Κατεχόμενα: Νομικά μέτρα για το θέμα των παιδιών μεικτών γάμων θα πάρει η ΚΤΟΣ

 Πέραν των 25 χιλιάδων είναι τα παιδιά μεικτών γάμων, με έναν γονιό Τ/κ, που έχουν αιτηθεί για παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της τ/κ συντεχνίας δασκάλων, ΚΤΟΣ, Σενέρ Ελτζίλ, ο οποίος είπε ότι η ΚΤΟΣ θα πάρει δικαστικά μέτρα για το θέμα αυτό.Unknown

Σε δηλώσεις του στην τ/κ εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί», η οποία τιτλοφορεί το ρεπορτάζ της «Καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα», σχετικά με την υποβολή παραπόνου στην Επίτροπο Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, είπε ότι, μετά το 1974 έγιναν περίπου 17.000 μεικτοί γάμοι στα κατεχόμενα και ο αριθμός των παιδιών από τους γάμους αυτούς ανέρχεται στις 35 χιλιάδες.

Από τις 35 χιλιάδες μόνο στις δέκα χιλιάδες έχει παραχωρηθεί υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον  Ελτζίλ, ο οποίος είπε ότι σε όποιους έχουν αιτηθεί πριν το 2007 έχει παραχωρηθεί η υπηκοότητα και ότι μετά το 2007 άλλαξαν τα κριτήρια.

Είπε ότι η οργάνωση θα προβεί σε ενέργειες στην Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες και ότι θα παρθούν και δικαστικά μέτρα αφού γίνεται καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών αυτών.

Κατηγόρησε ακόμα τα πολιτικά κόμματα στα κατεχόμενα αφού όπως ανέφερε έπρεπε να μεριμνήσουν για την επίλυση του θέματος λέγοντας παράλληλα ότι «ακόμα και άτομα που υποστηρίζουν την ύπαρξη ενός νέου ξεχωριστού κράτους (των κατεχομένων) και κατηγορούν την Κυπριακή Δημοκρατία έχουν αιτηθεί και τους έχει παραχωρηθεί κυπριακή υπηκοότητα».

«Για το θέμα αυτό αρμόδιο να πάρει αποφάσεις είναι το Υπουργικό Συμβούλιο» είπε και ισχυρίστηκε ότι έχουν παραχωρηθεί υπηκοότητες και σε άτομα τα οποία δεν πληρούσαν τα κριτήρια.

Είναι ένα κοινωνικό θέμα για την ΚΤΟΣ, είπε ο κ. Ελτζίλ και η μη παραχώρηση είναι καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ΚΤΟΣ επεξεργάζεται τα επόμενα της βήματα.