Δεν ανακαλεί τα όσα είπε περι ”Ιούδα” ο Παμπορίδης


Ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ζήτησε σήμερα από τους πολιτικούς αρχηγούς να τον συγχωρέσουν, αν μέσα στην αγωνία του για την επιτυχή κατάληξη  της μακράς προσπάθειας για εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας,  αισθάνθηκαν ότι ξεπέρασε τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας και δήλωσε ότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του.imagew

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν ανακαλεί τα όσα έχει πει, σημειώνοντας πως αν ήθελε να ανακαλέσει δεν έχει δυσκολία να το κάνει, καθώς επίσης όπου αναγνωρίζει ότι έχει λάθος το πράττει.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, με αφορμή την ψήφιση της μεταρρύθμισης της υγείας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την περασμένη Παρασκευή, ο Υπουργός Υγείας είπε πως η πολιτική ευπρέπεια για τον ίδιο είναι θέμα στάσης ζωής, διαβεβαιώνοντας ότι πέραν από καθωσπρεπισμούς και τυπικότητες, η προσήλωσή του στην υπηρεσία του πολίτη είναι απόλυτη.

Όπως είπε ο κ. Παμπορίδης, «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού και δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε μέσον επίτευξης αλλότριων στόχων», για να σημειώσει ότι «η  πολιτική είναι μια διαδικασία να υπηρετήσεις τον πολίτη και για να το πράξεις αυτό πρέπει να το πράξεις με τρόπο διαφανή και να είσαι ξεκάθαρος».

Αναφερόμενος στην ανάρτηση που έκανε προ ημερών στο twitter και αναφερόταν σε «Ιούδα» του ΓεΣΥ, ο κ. Παμπορίδης είπε πως «κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί εξέφρασαν δυσαρέσκεια και θίχτηκε το αισθητήριο της ευπρέπειας τους”, προσθέτοντας ότι «άπαξ και οι πολιτικοί αρχηγοί, στους οποίους αποδίδω απόλυτο σεβασμό, δήλωσαν θιγμένοι για λόγους ευπρέπειας στο βαθμό που αυτό έγινε, τους ζητώ να με συγχωρέσουν».

«Δηλώνω όμως ότι δεν ανακαλώ οτιδήποτε από αυτά που είπα και αν ήθελα να ανακαλέσω νομίζω ότι δεν έχω δυσκολία να ανακαλώ και όπου αναγνωρίζω ότι έχω λάθος να το πράττω. Εκεί που έθιξα την ευπρέπεια κάποιων ζητώ συγγνώμη. Τίποτα περισσότερο. Και δηλώνω ότι η πολιτική ευπρέπεια για μένα έχει άλλο ορισμό», ανέφερε.

Εφαρμογή ΓεΣΥ  χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την 1η Ιουνίου 2019

Σε σχέση με τη ψήφιση των δύο νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της υγείας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι «περάσαμε από χίλια  κύματα, αλλά με βασικό εργαλείο την πειθώ και το δίκαιο του σκοπού, καταφέραμε σήμερα να ψηφιστούν οι βασικοί πυλώνες της μεταρρύθμισης της Υγείας, δηλαδή η Αυτονόμηση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων και η Εισαγωγή του ΓεΣΥ σε προκαθορισμένους σαφείς χρόνους», για να σημειώσει ότι «η αυτονόμηση αρχίζει άμεσα και στοχεύει στην πλήρη αναδιοργάνωση των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων, ώστε να καταστούν λειτουργικά και φιλικά προς τον πολίτη, παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας».

«Το ΓεΣΥ», είπε, «εφαρμόζεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις την 1η Ιουνίου 2019 στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες και την 1η Ιουνίου 2020 στην πλήρη του μορφή. Στο ΓεΣΥ όλοι ανεξαιρέτως οι Κύπριοι θα είναι δικαιούχοι. Κάθε πολίτης θα δικαιούται δωρεάν πλήρη Ιατρική και Φαρμακευτική κάλυψη για κάθε του ανάγκη, από την μέρα της γέννησής του και για ολόκληρη του τη ζωή. Από τον επαγγελματία υγείας της δικής του επιλογής, είτε αυτός εργάζεται στα Δημόσια Νοσηλευτήρια, είτε στον Ιδιωτικό Τομέα. Γιατροί, Νοσηλευτές, Νοσοκομεία, Φυσιοθεραπευτές, Χημεία, Διαγνωστικά Κέντρα, φαρμακεία είτε ανήκουν στο Δημόσιο είτε στον Ιδιωτικό Τομέα θα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους τους πολίτες οι οποίοι θα καλύπτονται πλέον δωρεάν».

Είπε ακόμα πως «η πολιτεία, παρ` ότι η Βουλή εισήγαγε με νόμο την καθολική κάλυψη υγείας το 2001, φάνηκε κατώτερη των περιστάσεων και επί 16 χρόνια, άλλοτε για πραγματικούς λόγους κι άλλοτε προσχηματικά, παρέλειψε να δώσει στον Κύπριο πολίτη αυτό που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος».

Ανέφερε, επίσης, πως «με την έγκριση αυτών των μεταρρυθμίσεων, γίνεται η αρχή για να ξεπλύνουμε αυτό το όνειδος και να δώσουμε στον κάθε Κύπριο αυτό που δικαιούται», για να προσθέσει ότι αποδίδεται στον κάθε πολίτη ο σεβασμός που του αρμόζει και αποκαθίσταται η αξιοπρέπειά του.

Ανατροπή του ΓεΣΥ μόνο με ειδική πρόταση νόμου

Στο μεταξύ, ο Υπουργός Υγείας είπε πως αν κάποιος επιθυμεί να ανατρέψει την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα πρέπει να ετοιμάσει ειδική πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο αν είναι από την κυβέρνηση, να το υποβάλει στη Βουλή και να πείσει την πλειοψηφία των βουλευτών ότι δεν πρέπει να γίνει το ΓεΣΥ.

«Η Βουλή νομοθέτησε διαδικασία έναρξης λειτουργίας του ΓεΣΥ σε προκαθορισμένες ημερομηνίες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Για να είμαστε ξεκάθαροι. Δηλαδή εάν η Βουλή δεν ψηφίσει ξανά από σήμερα μέχρι την 1η Μαρτίου του 2019 τροποποίηση της νομοθεσίας, η οποία εγκρίθηκε την Παρασκευή, με την οποία να αναχαιτίσει την εισαγωγή του ΓεΣΥ δεν υπάρχει δυνατότητα να μην εφαρμοστεί το ΓεΣΥ», είπε.

Είπε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να γνωρίζει τα κίνητρα του καθενός, σημειώνοντας πως «υπάρχουν ποικίλα κίνητρα και ποικίλες αντιλήψεις».

«Εγώ εστιάζω πάνω στο γεγονός ότι ομόφωνα πλέον η πολιτεία έχει πάρει σαφή θέση. Το ερμηνεύω αυτό ως μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ολοκλήρου του πολιτειακού συστήματος ότι η απαίτηση του κόσμου για την εισαγωγή ενός καθολικού συστήματος υγείας είναι ξεκάθαρη και αποδεκτή πλήρως από τις πολιτικές δυνάμεις και απλώς από δω και πέρα όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις να πράττουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσει να επιτελεστεί ο στόχος», είπε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σημεία στα νομοσχέδια που μπορούν να βελτιωθούν, είπε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα να επικαλούμαστε το τέλειο και να μην εφαρμόζουμε το καλό», για να προσθέσει ότι «είναι ανάγκη να δώσουμε στο κόσμο αυτό που χρειάζεται και να είμαστε σε ετοιμότητα να προσαρμοζόμαστε και να βελτιωνόμαστε».

Επιπλέον, είπε πως «είναι τόσο ραγδαία μεταβαλλόμενος ο τομέας της υγείας, λόγω επιστημονικών και κοινωνιολογικών δεδομένων, είτε λόγω γήρανσης του πληθυσμού, που αν δεν είσαι σε θέση να προσαρμόζεσαι και να μεταβάλλεσαι συνεχώς για να μπορείς να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες του συστήματος δεν θα καταφέρεις να δώσεις στον πολίτη αυτό που χρειάζεται».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν κάποιους να επιχειρούν να πείσουν γιατρούς ή και ιδιωτικά νοσηλευτήρια να μην ενταχθούν στο ΓεΣΥ, ο κ. Παμπορίδης είπε: «Η προσπάθεια των τελευταίων μηνών έχει ανεβάσει τους τόνους. Κάποιοι, αισθανόμενοι ότι δεν κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους του να εκφράζουν μια πικρία και μια επιθετικότητα. Είναι θεμιτό να εκφράζεται μια επιθετικότητα σε μένα, στο πρόσωπό μου είτε μια επίθεση συγκεκριμένη. Ωστόσο, δεν μπορούν κάποιοι να εναντιώνονται στο καλώς νοούμενο συμφέροντος του κόσμου. Το ΓεΣΥ δεν έχει σχέση μαζί μου. Αφορά τον κόσμο, είναι για τον κόσμο. Είναι το ελάχιστο που απαιτεί η ευρωπαϊκή κουλτούρα που επικαλούμαστε πολλάκις και είναι δείκτης ασφαλείας για όλο το πληθυσμό».

Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδεικνύουν την απαραίτητη συνεργασία, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει αγαστή συνεργασία, σημειώνοντας ότι «πέραν από τους ασθενείς που είναι αυτοί οι οποίοι θα επωφεληθούν περισσότερο απ’ αυτή τη μεταρρύθμιση, θα επωφεληθούν και οι επαγγελματίες υγείας».

«Αν δεν γίνει μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση, μέλλον δεν υπάρχει. Εύχομαι αυτό να το αντιληφθούν. Η αυτονόμηση δεν θα γίνει εν μια νυκτί. Είναι μια πορεία που θα διαρκέσει από τρία έως πέντε χρόνια και περιέχει την ανάγκη αλλαγής κουλτούρας. Κάτι πολύ δύσκολο. Είναι το μεγάλο στοίχημα. Πρέπει να καταστεί πελατοκεντρική η προσέγγιση μας στα δημόσια νοσηλευτήρια. Να αντιληφθούμε ότι ο ‘μάστρος’ μας είναι ο ασθενής ο οποίος προσέρχεται. Και αυτός θα καθορίζει με την επιλογή του και το πού πάνε τα χρήματα. Πρέπει αυτή την κουλτούρα να την εμπεδώσουμε στους λειτουργούς υγείας των νοσοκομείων», είπε.

Ευχαριστίες προς ΠτΔ, πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς εταίρους

Τέλος, ο Υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τους κοινωνικούς εταίρους για την υπεύθυνη στάση τους στον διάλογο που προηγήθηκε και την εποικοδομητική τους συνδρομή και τα πολιτικά κόμματα για την στήριξη αυτής της μεταρρύθμισης και για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν.

Επίσης, ευχαρίστησε από καρδιάς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όπως είπε χωρίς τη δική του στήριξη, χωρίς τη δική του καθοδήγηση, αλλά και χωρίς τη δική του αποφασιστικότητα στα κρίσιμα σημεία αυτής της πορείας, δεν θα ήταν δυνατόν να έφταναν εδώ σήμερα.