Απροκάλυπτη παρέμβαση Τουρκίας στη Βουλγαρία

assets_LARGE_t_420_55354666_type13145

Ο «υπεύθυνος» για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς των Βαλκανίων Μ.Μουεζίνογλου σε συγκέντρωση του Συλλόγου Αλληλεγγύης στην Κωνσταντινούπολη.

assets_LARGE_t_420_55354667_type13145

Ο ηγέτης του νεοσύστατου κόμματος DOST των τουρκόφωνων της Βουλγαρίας Λ. Μεστάν

Τα ύπουλα σχέδια της να μετατρέψει την Βουλγαρία σε προτεκτοράτο της και οσες χώρες υπήρξαν  στο παρελθόν κάτω από το ζυγό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας  επιχειρεί εκ νέου η Τουρκία.Την ώρα που το καθεστώς Ερντογάν εγκαλεί ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για… αντιδημοκρατική συμπεριφορά,και ζητά από άλλες χώρες να μην επεμβαίνουν στα εσωτερικά της η κυβέρνηση του νεοσουλτάνου Ερντογάν  παραβιάζει καταχρηστικά τη συνταγματική τάξη της Βουλγαρίας εν όψει των κρίσιμων εκλογών της 26ης Μαρτίου στη χώρα.

Δια του φερέφωνου της  υπουργού Εργασίας Μεχμέτ Μουεζίνογλου, σε μια προσπάθεια  να στηρίξει το νεοσύστατο κόμμα DOST του Λιούτβι Μεστάν στη Βουλγαρία, στο οποίο δίνονται εθνοτικά χαρακτηριστικά, αυτά των Τουρκόφωνων ή Τούρκων, οργανώνει φιέστες και πρεκλογικές συγκεντρώσεις  τις οποίες και χρηματοδοτεί. Κι αυτό παρά τη συνταγματική απαγόρευση στη Βουλγαρία για τον σχηματισμό κομμάτων σε εθνοτική, φυλετική ή θρησκευτική βάση.
Αποκαλυπτικά είναι όσα είπε στη συγκέντρωση του DOST ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος, με καταγωγή από τη Θράκη, το τελευταίο διάστημα και εν όψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στην Τουρκία, έχει αναλάβει και τη «διαχείριση» των μουσουλμανικών πληθυσμών των χωρών των Βαλκανίων. Συνέδεσε την ίδρυση του συνασπισμού του DOST στη Βουλγαρία και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και τους κάλεσε να το ψηφίσουν λέγοντας ότι «έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου ενός ενιαίου έθνους».
Με νέο – οθωμανική προσέγγιση και ρητορική, ο Μουεζίνογλου είπε: «…εμείς έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και για μας ήταν μια αιματηρή-οδυνηρή απώλεια… στη Βουλγαρία, στη Δυτική Θράκη, στην ΠΓΔΜ (που την αποκάλεσε «Μακεδονία»), το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Βαλκάνια τα τελευταία 150 χρόνια υπήρξε πολύς πόνος και πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Στις δύσκολες σημερινές μέρες, ωστόσο, μπορούμε πάντα να χτίσουμε αυτό το μεγάλο έθνος, πάνω σ΄αυτό της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, με τη σημαία της ημισελήνου και το αστέρι...».
Επιπλέον ο Τούρκος υπουργός υποσχέθηκε σειρά διευκολύνσεων σε όσους έχουν τη βουλγαρική υπηκοότητα και θα ψηφίσουν στη Βουλγαρία. Σε όσους μάλιστα δεν έχουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, θα τους δοθεί η δυνατότητα από τις τουρκικές Αρχές να ταξιδέψουν στη Βουλγαρία με προσωρινά έγγραφα και να επιστρέψουν χωρίς να πληρώσουν πρόστιμα.
Η ωμή παρέμβαση Μουεζίνογλου, που δεν ήταν η μόνη στο διάστημα 3 έως 6 Μαρτίου, προκάλεσε την αντίδραση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Βουλγαρίας.
Το DOST, η «πέμπτη φάλαγγα» της Τουρκίας

To DOST του Λιούτβι Μεστάν είναι ένα κόμμα που στήθηκε με την καθοδήγηση και την ανοιχτή στήριξη της Αγκυρας και αφού προηγουμένως τον Δεκέμβριο του 2015 ο επίτιμος πρόεδρος του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθερίων (DPS), Αχμέτ Ντογκάν, ο οποίος τον είχε προωθήσει ως διάδοχό του στη θέση του από το 2013, υποχρεώθηκε να ζητήσει την απομάκρυνσή του. Οπως τον κατηγόρησε, ενεργούσε ως «πέμπτη φάλαγγα» της Αγκυρας και αφορμή για την απομάκρυνσή του στάθηκε η θέση που πήρε υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν και κατά της Ρωσίας στο θέμα της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου. Τότε ο Λ. Μεστάν κατέφυγε στην πρεσβεία της Τουρκίας στη Σόφια και παρέμεινε εκεί έγκλειστος για ένα διάστημα, υποστηρίζοντας ότι απειλούνταν η ζωή του. Το DPS στις εκλογές του 2013 είχε πάρει ποσοστό 11,3% εκλέγοντας 36 βουλευτές, από τους οποίους οι 9 δεν είναι μουσουλμάνοι.