι μαζί με άλλους «συντρόφους». Σύμφωνα με την κατάθεση ενημερώθηκε σχετικά αξιωματούχος του ΑΚΕΛ, που δεν τον κατονομάζει στο παρών στάδιο, ο οποίος ανέφερε ότι «τα γνωρίζει».»

Τέλος καλεί το ΑΚΕΛ, να υποδείξει ποιοι κρύβονται πίσω από το σκάνδαλο του ΤΕΠΑΚ, και να μην καλύψει και πάλι τους εμπλεκόμενους, όπως έκανε στο σκάνδαλο της Δρομολαξιάς, για το οποίο δήλωσε ο τέως ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας ότι «υπάρχει άλλο άτομο από το ΑΚΕΛ που έπρεπε να ήταν στη θέση Βενιζέλου».