Kαταπελτική έκθεση του ΕΛ.Α-ΖΩ για τον καρκίνο και τις θεραπείες

 

«Διαλύουν τα Κρατικά Ογκολογικά και χαρίζουν τις Ογκολογικές Υπηρεσίες στην Τράπεζα Κύπρου την οποία και επιδοτούν με εκατομμύρια ετησίως» καταγγέλλει σε εκθεση του ο Σύνδεσμος   ΕΛ.Α.ΖΩ

Σοβαρές καταγγελίες διατυπώνει  σε έκθεση του ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Συγγενών Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Ελπίζω, Αγωνίζομαι-Ζω ΕΛ.Α-ΖΩ,χαρακτηριζοντας ως εγκληματική  και αδιανόητη τη μη δημιουργία Κρατικού Ογκολογικού στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας.images-2Αναφέρεται επίσης  στο ιστορικό του παρασκηνίου της εγκληματικής -όπως την χαρακτηρίζει συμφωνίας Κυβέρνησης-Τράπεζας Κύπρου , καθως και για την « εξαφάνιση ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αξίας 1.3 εκ» .

Οπως αναφέρεται στην έκθεση του ΕΛ.Α.ΖΩ : «… Με την απόφαση του Υπουργικού (Σεπτέμβρης 2016, Απόφαση Υπ. Συμβουλίου) προβλέπεται η εγκατάσταση ενός γραμμικού επιταχυντή -με πρόνοια και για δεύτερο- εξυπηρετώντας έτσι ασθενείς και από την Πάφο που ταλαιπωρούνται εννέα ώρες στον δρόμο καθημερινά για να μεταβούν για ακτινοθεραπεία στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, το μοναδικό μέχρι σήμερα που διαθέτει γραμμικούς επιταχυντές, τρεις για την ακρίβεια. Με την ίδια απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Γιώργο Παμπορίδη να επανέλθει εντός δύο μηνών με ολοκληρωμένη πρόταση συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου έτσι ώστε η δεύτερη να επεκτείνει τη συνεργασία που έχει με το κράτος -στο πλαίσιο του Ογκολογικού Κέντρου στη Λευκωσία…

Σύμφωνα και πάλι με την πρόταση του Υπουργείου Υγείας που εγκρίθηκε η κεφαλαιουχική δαπάνη για το έργο εκτιμάται στα 11,56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τη δαπάνη για την κτηριακή υποδομή και τα 4,5 εκατ. εξοπλισμό και συστήματα…. Ο κ. Παμπορίδης στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης εξουσιοδοτήθηκε να ακούσει και τις απόψεις της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου (ΕΕΚ), η οποία διορίστηκε την ίδια μέρα με τη λήψη της απόφασης για τη δημιουργία του Ογκολογικού στη Λεμεσό, και να υποβάλει εντός τριών μηνών πρόταση για δημιουργία αυτόνομου συντονιστικού φορέα ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο σε θέματα καρκίνου στη χώρα μας. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο υιοθετείται η πρόταση του δρος Αδάμου Αδάμου, τέως προέδρου της ΕΕΚ, ο οποίος επαναδιορίστηκε ως μέλος της, για δημιουργία θεματικής για τον καρκίνο υπό την ομπρέλα ωστόσο του κράτους το οποίο και θα ασκεί την εθνική πολιτική για τον καρκίνο και θα έχει ρόλο συντονιστή…».images-1

Η εισήγηση του δρ Αδάμου, όπως ο ίδιος την εξήγησε μέσα στη Βουλή και όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας, είναι να γίνει μια Επιτροπή όπου θα καταλήγουν όλα τα περιστατικά Καρκίνου και αυτή να κατανέμει τους Καρκινοπαθείς όπου αυτή νομίζει καλύτερα!!! Καταργώντας έτσι τα Δικαιώματα των Ασθενών και το δικαίωμα επιλογής του ιατρικού κέντρου ή του ιατρού που επιλέγει ο ασθενής και προωθώντας τους Καρκινοπαθείς όπου θέλει η λεγόμενη Επιτροπή!!!

Σύμφωνα με την εν λόγω πρόταση, το Ογκολογικό θα λειτουργεί ως παράρτημα της Τράπεζας Κύπρου, η οποία σύμφωνα με ανεπίσημη συμφωνία θα καλύψει τα δύο τρίτα της δαπάνης ανέγερσης του κέντρου με ένα ποσό της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλοιπό ποσό θα εξευρεθεί από κρατικούς πόρους… Ήδη η συμφωνία επικυρώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, το οποίο ενέταξε στους προϋπολογισμούς της τράπεζας ακόμη μεγαλύτερο κονδύλι, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά την κατασκευή του νέου κέντρου, καθώς και την αγορά νέων μηχανημάτων για τα κέντρα της Λευκωσίας και της Λεμεσού… Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή νέου κτηρίου, το οποίο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έναν ακόμη όροφο, στο οποίο θα μεταφερθούν και όλες οι ογκολογικές υπηρεσίες που προσφέρονται σήμερα στο νοσοκομείο Λεμεσού. Όπως έχει ξεκαθαριστεί, την επίβλεψη του έργου θα αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο της Τράπεζας Κύπρου, κάτι που εκτιμάται ότι θα μειώσει τον χρόνο αποπεράτωσης, που σήμερα υπολογίζεται σε τρία χρόνια, και το κόστος του όλου έργου».

«Ουσιαστικά, -σημειώνεται στην έκθεση του ΕΛ.Α.ΖΩ-διαλύεται το Κρατικό Ογκολογικό της Λεμεσού και αναλαμβάνει η Τράπεζα όλες τις Ογκολογικές Υπηρεσίες με επιχρυσωμένη χρηματοδότηση από το Κράτος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα ΜΜΕ το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2016 να αναθέσει στην Τράπεζα Κύπρου την αποκλειστικότητα των Ογκολογικών Υπηρεσιών στη Λεμεσό κλείνοντας ταυτόχρονα το Κρατικό Ογκολογικό της Λεμεσού.

Η κεφαλαιουχική δαπάνη για το έργο εκτιμήθηκε τότε στα 11,56 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούν τη δαπάνη για την κτηριακή υποδομή και τα 4,5 εκατ. εξοπλισμό και συστήματα.

Αύξηση κόστους σε 20 εκ.

Με νέα απόφαση, τον Ιανουάριο 2017, το Υπ. Συμβούλιο ανέβασε το κόστος στα 20 εκ.!!! Η Τράπεζας Κύπρου θα καλύψει τα δύο τρίτα της δαπάνης ανέγερσης του κέντρου με ένα ποσό της τάξης των 11 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το υπόλοιπό ποσό θα εξευρεθεί από κρατικούς πόρους!!!  Την κατασκευή του κτηρίου θα αναλάβει κατασκευαστική εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο της Τράπεζας Κύπρου!!! Δηλαδή η Τράπεζα θα γίνει και εργοληπτική εταιρία, η οποία ανέβασε το κόστος στα 20 εκ. (!!!) … για να καλύψει τη «δωρεά» της!  Η χωρίς δημόσια προσφορά ανάθεση του έργου ανέγερσης του Ογκολογικού εντός του χώρου του Γεν. Νοσοκομείου Λεμεσού στην εργοληπτική εταιρία της Τράπεζας παραβιάζει τον Νόμο για τις «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων» N. 73(I)/2016, αλλά και τις ερμηνευτικές οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις «Δημόσιες Συμβάσεις» (2006/C 179/02)  που απαιτούν από τους φορείς ισοτιμία και χωρίς διακρίσεις και να ενεργούν με διαφανή και αναλογικό τρόπο. Οι αρχές οφείλουν να προσφέρουν ίση μεταχείριση και χωρίς διακρίσεις, που συνεπάγεται στην υποχρέωση διαφάνειας η οποία συνίσταται στην εξασφάλιση, προς όφελος κάθε πιθανού αναδόχου, επαρκούς βαθμού δημοσιότητας ώστε να είναι δυνατό το άνοιγμα της αγοράς στον ανταγωνισμό.

Κατάργηση των Δικαιωμάτων των Ασθενών

Μια άλλη απόφαση που λήφθηκε από το Υπ. Συμβούλιο είναι η δημιουργία θεματικής για τον καρκίνο ως «αυτόνομου συντονιστικού φορέα», που ήταν πρόταση του δρος Αδάμου, η οποία θα έχει επιτελικό ρόλο σε θέματα καρκίνου. Κατά τα λεγόμενά τους: «θα ασκεί την εθνική πολιτική για τον καρκίνο και θα έχει ρόλο συντονιστή». Τόσο ο δρ Αδάμου όσο και ο Υπ. Υγείας εξήγησαν ότι στον φορέα αυτό θα καταλήγουν όλοι οι Καρκινοπαθείς. Ο φορέας στη συνέχεια θα «διανέμει» τους Καρκινοπαθείς σε διάφορα κέντρα της Κύπρου που προσφέρουν Ογκολογικές Υπηρεσίες, αφαιρώντας από τους Καρκινοπαθείς το δικαίωμα επιλογής του ιατρικού κέντρου ή του ιατρού που επιλέγει ο ασθενής και προωθώντας τους Καρκινοπαθείς όπου θέλει η λεγόμενη Επιτροπή!!!

Προσφορές για ΡΡΡ

»…Απ’ ότι γνωρίζουμε μεταξύ των ετών 2014-2016, 4 εταιρίες, οι 3 εγγεγραμμένες στην Κύπρο, με επιστολές τους ενημέρωσαν το Υπ. Υγείας ότι ενδιαφέρονται να οργανώσουν Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας και αργότερα στη Λεμεσό, όπως προνοεί και η Στρατηγική του Καρκίνου και η έκθεση «Λόρδος», με το σύστημα Στρατηγικού Επενδυτή, γνωστό ως ΡΡΡ, αλλά και όπως είναι η γνωμάτευση του Γεν. Ελεγκτή του Κράτους, ημερ. 26/5/2014. Δηλαδή, με δικά τους χρήματα να αναγείρουν το κτήριο, να το εξοπλίσουν με σύγχρονο εξοπλισμό και να το στελεχώσουν με όλο το αναγκαίο προσωπικό, το οποίο να εποπτεύεται από το Κρατικό Ογκολογικό. Θα πωλούν υπηρεσίες με βάση προσυμφωνημένου τιμολογίου για 10 χρόνια, με δικαίωμα ανανέωσης για 5 χρόνια και ακολούθως να δοθεί ως δωρεά στο Νοσοκομείο. Οι 2 εταιρίες από τις 4 είναι πολυεθνικές με κεντρικά γραφεία στις Βρυξέλες και το Βουκουρέστι αντίστοιχα, η μεν πρώτη διευθύνει ήδη 29 Ακτινοθεραπευτικά στην Ευρώπη και η δεύτερη 9, όλα τα παραρτήματα με το σύστημα ΡΡΡ.

 Στον κάλαθο ο Νόμος για τις Συμβάσεις

Παρ’ όλα αυτά το Υπ. Υγείας, παραβλέποντας τον Νόμο για τη Ρύθμιση των Διαδικασιών για τη Σύναψη Δημοσίων Συμβάσεων και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που βασίζεται στο κοινοτικό δίκαιο  προχώρησαν στην κατ’ ευθείαν ανάθεση στην Τράπεζα Κύπρου τη δημιουργία Ογκολογικού-Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος εντός του χώρου του Γεν. Νοσοκομείου Λεμεσού. Παράβλεψαν εσκεμμένα και παραβίασαν τους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τις οδηγίες της ΕΕ για διαφανείς διαδικασίες, με αμερόληπτο διαγωνισμό με ενημέρωση όλων των πιθανών ενδιαφερομένων, ώστε να καθιστά δυνατό τον άνοιγμα της αγοράς των Ογκολογικών Υπηρεσιών στον ανταγωνισμό και να αποτελεί αποδεδειγμένη 3 ασφαλιστική δικλείδα κατά της διαφθοράς, της διαπλοκής και της ευνοιοκρατίας. Παράλληλα αγνόησαν παντελώς, ως ήταν η υποχρέωσή τους για διαφάνεια και δεν προηγήθηκε ανοικτή και επαρκής δημόσια δημοσιοποίηση της πρόθεσής τους για δημιουργία Ογκολογικού-Ακτινοθεραπευτικού εντός του Νοσοκομείου Λεμεσού, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης και των μη διακρίσεων σε βάρος του ανταγωνισμού προς όφελος κάθε πιθανού αναδόχου.»

Αποδυναμώνουν τα Κρατικά Νοσοκομεία

»Παράλληλα, η «συμφωνία» του Υπ. Υγείας με την Τράπεζα να κλείσει το Κρατικό Ογκολογικό του Γεν. Νοσοκομείου της Λεμεσού και στο εξής να εξαναγκάζονται οι Καρκινοπαθείς να πηγαίνουν στο Ογκολογικό της Τράπεζας αντιβαίνει των διακηρύξεων του ίδιου του Υπ. Υγείας που αναφέρεται στην εφαρμογή του ΓεΣΥ με τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των Κρατικών Νοσοκομείων ώστε αυτά να είναι οικονομικά δυνατά για να αντέξουν τον συναγωνισμό. Ως γνωστό τα Τμήματα Χειρουργικό και Ακτινοθεραπευτικό αποδίδουν τα περισσότερα οικονομικά οφέλη σε ένα Νοσοκομείο. Παράλληλα ο Καρκινοπαθής «πελάτης» χρήζει υπηρεσιών από ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες ενός Νοσοκομείου κι άρα πολλά οικονομικά οφέλη στο Νοσοκομείο.»

Περαιτέρω στην έκθεση του ΕΛ.Α.ΖΩ σημειώνονται και τα πιο κάτω;

«Η όλη κατάσταση αποβλέπει στη διάλυση και άλωση των Κρατικών Ογκολογικών Υπηρεσιών, νοθεύει τον ανταγωνισμό, διαιωνίζει τις εγκληματικές ψευδολογίες γύρω από τις πραγματικές ανάγκες των Καρκινοπαθών, χειραγωγούνται οι Ογκολογικές Υπηρεσίες από τους τραπεζίτες και μια ομάδα εμπόρων υγείας, γίνεται αθέμιτος εκμετάλλευσης του δημοσίου χώρου και του δημοσίου χρήματος, επιβάλλουν σκοταδισμό γύρω από προβλήματα του Καρκίνου στην Κύπρο, οι δε Καρκινοπαθείς γίνονται έρμαιο καρκινονονών και των ορέξεων των τραπεζιτών που αποδεδειγμένα, πλέον παραποιούν στατιστικά και πραγματικότητες, παραπληροφορούν προβάλλοντας ψευδείς πληροφορίες με στόχο πάντα την απόχτηση περισσότερων χρημάτων. Είναι εγκληματική και αδιανόητη η μη δημιουργία Κρατικού Ογκολογικού στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο είναι το μόνο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο της Κύπρου, όπως καθορίζεται από τα πιο κάτω:

i. Τη διεθνή πρακτική που θέλει τα Ογκολογικά να βρίσκονται εντός των Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων ώστε όλοι οι Καρκινοπαθείς να επωφελούνται όλων των ιατρικών και παραϊατρικών υπηρεσιών.

ii. Τη Στρατηγική του Καρκίνου που ψήφισε η Βουλή το 2009 αλλά και από την έκθεση «Λόρδος» του 2004.

iii. Από την απόφαση του Ανωτάτους Δικαστηρίου του 2005, που προνοούσε τη μεταφορά του Κρατικού Ογκολογικού από το παλαιό στο Νέο Νοσοκομείο «ως έχει» και είχε τότε Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα.

iv. Το γεγονός ότι η Κρατική Ιατρική Σχολή βρίσκεται εντός του χώρου του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας, το Νοσοκομείο γίνεται πανεπιστημιακό και οι κλινικές πανεπιστημιακές και δεν μπορεί να εξαιρείται το Κρατικό Ογκολογικό για χάρη των οικονομικών συμφερόντων επιχειρηματιών υγείας και τραπεζιτών.

v. Τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που ζητεί όπως τα κράτη αυξήσουν τις κρατικές ογκολογικές υπηρεσίες λόγω αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου και η Κύπρος να τις κλίνει προς χάρη ιδιωτών

vi. Ότι χωρίς κρατικό Ογκολογικό νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός και υποβαθμίζεται το Κρατικό Νοσοκομείο με κίνδυνο διάλυσής του λόγω μειωμένων εσόδων. vii. Καταπατούνται οι Νόμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα Δικαιώματα των Ασθενών και τα Δικαιώματα για τη Ζωή και την Υγεία και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, οι οδηγίες της ΕΕ. Παράλληλα επιβάλλονται: Ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η εκμετάλλευση των Καρκινοπαθών και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ο σκοταδισμός για τις πραγματικότητες γύρω από τα προβλήματα των Καρκινοπαθών, ο εξαναγκασμός των Καρκινοπαθών να οδηγούνται όπου θέλουν κάποιοι, ο ετσιθελισμός μιας μερίδας ανθρώπων και αναπτύσσεται η διαπλοκή και η διαφθορά.

Απαράδεκτη Συμφωνία

Στην έκθεση του ΕΛ.Α.ΖΩ, υπενθυμίζεται  ότι «η Συμφωνία του 1992 με τις τροποποιήσεις που ακολούθησαν της Κυβέρνησης και της Τράπεζας Κύπρου για τη δημιουργία του Ογκολογικού της Τράπεζας προνοούσε το κλείσιμο του Κρατικού Ογκολογικού του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας και την πληρωμή των λειτουργικών εξόδων του Ογκολογικού της Τράπεζας «στο διηνεκές». Αυτές οι 2 παράνομες πρόνοιες επισημάνθηκαν από το Υπ. Συμβούλιο και με απόφασή του το Δεκέμβρη του 1998 καταργήθηκαν (απόφαση 48.753/2.12.1998) και επιπλέον αποφασίστηκε στο εξής να αγοράζονται υπηρεσίες από το ΟΚΤΚ και να μη δίνεται κρατική χορηγία. Στη Βουλή χαρακτηρίστηκε «εγκληματική η συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου σε βάρος της υγείας και του δημοσίου χρήματος» και ως ορθή η απόφαση του Υπ. Συμβουλίου. Όμως, ετσιθελικά η Τράπεζα έκτοτε αρνείται να δεχτεί την απόφαση του Υπ. Συμβουλίου, με την απειλή να κλείσει το δικό της Ογκολογικό εν μια νυκτί.

Απόφαση Ανωτάτου Δικαστηρίου

Όταν το 2004 η τότε Κυβέρνηση έδωσε οδηγίες να κλείσει σταδιακά το Ογκολογικό του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας και να οδηγηθούν αναγκαστικά οι Καρκινοπαθείς στο Ογκολογικό της Τράπεζας και στο Ογκολογικό της Λεμεσού, αντέδρασαν οι Καρκινοπαθείς και οι συγγενείς τους και μετά από επεισόδια και αντιπαραθέσεις προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη. Τον Ιούνιο του 2005 με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου η Κυβέρνηση απέσυρε το διάταγμα για να κλείσει το Κρατικό Ογκολογικό και παράλληλα δόθηκαν οδηγίες να μεταφερθεί από το παλαιό Νοσοκομείο στο Νέο «ως έχει».

Και τότε είχε 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου και ένα επιφανειακής ακτινοβολίας.

 Εξαφάνιση ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων αξίας 1.3 εκ

Τον Οκτώβρη του 2006 όταν μεταφερόταν το παλιό Νοσοκομείο σε Νέο μεταφέρθηκε και το Κρατικό Ογκολογικό, χωρίς τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, τα οποία φυλάχτηκαν στα παλαιό Νοσοκομείο μέχρι να ετοιμαστούν οι ειδικοί χώροι με ακτινοπροστασία. Όταν το Δεκέμβρη του 2009 ετοιμάστηκαν οι χώροι, εξαφανίστηκε κατά τη μεταφορά το μηχάνημα επιφανειακής ακτινοβολίας, αξίας 300.000 ευρώ και τα 2 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα κοβαλτίου «καταπλακώθηκαν κατά λάθος» από μπουλντόζες, αξίας 1 εκ. ευρώ. Καταγγέλθηκε το όλο θέμα το 2010 στο Αρχηγείο της Αστυνομίας και τον Γεν. Εισαγγελέα αλλά «το όλο θέμα θεωρείται το κλειστό»!!!

Έκθεση «Λόρδου»

Το 2004 παρουσιάστηκε μελέτη, γνωστή ως «CANCER SERVICES IN CYPRUS», ύστερα από πολύχρονη έρευνα υπό την εποπτεία της πολυβραβευμένης για την προσφορά της † δρος Hellen Soteriou και των δρ Γ. Χριστοδουλίδη και δρ Άντη Νικολαΐδη, από μια ομάδα από 36 γιατρούς και άλλων ειδικοτήτων που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τον Καρκίνο. Έγινε εις μνήμη Μαριάννας Λόρδου κι έμεινε γνωστή ως «Έκθεση Λόρδου». Η μελέτη εισηγείται σαν λύση τη δημιουργία ενός «Δικτύου Καρκίνου» (Cancer network) και καταλήγει συμπερασματικά: «… ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία Ειδικής Ογκολογικής Μονάδας κάτω από τον έλεγχο των Κρατικών Ιατρικών Υπηρεσιών στο χώρο του Νέου Γενικού Νοσοκομείου που ανεγείρεται στην Αθαλάσσα και το οποίο, έχοντας όλες τις ιατρικές ειδικότητες θα είναι το τριτοβάθμιο Δημόσιο Γενικό Νοσοκομείο. Η Μονάδα αυτή θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του Γενικού Νοσοκομείου, επίσης ως τριτοβάθμιο Ογκολογικό Κέντρο Αναφοράς εξοπλισμένο με την απαραίτητη και πιο σύγχρονη τεχνολογία, σε συνεργασία με όλες τις άλλες ιατρικές ειδικότητες που θα στεγάζονται στο Νέο Νοσοκομείο. Η γειτνίαση του Νέου Γενικού Νοσοκομείου με το Πανεπιστήμιο θα μπορεί επιπρόσθετα, να προσφέρει στο μέλλον και αυξημένες δυνατότητες για τη δημιουργία Ιατρικής Σχολής, όπως προγραμματίζεται…». Πιο κάτω στην ίδια μελέτη αναφέρονται τας εξής: «… Το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου θα μπορούσε μετά την ίδρυση του προτεινόμενου Ογκολογικού Κέντρου Αναφοράς να αναμορφωθεί σε ένα πλήρως ανεξάρτητο ίδρυμα προσφοράς εξειδικευμένων ογκολογικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς το ΓεΣΥ, που θα αγοράζει υπηρεσίες από το Ο.Κ.Τ.Κ, κάτι που εξ’ άλλου θα συνάδει πλήρως με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που συστήνουν συνεργασία (αλλά και ανταγωνισμό) μεταξύ των διαφόρων Ιδρυμάτων Προσφοράς Υπηρεσιών. Ασφαλώς, θα χρειαστεί να επενεχθούν ορισμένες προσαρμοστικές ρυθμίσεις στη δομή και το διαχειριστικό σχέδιο του ΟΚΤΚ για πλήρη εναρμονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών του με τα υπόλοιπα Ιδρύματα, Υπηρεσίες και Κέντρα…» Καταλήγει με τα εξής: «…Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προγραμματισθούν για το μέλλον Περιφερειακές Ογκολογικές Μονάδες και για τις υπόλοιπες πόλεις αρχίζοντας συντόμως από τη Λεμεσό…». Εν ολίγοις, πρώτα στη Λευκωσία!

Αποφάσεις Υπ.Συμβουλίου και παρατηρήσεις

Η Στρατηγική του Καρκίνου, την οποία ενέκρινε στις 18/11/2009 το Υπουργικό Συμβούλιο (Πρόταση 1067/2009, Απόφαση 69.594/2009) και αμέσως μετά η Ολομέλεια της Βουλής. Στις σελ. 12,14,38,39,40,48,50,56 και 58, αναφέρονται στην αναγκαιότητα ίδρυσης Ακτινοθεραπευτικού Κέντρου στο Νέο ΓΝΛ.

Ενδεικτικά στη Στρατηγική του Καρκίνου αναφέρονται τα πιο κάτω:

i. «Το κράτος οφείλει να οργανώσει ένα πλήρες Ογκολογικό στο Νέο ΓΝΛ ενόψει και του γεγονότος της αναμενόμενη μετεξέλιξής του σε Πανεπιστημιακή Κλινική (σ.12).

ii. Ακολούθως αναφέρεται ότι «οι εξειδικευμένες υπηρεσίες να παρέχονται σε δύο κέντρα αναφοράς του Νέου ΓΝΛ και του ΟΚΤΚ» (σ.14).

iii. Στη συνέχεια (σ.39) αναφέρει: «..Γραμμικοί Επιταχυντές ενδείκνυται να τοποθετηθούν στο Γ.Ν. Λευκωσίας το οποίο θα αποτελέσει στο μέλλον Ακαδημαϊκό Ίδρυμα, μέρος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κύπρου».

iv. Πιο κάτω αναφέρει ότι: «…Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ το κράτος θα παύσει να επιδοτεί τη λειτουργία των κρατικών Νοσοκομείων, του ΟΚΤΚ και το Ινστιτούτο Νευρολογίας. Τα κρατικά Νοσοκομεία θα αυτονομηθούν και η επιβίωσή τους θα εξαρτάται πλέον από την πώληση υπηρεσιών υγείας» (σ. 48). Και σε όλους είναι γνωστό ότι οι δύο υπηρεσίες που φέρνουν μεγάλα έσοδα σε μια υπηρεσία υγείας είναι το Χειρουργικό και το Ακτινοθεραπευτικό.

v. Πιο κάτω (σ.50) αναφέρεται στο θέμα: «Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες να παρέχονται σε κέντρα αναφοράς», και εισηγείται: – «Προτείνεται η λειτουργία ως Τριτοβάθμιου Ογκολογικού Κέντρου Αναφοράς (ΟΚΑ), το Νέο ΓΝ Λευκωσίας, όπου είναι εγκατεστημένος σύγχρονος εξοπλισμός όλων των ειδικοτήτων που δεν υπάρχει σε άλλα νοσοκομεία. Το ΟΚΑ θα πρέπει να πλαισιώνεται από κατάλληλα εξοπλισμένες και στελεχωμένες Τριτοβάθμιες Ογκολογικές Μονάδες, οι οποίες θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις πιο απαιτητικές θεραπείες ή/και επεμβάσεις.

– Το Ο.Κ.Τ.Κ. θα παραμείνει κέντρο αναφοράς στην ογκολογία. Η αποσυμφόρηση που θα επιτευχθεί με τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας θα του δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί περισσότερο και να επενδύσει και στον ερευνητικό τομέα.

– Το ΟΚΤΚ Θα μπορούσε να αναμορφωθεί σε ένα πλήρως ανεξάρτητο ίδρυμα προσφοράς εξειδικευμένων ογκολογικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. – Με την εισαγωγή του ΓεΣΥ το Ο.Κ.Τ.Κ. θα πρέπει να είναι έτοιμο, όπως και όλοι οι παροχείς υπηρεσιών υγείας, να ανταγωνιστούν για την προσέλκυση ασθενών. Αυτό θα συνάδει πλήρως με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες που συστήνουν συνεργασία (αλλά και ανταγωνισμό) μεταξύ των διαφόρων ιδρυμάτων προσφοράς υπηρεσιών. Ασφαλώς, θα χρειασθεί να επινοηθούν ορισμένες προσαρμοστικές ρυθμίσεις στη δομή και το διαχειριστικό σχέδιο του ΟΚΤΚ για πλήρη εναρμονισμό των προσφερόμενων υπηρεσιών του με τα υπόλοιπα Ιδρύματα. Παράλληλα, θα μπορούσε να αναπτύξει τον Ιατρικό Τουρισμό, θέση που ήταν μέσα στις διακηρύξεις από την έναρξη της λειτουργίας του.

Το Ο.Κ.Τ.Κ. και η Ογκολογική Κλινική του Νέου ΓΝ Λευκωσίας να συνεργάζονται και να αλληλοσυμπληρώνονται. Το Ο.Κ.Τ.Κ. μπορεί να αποτελέσει το δεύτερο ακαδημαϊκό κέντρο του Πανεπιστήμιου Κύπρου ή άλλων ιδιωτικών πανεπιστήμιων». – Στα συμπεράσματα (σ.56) αναφέρει ότι «οι εξειδικευμένες υπηρεσίες να παρέχονται σε δύο κέντρα αναφοράς του Νέου ΓΝΛ και ΟΚΤΚ».

* Μελέτη κόστους Κρατικών Ογκολογικών: Το 2011 έγινε νέα μελέτη από το Υπ. Υγείας για το κόστος δημιουργίας και λειτουργίας Ογκολογικών Τμημάτων στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού. Η μελέτη έδειξε ότι για τη δημιουργία των κτηρίων και τον εξοπλισμό στα 2 Κρατικά Νοσοκομεία το κόστος θα ανέλθει στα 22 εκ. που θα διανεμηθούν στα επόμενα 3-4 χρόνια ενώ τα επιπλέον κόστος για τα λειτουργικά έξοδα κυμαινόταν μεταξύ 4-6 εκ. ετησίως.

* Απόφαση για μίνιμουμ 7 ακτινοθεραπευτικών και που να μπουν: Στις 20 Ιανουαρίου 2012 σε συζήτηση στο Υπ. Υγείας ενώπιον των: Υπ. Υγείας δρ Μαλά, Γεν. Δ/ντή κ. Μαυρονικόλα, του εκπροσώπου του Γεν. Ελεγκτή κ. Α. Χασαπόπουλου, των εκπροσώπων του ΟΚΤΚ δρ Ανδρεόπουλου και Αλέκου Σταμάτη, καθώς και 2 επιστημόνων, συμβούλων του Υπ. Υγείας, από την Ελλάδα. Το ΟΚΤΚ παραδέχθηκε ότι έπρεπε από πιο πριν χρόνια να είχαν 7 ακτινοθεραπευτικά και συμφωνήθηκε όπως: Το ΟΚΤΚ έχει ήδη 3 μηχανήματα και να μπουν από 2 στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού, με πρώτο αυτό της Λευκωσίας που ήδη 6 έχει τα αρχιτεκτονικά σχέδια. Τη συμφωνία αυτή επικύρωσε και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας στις 16 Φεβρουαρίου 2012.

*. Προκήρυξη προσφορών για ΓΝ Λευκωσίας: Στις 6 Ιουλίου 2012 τα Δημόσια Έργα προκήρυξαν δημόσια προσφορά για το κτήριο του Ακτινοθεραπευτικού του ΓΝ Λευκωσίας που έληξε στις 14/9/2012. Από τις 7 προσφορές εγκρίθηκε 1 με κόστος 3.2 εκ +ΦΠΑ. Παρόλα αυτά ο ΥΠΟΙΚ κ. Σιαρλή και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, αρνήθηκε να υπογράψει την έναρξη του έργου. 19. Επαναφορά του θέματος στη Βουλή: Οδηγήθηκε το θέμα ξανά στην Ολομέλεια της Βουλής που ενέκρινε το κονδύλι, στις 20/12/2012, με 51 ψήφους υπέρ κι 1 κατά, αλλά σταυρώθηκε με το επιχείρημα τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2013. 20. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έκλεισε το θέμα προς χάρη της Τράπεζας: Η νέα Κυβέρνηση έκτοτε αρνείται να συζητήσει το όλο θέμα, παρόλο που πρόσφατα (Ιούνιος 2016, στην κατάθεση θεμέλιου λίθου στο Ογκολογικό του δρ Ζάμπογλου) ο ΠτΔ παραδέχθηκε δημόσια ότι Καρκινοπαθείς μένουν χωρίς ακτινοθεραπεία. Μάλιστα από το 2013 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας αρνείται να το συζητήσει στη Βουλή!!!

. Έκθεση Γεν. Ελεγκτή: Επικαλούμαστε την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή της 26/5/2014 προς το Υπουργείο Υγείας με την οποία εισηγείται να δημιουργηθεί το Ακτινοθεραπευτικό της Λευκωσίας με το σύστημα ΡΡΡ αφού ήδη βρέθηκαν 2 ευρωπαϊκές/πολυεθνικές εταιρίες που ζήτησαν γραπτώς να αναλάβουν το όλο έργο και επειδή το ΟΚΤΚ καρπούται μεγάλα ποσά.

 Εσκεμμένα ψεύδονται για την ακτινοθεραπεία: Ήδη όλοι έμμεσα παραδέχονται ότι τα Νέα Περιστατικά Καρκίνου:  Το 2016 ήταν 4.500! Β. Έκ των οποίων το 65% χρήζουν ακτινοθεραπείας, δηλαδή 2.925. Το μοναδικό ακτινοθεραπευτικό τμήμα είναι εκείνο της Τράπεζας που έχει μόνο 3 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα (Γραμμικούς Επιταχυντές) με τα οποία μπορεί να υποβάλει σε ακτινοθεραπεία ετησίως μάξιμουμ σε 1.400 Καρκινοπαθείς. . Εκ των πραγμάτων το 2016 έμειναν χωρίς την αναγκαία ακτινοθεραπεία τουλάχιστον 1.500 Καρκινοπαθείς και τους το ΑΠΟΚΡΥΒΟΥΝ, λέγοντας ότι τάχατες δεν υπάρχει λίστα αναμονής στην ακτινοθεραπεία. . Τους παραπληροφορούν και τους παραπέμπουν να κάνουν χημειοθεραπεία που είναι βλαβερή για την υγεία τους αλλά αποδίδει μπόνους από τις φαρμακευτικές εταιρίες που πωλούν τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα!!!  Άδικα πεθαίνουν 900 Καρκινοπαθείς: Σύμφωνα με ενημέρωση του 2014 από την Παγκόσμια Οργάνωση: «…σε χώρες όπου δεν υπάρχουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ή/και είναι λιγότερα από τις ανάγκες του τόπου τότε το 60% αυτών που χρήζουν ακτινοθεραπείας αλλά δεν τους δίνεται, ενδέχεται να αποθάνουν». Άρα το 2016 ενδέχεται να απέθαναν άδικα 900 Καρκινοπαθείς. Το ερώτημα είναι το 2017 και τα επόμενα χρόνια πόσοι Καρκινοπαθείς θα πεθάνουν άδικα από την εγκληματική  απρονοησία του Κράτους και της ατέρμονης εκμετάλλευσης των Καρκινοπαθών από ….τραπεζίτες;;;

 

Γιατί επιμένει ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ στη δημιουργία Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού

Πάρακάτω στην έκθεση αναφέρεται γιατί επιμένει  στη δημιουργία Κρατικού Ακτινοθεραπευτικού ο Σύνδεσμος Καρκινοπαθών ΕΛ.Α-ΖΩ.

«Επιμένουμε να γίνει Κρατικό Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα, τη στιγμή που υπάρχει αυτό της Τράπεζας, οι οποίοι ας σημειωθεί ψευδώς ισχυρίζονται εδώ και χρόνια ότι δήθεν «δεν υπάρχουν λίστες αναμονής»; Παρόλο που το εξηγήσαμε πολλές φορές, μάλιστα με μακροσκελή κείμενα στα ΜΜΕ, που κάποιοι κουράζονται να μας παρακολουθήσουν. Πάντα ότι γράφουμε το συνοδεύουμε με έγγραφα (Verba volant, scripta manent), ώστε κανείς δεν μπόρεσε ή τόλμησε μέχρι σήμερα να μας αμφισβητήσει δημόσια. Δίνεται πιο κάτω μια συνοπτική εικόνα ώστε με μια ματιά να αντιληφθεί ο αναγνώστης το «Γιατί αγωνιζόμαστε»:

1. Η ακτινοθεραπεία είναι η πιο στοχευόμενη και πιο κατευθυνόμενη μορφή θεραπείας από τη χημειοθεραπεία και λιγότερο επεμβατική από τη χειρουργική επέμβαση.

2. Η ακτινοθεραπεία είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχει λιγότερες παρενέργειες στο υπόλοιπο σώμα από τη χημειοθεραπεία που διασκορπίζεται σε όλο το σώμα του ανθρώπου.

3. Η ακτινοθεραπεία είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική τοπική θεραπεία που μπορεί να βοηθήσει εναλλακτικά ασθενείς και σε πολλές περιπτώσεις και αποφυγή ριζικής χειρουργικής επέμβασης.

4. Η εξέλιξη των Ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και μεθόδων είναι ραγδαία και πέτυχε να θεραπεύει πολλές μορφές καρκίνου αλλά και πολλές καλοήθειες με σχετικά χαμηλό κόστος ανά ασθενή.

5. Η ακτινοθεραπεία είναι η πιο οικονομική μέθοδος θεραπείας του καρκίνου (μέσο κόστος στον παροχέα €2.500 περίπου) σε σχέση με την πολυέξοδη χημειοθεραπεία (μέσο κόστος στον παροχέα €22.000 περίπου) και τη χειρουργική (μέσο κόστος στον παροχέα €12.000 περίπου). Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ικανοποιητικό αριθμό ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και επαρκείς πόρους για τη δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών Κέντρων, που τελικά θα μειώσει το κόστος της θεραπείας του Καρκίνου αλλά και το κρατικό κόστος αλλά και θα αποφευχθούν ταλαιπωρίες και άδικοι θάνατοι Καρκινοπαθών…

6. Να σημειωθεί ότι στην ακτινοθεραπεία δεν δίνεται συνήθως προμήθεια σε κανένα, ενώ στη χημειοθεραπεία κερδίζουν: Η φαρμακευτική εταιρία που το κατασκευάζει, ο φαρμακέμπορας που το διανέμει, ενώ παράλληλα δίνεται μπόνους με μορφή χρήματος ή/και ταξίδια ή/και άλλες διευκολύνσεις στο γιατρό. Προμήθεια δίνεται, επίσης, κι από την κλινική ή/και το χειρουργό σε αυτόν που του αποστέλλει τον ασθενή.

7. Παγκόσμια τα Ογκολογικά Κέντρα εγκαθίστανται σε Τριτοβάθμια Νοσοκομεία όπου συνυπάρχουν όλες οι ειδικότητες ιατρικές και παραϊατρικές, όλες απαραίτητες για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου. Το μόνο Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο στην Κύπρο είναι αυτό του Γεν. Νοσοκομείου Λευκωσίας. Το Ογκολογικό της Τράπεζας είναι εκτός Νοσοκομείου και απομονωμένο από άλλες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες.

8. Η Κύπρος είναι η ΜΟΝΗ χώρα της Ευρώπης και ίσως του κόσμου που ΔΕΝ έχει Κρατικό Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα και η μόνη που εκχώρησε τον Καρκίνο σε τραπεζίτες!!!

9. Η Κύπρος είναι Νησί μακριά από γειτονικές χώρες ή/και πολιτείες που έχουν ΑΚΘ Τμήματα. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κλείσει για κάποιο χρονικό διάστημα το Ακτινοθεραπευτικό της Τράπεζας (λ.χ.: από σεισμό, φωτιά, πλημμύρα, απεργία διαρκείας, ξαφνικό κλείσιμο όπως η Λαϊκή Τράπεζα κλπ) τότε πάνω από 2.800 Καρκινοπαθείς που χρήζουν Ακτινοθεραπείας θα πρέπει να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για 2 τουλάχιστον μήνες με κάποιο δικό τους πρόσωπο με τα πλείστα έξοδα σε βάρος τους.

10. Η Κύπρος σε σχέση με τον πληθυσμό της, που περιλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους που τους παρέχεται δωρεάν περίθαλψη αλλά και τους ξένους –νόμιμους και παράνομους οικονομικούς μετανάστες- που ζουν στην Κύπρο, είναι πάνω από 1.100.000 και σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς οδηγίες χρειάζεται άμεσα και μίνιμουμ 7 Γραμμικούς Επιταχυντές ενώ το μονοπώλιο της Τράπεζας έχει μόνο 3. Οι ανάγκες μέχρι το 2025 αναμένεται να είναι 10-12.

11. Στις 20/1/2012 συμφωνήθηκε στο Υπουργείο Υγείας στην παρουσία και του ΟΚΤΚ ότι είναι αναγκαίο για να πετύχουμε άμεσα το μίνιμουμ στην Ακτινοθεραπεία να εγκατασταθούν από 2 Γραμμικοί Επιταχυντές στα Νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού και είμαστε στο 2017 χωρίς…

12. Η Βουλή ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ το 2009 σε Νόμο τη Στρατηγική του Καρκίνου που προνοεί την εγκατάσταση στο Νέο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας 3 Γραμμικών Επιταχυντών.

13. Η βουλή ψήφισε τα σχετικά κονδύλια για τη δημιουργία των 2 Κρατικών Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων στους Κρατικούς Προϋπολογισμούς τόσο για τα έτος 2012 με 41 ψήφους και 1 αποχή όσο και για το 2013 με 51 ψήφους και 1 κατά. Τα λεφτά, άρα υπήρχαν εγκεκριμένα αλλά σταυρωμένα..

14. Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ενέκρινε ομόφωνα, στις 16/2/2012, την ίδρυση των 2 Κρατικών Ακτινοθεραπευτικών της Λευκωσίας και Λεμεσού.

15. Η δημιουργία Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων πρέπει να βλέπει το μέλλον, για τα επόμενα 20 χρόνια, λόγω της πολυπλοκότητας του κτισίματος ενός Κέντρου και της εξειδικευμένης θωράκισής του. Πρέπει να βλέπουμε και να υπολογίζουμε την εξέλιξη του πληθυσμού αλλά και την ανοδική αύξηση του Καρκίνου τουλάχιστον για την επόμενη 25ετία, που κατά τους διεθνείς υπολογισμούς θα χρειαστούμε πάνω από 12 Γραμμικούς Επιταχυντές κι επιπλέον Ακτινοθεραπευτικό εξοπλισμό. Μερικά από τα νομικά σημεία που παραβαίνει εν γνώσει της η Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπ. Υγείας Υποβάλλουμε ότι η ΜΗ άμεση εγκατάσταση και λειτουργία Ακτινοθεραπευτικού στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας συγκρούεται ή/και παραβιάζονται με τα πιο κάτω:

1. Τα Θεμελιώδη Δικαιώματα στη Ζωή και την Υγεία, όπως αυτό κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Ο «Περί της Κατοχύρωσης και της Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών Νόμος του 2004».

3. Η «Στρατηγική του Καρκίνου», όπως αυτή ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το 2009.

4. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και η Διακήρυξη του ΟΗΕ

5. Η Χάρτα των λαών για την Υγεία

6. Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 2007/2218 (ACI)), Άρθρο 35, Προστασία της Υγείας

7. Ο ΝΟΜΟΣ N. 73(I)/2016 που προβλέπει τη ρύθμιση των Διαδικασιών Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων και οι αποφάσεις της ΕΕ στα θέματα των Συμβάσεων.

8. Τα Δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο με βάση τον Περί Δημοσίας Υπηρεσίας Νόμο, άρθρο 60. (Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να έχουν τα εργαλεία της ειδικότητάς τους για την οποία προσλήφθηκαν –εδώ ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα).

9. Ο Περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμος

10. Οι διατάξεις Περί Κρατικών Χορηγιών.

11. Το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, που εδώ βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Συνθήκη, τους Κανονισμούς και τις αποφάσεις της ΕΕ.

12. Με τις Οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

13. Με τη Στρατηγική του Καρκίνου, η οποία εγκρίθηκε το 2009 από την Ολομέλεια της Βουλής και που προνοεί Κρατικό Ογκολογικό-Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα στο Γεν. Νοσοκομείο Λευκωσίας.

14. Με την ομόφωνη απόφαση που εγκρίθηκε την 20η/1/2012 στο Υπουργείο Υγείας με συμμετοχή του ΟΚΤΚ. 15. Με τις αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής της 16ης/12/2011 και της 20ης/12/2012 καθώς και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της 16ης /12/ 2012.

16. Με την έκθεση Λόρδος «Cancer Services in Cyprus»

17. Με τα Δικαιώματα των Ασθενών, που συνιστούν ελεύθερη επιθυμία του ασθενή να αναζητήσει άλλη ιατρική περίθαλψη, πέραν του μονοπωλίου του ΟΚΤΚ. 18. Επικαλούμαστε την έκθεση του Γεν. Ελεγκτή της 26/5/2014 προς το Υπουργείο Υγείας με την οποία εισηγείται να δημιουργηθεί το Ακτινοθεραπευτικό της Λευκωσίας με το σύστημα ΡΡΡ αφού ήδη βρέθηκαν 2 εταιρίες που ζήτησαν να αναλάβουν το όλο έργο.»