Νέα προεκλογική αντιπαράθεση για καθορισμό της ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου

 

Νέα αντιπαράθεση σημειώνεται  στην προεκλογική εκλογική διαμάχη μετά τις  πληροφορίες για κατάθεση αιτήματος από την κυβέρνηση για οριοθέτηση ΑΟΖ και βορείως της Κύπρου. imagew-1.aspxΤο ΔΗΚΟ κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αντιγράφει τη νέα στρατηγική του Νικόλα Παπαδόπουλου, η Συμμαχία το ΔΗΚΟ για οικειοποίηση θέσεων, και το ΑΚΕΛ χρεώνει στην κυβέρνηση με προεκλογικές σκοπιμότητες.

 Για αποσπασματική αντιγραφή της Νέας Στρατηγικής για το Κυπριακό του Νικόλα Παπαδόπουλου, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έκανε λόγο το εκλογικό του επιτελείο, με αφορμή τις πληροφορίες για κατάθεση συντεταγμένων από την κυβέρνηση με σκοπό την οριοθέτηση της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και στα βόρεια του νησιού.

«Είναι ακόμα μια απόδειξη της πλήρους αποτυχίας της δικής του πολιτικής. Είναι όμως και ακόμα μια απόδειξη της αναξιοπιστίας του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος επιχειρεί με αποσπασματικές κινήσεις να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό προκειμένου να συνεχίσει την αποτυχημένη πολιτική του. Η πατρίδα μας χρειάζεται Νέα Στρατηγική και Νέο Πρόεδρο,» ανέφερε ο  Υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος,

Η κίνηση για καθορισμό ΑΟΖ, αν και δεν είναι αρνητική ενέργεια, στοχεύει απλώς στη δημιουργία εντυπώσεων και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων τρεις μήνες πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

 «Έχει σημασία η χρονική συγκυρία που γίνεται αυτή η ενέργεια για την οποία πρέπει να υπολογιστούν οι πολιτικές προεκτάσεις. Ο κ. Αναστασιάδης, αντί να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως ζητά ο ΓΓ του ΟΗΕ, προσπαθεί να προσεγγίσει επικίνδυνες θέσεις του Ν. Παπαδόπουλου στέλλοντας λανθασμένα μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ως προς τις πραγματικές του προθέσεις.»

Για αποτυχημένη πολιτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, αλλά και πολιτική «copy paste» από μέρους του Νικόλα Παπαδόπουλου, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Συμμαχία Πολιτών.

«Ο κ. Παπαδόπουλος κατηγορεί τον κ. Αναστασιάδη ότι αντιγράφει την στρατηγική του. Ο πρώτος διδάξας της τακτικής της αντιγραφής και οικειοποίησης πολιτικών θέσεων και προτάσεων είναι ο ίδιος. Συνεχίζει με τον πιο προκλητικό και αλαζονικό τρόπο να αντιγράφει σχεδόν αυτολεξεί τις προτάσεις που καταθέτει και παρουσιάζει ο Γιώργος Λιλλήκας εδώ και χρόνια,» αναφέρει η Συμμαχία πολιτών.

ΔΗΣΥ

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ελένη Σταύρου αφού αναφέρεται στις θέσεις των κομμάτων που ερίζουν  περισσότερο για την «πατρότητα» της πρότασης αυτής, αντί για την ουσία της, αναφέρει:
«Η οξεία αυτή αντιπαράθεση, όπως αυτή προβάλλεται, δίνει το δικαίωμα σε εμένα, να παραπέμψω στα ακόλουθα:
Σε ολοσέλιδη συνέντευξή μου στην κ. Αντιγόνη Σολομωνίδου- Δρουσιώτου, στην Κυριακάτικη έκδοση του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ της 26ης Οκτωβρίου 2014, επεσήμαινα:

«… Για χρόνια λέω δημόσια ότι ήταν μεγάλο λάθος που διακηρύξαμε και αδειοδοτήσαμε μόνο την  ΑΟΖ των ελέυθερων περιοχών…Επρεπε να αδειοδοτήσουμε και την ΑΟΖ των κατεχομένων.
Θα έπρεπε να δίναμε τα προνόμια εκμετάλλευσης αυτής της ΑΟΖ σε κάποια πολύ δυνατή χώρα, όπως το Ισραήλ. Είναι το μόνο που θα είχε το συμφέρον, τη θέληση και τη δύναμη να τα αξιοποιήσει.

Όταν έρχεται η Τουρκία να εισβάλει στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με το επιχείρημα ότι εκπροσωπεί, τάχα, τα δικαιώματα ενός ανύπαρκτου κράτους, θα ήταν εύκολο και νομικά κατοχυρωμένο η Κυπριακή Δημοκρατία να αναθέσει σε ένα αξιόπιστο κράτος να ενεργεί εκ μέρους της.
Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι, η μία και νόμιμη ΑΟΖ ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και όχι στην ελληνοκυπριακή ή την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το Κράτος είναι ο μόνος ιδιοκτήτης των φυσικών πόρων της επικράτειας του και δικαιώματα πάνω στους πόρους αυτούς νομιμοποιούνται να έχουν μόνο αυτοί που ανήκουν και αναγνωρίζουν αυτό το κράτος και κανένας άλλος.
Δεν νοείται να ζητά η Τουρκία τους πόρους της Κυπριακής Δημοκρατίας όταν χαρακτηρίζει ανύπαρκτο το κράτος μας.
Είναι καιρός όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι  η Κύπρος δεν  είναι τόσο μικρή, όσο εμείς πιστεύουμε, διότι ισχύς δεν είναι μόνο οι μετρήσιμες ένοπλες δυνάμεις, αλλά και η συνισταμένη πολλών άλλων παραγόντων και συντελεστών.»
Η φράση μου «για χρόνια λέω δημόσια» επήγαζε από το γεγονός ότι, αφ’ ενός μεν, ως Υπεύθυνος Σύμβουλος, του κ. Νίκου Αναστασιάδη, αρχικά ως Προέδρου του ΔΗΣΥ και αργότερα ως Προέδρου της Δημοκρατίας, είχα, ήδη, υποβάλει την πρόταση αυτή και  αφ’ ετέρου, την επαναλάμβανα στις συχνές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παρεμβάσεις μου.
Ακριβώς ένα χρόνο μετά, στις 25 Οκτωβρίου 2015, πάλι με ολοσέλιδη συνέντευξη μου στην Κυριακάτικη έκδοση του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ, τη φορά αυτή στον κ. Φρίξο Δαλίτη, που συμπτωματικά, υπογράφει και το σημερινό κείμενο στην εφημερίδα του, ετόνιζα «Να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση της ΑΟΖ  και με τη Συρία». Με τον τίτλο αυτό, παρέπεμπε στην συνέντευξη μου, πρωτοσέλιδα και σε περίοπτη θέση, η εφημερίδα.
Εννοείται πως, έκτοτε, επανήλθα επανειλημμένα στο κεφάλαιο αυτό.

Συνεπώς ού περί της πατρότητος της ιδέας να γίνεται λόγος, αλλά περί της καθολικής αποδοχής και προώθησης της.»

 

 

Ενότητα ζητά η Συμμαχία Πολιτών

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργος Λιλλήκας, με αφορμή τα δημοσιεύματα που φέρουν την Κυβέρνηση να μελετά την ανακήρυξη της κυπριακής ΑΟΖ και στις βόρειες ακτές του νησιού, δήλωσε πως στηρίζει μια τέτοια απόφαση και θεωρεί ότι θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι σε ένα μέτωπο και σε μια τέτοια απόφαση της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του, μετά από την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «η Κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με σταθερά, μελετημένα και αποφασιστικά βήματα», σημειώνοντας πως «είναι ένα ζήτημα, το οποίο δεν σηκώνει λάθη και παραλείψεις».

Όπως πρόσθεσε, «απαιτείται στενή συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση προτού προχωρήσει η κυπριακή Κυβέρνηση, γιατί υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα, στα οποία δεν επιτρέπεται να γίνει λάθος» και πρόσθεσε ότι «ένα οποιοδήποτε λάθος λόγω έλλειψης συνεργασίας με την ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την Κύπρο και την Ελλάδα».

 

 

ΑΚΕΛ

Σε γραπτή δήλωση του ο Κοινοβουλευτικός Εκπροσωπος του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Γιώργος Λουκαΐδη για την κατάθεση συντεταγμένων καθορισμού της ΑΟΖ, ανέφερε:

«Η κατάθεση συντεταγμένων για καθορισμό της ΑΟΖ βόρεια της Κύπρου, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο τρόπος και ο χρόνος άσκησης αυτού του δικαιώματος, όμως, είναι υπό κρίση, αφού στόχος θα πρέπει να είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων και όχι των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του κ. Αναστασιάδη. Οι οποίες και σε αυτή την περίπτωση, δυστυχώς, καθόρισαν τα βήματα του.
Αφενός, γιατί κανένα έμπρακτο αποτέλεσμα δεν θα έχει αυτή η ενέργεια, αφού για οριοθέτηση της ΑΟΖ απαιτείται σχετική συμφωνία με την Τουρκία. Αφετέρου, επειδή αυτή η ενέργεια δεν θα γίνει κατανοητή ως εποικοδομητική συμβολή στην επανέναρξη των συνομιλιών, όπως ζητά ο Γ.Γ του ΟΗΕ από τις πλευρές, αφού η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται ως αδύνατη την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία πριν από τη λύση του Κυπριακού.
Αντίθετα, ιδιαίτερα μετά την αποενοχοποίηση και τον εγκωμιασμό της στάσης της Τουρκίας στο θέμα της ασφάλειας από τον κ. Γκουτιέρες, περισσότερο είναι που θα εξυπηρετηθούν πιθανοί σχεδιασμοί της Τουρκίας για πρόκληση έντασης και νέων τετελεσμένων στην ΑΟΖ και στο Κυπριακό.
Εκ των πραγμάτων, δεν φαίνεται να έχουν συνετίσει τον κ. Αναστασιάδη τα ολέθρια αποτελέσματα των χειρισμών του, όταν στις πλέον καθοριστικές στιγμές της διαπραγματευτικής διαδικασίας υιοθέτησε πολιτική Ν. Παπαδόπουλου. Αντίθετα, στο βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων επιμένει να τον αντιγράφει. Επιμένει να είναι αρεστός σε τμήματα του εκλογικού σώματος, παρά ωφέλιμος στη πατρίδα.»

Το Κίνημα Οικολόγων

Χρειάζεται σοβαρότητα και σχεδιασμός αναφορικά με την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερει το Κίνημα Οικολόγων και σημειώνει:

«Η κατάθεση συντεταγμένων καθορισμού του συνόλου της Κυπριακής ΑΟΖ αποτελεί άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως τέτοιο, οφείλουμε άπαντες να το αντιμετωπίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και σε συνέχεια συγκεκριμένης προετοιμασίας σε διεθνές επίπεδο.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει ενότητα γύρω από την κίνηση αυτή, που αποτελεί αίτημα πολλών πολιτικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων και του Κινήματος μας. Ταυτόχρονα ωστόσο, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε πως κάθε τακτική και στρατηγική κίνηση, προκειμένου να είναι επιτυχής, οφείλει να εντάσσεται σε μια συνεπή πορεία. Δυστυχώς, ο τρόπος και ο χρόνος που η κίνηση αυτή φαίνεται να υλοποιείται, δείχνει πως πρωτίστως εκλογικές σκοπιμότητες εξυπηρετεί, παρά τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

 

Σε ανακοινώσεις τους και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης χρεώνουν στην κυβέρνηση προεκλογικές σκοπιμότητες.