Ρυθμίζεται νομικά η πλήρωση της βουλευτικής έδρας στη Λεμεσό

Το νομοθετικό κενό που προέκυψε με την εκλογική νομοθεσία σε σχέση με τη κενωθείσα βουλευτική έδρα της Λεμεσού θα πρέπει να καλυφθεί με την υποβολή σχετικού νομοσχεδίου, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ύστερα από σύσκεψη την Παρασκευή στη Νομική Υπηρεσία για το θέμα, στην παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών, του Γενικού Έφορου Εκλογής και αρμόδιων λειτουργών.imagew-2.aspx

Η Νομική Υπηρεσία εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, η οποία αναφέρει ότι «σύμφωνα με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, ο μόνος τρόπος κάλυψης του παρατηρηθέντος κενού ως προς τον τρόπο πλήρωσης βουλευτικής έδρας η οποία κενούται πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου, είναι με υποβολή νομοσχεδίου, τροποποιητικού του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου».

«Το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνταχθεί κατά τρόπο ο οποίος να καλύπτει και την προκείμενη περίπτωση της αδυναμίας πλήρωσης της κενωθείσας έδρας της  κας Ελένης Θεοχάρους, αλλά και μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Κληρίδης είπε ότι «έχουμε δώσει την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας και του Γενικού Εισαγγελέα όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει με την κένωση της Βουλευτικής Έδρας στη Λεμεσό, μετά την αποποίηση της Έδρας από την κα Ελένης Θεοχάρους και υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Εκλογοδικείου».

Σύμφωνα με την απόφαση του Εκλογοδικείου, είπε, «η ενέργεια στην οποία είχε προβεί ο Έφορος Εκλογής κατόπιν δικής μας γνωμάτευσης, σύμφωνα με την οποία ακολούθησε μια πρακτική, μια λύση παραπλήσια προς την προσφερόμενη για την κένωση Έδρας μετά την έναρξη της βουλευτικής περιόδου κατανέμοντας την κενωθείσα Έδρα προς τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου κόμματος, του Κινήματος Αλληλεγγύη, κρίθηκε ότι δεν ήταν επιτρεπτή στην απουσία οποιασδήποτε ρητής, σαφούς νομοθετικής πρόνοιας ή εξουσιοδότησης».

Επομένως, πρόσθεσε, «με αυτό ως δεδομένο και με επίσης δεδομένο ότι δεν υπάρχει στο Νόμο όπως έχει σήμερα ρητή, σαφής πρόνοια και για την άλλη εναλλακτική λύση, δηλαδή αυτήν της κήρυξης αναπληρωματικής εκλογής, δεν μπορούμε να συμβουλεύσουμε τον Έφορο Εκλογής όπως προκηρύξει αναπληρωματική εκλογή».

Επομένως, συνέχισε, «και οι δυο λύσεις οι οποίες φαινόταν να προσφέρονται, δεν προσφέρονται με βάσει τον υπάρχοντα Νόμο και διαπιστώνεται κάποιο κενό».

«Είναι η άποψη και η συμβουλή μας προς τον Έφορο Εκλογής και τον Υπουργό, ότι αυτό το νομοθετικό κενό πρέπει να πληρωθεί με την υποβολή σχετικής Νομοθεσίας που θα αντικατοπτρίζει, βεβαίως, την πολιτική βούληση της Εκτελεστικής Εξουσίας και τελικά της Βουλής, ως προς τον τρόπο πλήρωσης κενωθείσας Βουλευτικής Έδρας κατά τη διάρκεια πριν την έναρξη της Βουλευτικής περιόδου», είπε.

«Είναι, επίσης, η συμβουλή μας», ανέφερε, «όπως προς κάλυψη του ήδη διαπιστωθέντος κενού και αδυναμίας πλήρωσης Έδρας στην προκείμενη περίπτωση, συνταχθεί το Νομοσχέδιο με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό, ο οποίος θα επιτρέπει και τη λύση στο πρόβλημα το οποίο υφίσταται τώρα για την επίμαχη αυτή Έδρα».

Ακολούθως, απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, μέχρι να κατατεθεί αυτό το Νομοσχέδιο μήπως θα μπορούσε ή κατά πόσο δικαιούται ο κ. Παπαδόπουλος να κατέχει τη θέση του Βουλευτή ή υποχρεούται να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο, ο κ. Κληρίδης απάντησε ως ακολούθως: «Η απόφαση του Εκλογοδικείου είναι σαφής. Η αρμοδιότητά του είναι ακυρωτική και έχει ήδη ακυρώσει την εκλογή και ανακήρυξη του συγκεκριμένου Βουλευτή. Επομένως δεν μπορεί να ενεργεί ως Βουλευτής».