Σενάρια για νέες εκλογές στη Γερμανία

Δυστοκία στο σχηματισμό κυβέρνησης

 

 

Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα μπήκαν από σήμερα οι διερευνητικές διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνηση στη Γερμανία.imagew-8.aspx

Μέχρι την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου –οπότε έχει τεθεί και το σχετικό όριο- πρέπει τα τρία κόμματα, δηλαδή Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, να έχουν συμφωνήσει σε βασικά σημεία, έτσι ώστε τα τρία μέρη να περάσουν στον πραγματικό γύρο των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να καταρτίσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά αφού δοθεί το πράσινο φως από τα προεδρεία των Χριστιανοδημοκρατών και των Φιλελευθέρων, αλλά και το συνέδριο των Πρασίνων.
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, τα τρία μέρη φαίνεται να μην είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε κάποιες συμφωνίες σε πολύ βασικά θέματα και υπήρχε σημαντική διάσταση απόψεων.

Το πιο βασικό θέμα διαφωνίας ήταν το ζήτημα της κλιματικής προστασίας, με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους να παρουσιάζουν αντιτιθέμενες απόψεις.

Εάν δεν προκύψει συμφωνία μέχρι την Πέμπτη, θα ενεργοποιηθεί μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία ενδέχεται και να οδηγήσει σε νέες εκλογές.
Αρχικά, θα ζητηθεί η συνέχιση της συνεργασίας Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επειδή όμως οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ξεκάθαρα δηλώσει πως δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν σε ένα κυβερνητικό σχήμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδέχεται να διατάξει τη διάλυση της νεο-εκλεγείσας βουλής και να προκηρύξει νέες εκλογές 60 ημέρες μετά.

Σε κάθε περίπτωση τα τρία κόμματα έχουν περιθώριο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, προκειμένου να βρουν έναν συμβιβασμό, γεγονός που για την ώρα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο.