Αποστάσεις τηρεί η Αθήνα για τις υπο εξέλιξη διαπραγματεύσεις στην Ελβετία

 

 Τηρώντας χαμηλούς τόνους και αποφεύγοντας, όπως έχει μεταφερθεί σε εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στην Αθήνα, να σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη Διάσκεψηimagew για το Κυπριακό στην Ελβετία, η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλησε να  πάρει θέση σχετικά με τις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις.

Κατά τη μεσημβρινή ενημέρωση πολιτικών συντακτών και εκπροσώπων ξένων μέσων ενημέρωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς σχετικά με την απόσυρση του εγγράφου που παρέδωσε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αρκέστηκε να  επισημάνει μόνο ότι ο ΟΗΕ θεώρησε ότι στη βάση του συγκεκριμένου εγγράφου, είναι δύσκολο να υπάρξει πρόοδος και το απέσυρε.

«Νομίζω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε καλό κλίμα. Από την άλλη μεριά, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστή, είναι πάγια και είναι και σαφής. Δηλαδή, συνεχίζουμε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, η οποία θα είναι συμβατή με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από αυτή τη γενική αρχή εκπορεύονται και οι επιμέρους τοποθετήσεις μας στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

 Γ. Κατρούγκαλος:Αρκεί η Τουρκία να δείξει ευελιξία

«Ίσως υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Κυπριακό», τόνισε κατά την ομιλία του σήμερα στην «21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση», που διοργανώνει στην Αθήνα το περιοδικό Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος, ωστόσο, στάθηκε στην παράμετρο της τουρκικής πλευράς και συγκεκριμένα του Ταγίπ Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι η Τουρκία συσχετίζει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με την προσδοκία να αποκομίσει οφέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ελπίζω ότι η Τουρκία θα επιδείξει την αναγκαία ευελιξία», επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος.

Κατά τα άλλα, αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό πολιτικό σκηνικό, ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε υπέρ μιας «καλύτερης ισορροπίας μεταξύ των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών». Χρειάζεται, είπε,  «επιστροφή της Ευρώπης στις ρίζες της, μια πιο δημοκρατική Ευρώπη», Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διακυβέρνηση Τραμπ δεν θα είναι ιδιαίτερα διαφορετική σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και την Ελλάδα.