Η Βουλγαρία κατηγορεί την Τουρκία για ανάμιξη στις βουλγαρικές εκλογές

29F2F317E42483BE5BE9245A69275C58

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατηγόρησε χθες Παρασκευή την Τουρκία για απαράδεκτη ανάμιξη στην προεκλογική εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 26 Μαρτίου στη χώρα του και προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του δεν θα δεχθεί αυτή την ανάμιξη.

“Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας”, δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT. “Ομως η ανάμιξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμιξη αυτή είναι απαράδεκτη”, υπογράμμισε. Οι δηλώσεις αυτές γίνονται έπειτα από μια εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Αγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ (“φίλος” στα τουρκικά). Η μειονότητα αυτή αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων.

Ο Τούρκος Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μεχμέτ Μουεζίνογλου κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το Ντοστ. Στις 7 Μαρτίου, η Σόφια κάλεσε τον πρεσβευτή της Τουρκίας Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ για να καταγγείλει την εμφάνισή του σε ένα προεκλογικό κλιπ του κόμματος αυτού. Οι κινήσεις αυτές προκάλεσαν την οργή της Σόφιας, η οποία κατάγγεΙλλε ήδη την “ανάμιξη” της Τουρκίας στις βουλγαρικές υποθέσεις. Χθες το βράδυ, ο αρχηγός του βουλγαρικού κράτους απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Ομως, προειδοποίησε,ότι “οι βουλγαρικοί θεσμοί και οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται δραστήρια για την εξάλειψη κάθε ανάμιξης στην εκλογική διαδικασία  και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας”.

Και ο Ντογκάν κατά του Ερντογάν

Επίσης ο ιστορικός ηγέτης της τουρκικής μειονότητας της Βουλγαρίας Αχμέντ Ντογκάν κατηγόρησε  τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να αποκαταστήσει το οθωμανικό «σουλτανάτο», χαρακτηρίζοντας «τρέλα» το δημοψήφισμα για την τροποποίηση του Συντάγματος που διοργανώσει η Άγκυρα τον Απρίλιο.

Το δημοψήφισμα, που θα διεξαχθεί στις 16 Απριλίου, μπορεί να μετατρέψει την τουρκική δημοκρατία, που κληρονομήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ, σε «σουλτανάτο», είπε ο Ντογάν, επικεφαλής του κυριότερου κόμματος της βουλγαρικής τουρκικής μειονότητας, του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL), σε γραπτό «πολιτικό μήνυμά» του.
Η ψηφοφορία, με την οποία ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα ενισχύσει τις προεδρικές εξουσίες του, είναι «μια τρέλα» που έχει σκοπό «να αποκαταστήσει και να νομιμοποιήσει έναν νέο-οθωμανισμό», πρόσθεσε ο Ντογκάν, αναφερόμενος στην πρώην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Η τουρκόφωνη κοινότητα της Βουλγαρίας εμφανίζεται διχασμένη πριν από τις πρόωρες βουλγαρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.
Ο Ντογκάν ανέφερε πως ανησυχεί από «τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές» που παρατηρούνται, όπως υποστηρίζει, στη διάρκεια της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας, που περιλαμβάνει και τη διασπορά στην Ευρώπη.
«Είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν θα μου προξενούσε έκπληξη μια μεταφορά των συγκρούσεων και των αντιπαραθέσεων στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη», υπογράμμισε το Ντογκάν.
Τρίτο κόμμα μέχρι σήμερα στη Βουλγαρία, με ποσοστό περίπου 15%, το MDL, που παραδοσιακά είναι επιφυλακτικό απέναντι στον Ερντογάν, αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό ενός νέου τουρκόφωνου σχηματισμού, του Dost, που υποστηρίζεται ανοικτά από την Τουρκία.
Η υποστήριξη αυτή έχει οδηγήσει σε μια υποβάθμιση των σχέσεων της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, με τη Σόφια να κατηγορεί την Άγκυρα για «ανάμιξη» στην εσωτερική πολιτική της. Η πρεσβευτής της Βουλγαρίας στην Τουρκία Ναντέζντα Νέινσκι, ανακλήθηκε την Πέμπτη για «διαβουλεύσεις».
Στο πλαίσιο της διπλωματικής κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία, ο κύριος φόβος της Σόφιας είναι ότι η Άγκυρα μπορεί να ανοίξει τα σύνορά της με τη Βουλγαρία στους μετανάστες, ο αριθμός των οποίων που φθάνει στη χώρα έχει μειωθεί σημαντικά.
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ογκνιάν Γκερτζίκοφ δήλωσε ωστόσο  ότι θέλει να κατευνάσει τις «εντάσεις» αυτές με την Άγκυρα.
Η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους. Περίπου 200.000 τουρκόφωνοι που έχουν βουλγαρική υπηκοότητα ζουν εξάλλου στην Τουρκία, το ένα τρίτο των οποίων ψηφίζει τακτικά στις βουλγαρικές εκλογές.
Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Σόφια ότι προέβλεψε τη δημιουργία μόνο 35 εκλογικών κέντρων για τη βουλγαρική διασπορά στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 26ης Μαρτίου, έναντι περίπου εκατό στις προηγούμενες εκλογές.
Στις αρχές Μαρτίου, ο τούρκος πρεσβευτής στη Σόφια εμφανίστηκε σε προεκλογικό σποτ του Dost ενώ ένας τούρκος υπουργός κάλεσε επίσημα τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.