Σκληρούς όρους θέτει ο Νετανιάχου ενώ η Αίγυπτος προειδοποιεί
«Όλες οι πλευρές» συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, «συμφωνούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο», εν μέσω των νέων συνομιλιών που διεξάγονται στο Κάιρο, την επομένη της αποδοχής από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Κάιρο με τη Χαμάς.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση» των ομήρων, καθώς και για τις «βασικές» προϋποθέσεις για την εγγύηση της ασφάλειας του Ισραήλ.
Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι έγιναν σήμερα το βράδυ αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα.
Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».
Σύμφωνα με τον δεύτερο στην ιεραρχία του πολιτικού σκέλους της Χαμάς στη Γάζα, Χαλίλ αλ-Χάγια, η πρόταση που έγινε δεκτή από το κίνημά του περιλαμβάνει τρεις φάσεις, η καθεμιά διαρκεί 42 ημέρες, και περιλαμβάνει την ισραηλινή αποχώρηση από το παλαιστινιακό έδαφος, την επιστροφή των εκτοπισμένων και την ανταλλαγή ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και Παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ, με στόχο τη «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».
Το Ισραήλ αντιτάσσεται επί του παρόντος σε μια κατάπαυση του πυρός όσο η Χαμάς, η οποία έχει την εξουσία στη Γάζα από το 2007, δεν έχει ηττηθεί.
Το ισλαμιστικό κίνημα, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά του απαιτεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.
Νετανιάχου: «Η πρόταση εκεχειρίας απέχει μακράν από τις απαιτήσεις μας»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση εκεχειρίας που έκανε η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις του Ισραήλ, και πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση συνεχίζει να είναι αναγκαία για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.
Πρόσθεσε στη συνέχεια πως η εν λόγω πρόταση για κατάπαυση του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα». «Αλλά αυτό δε συνέβη», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων», συνόψισε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου.
Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά της συνοριακής διέλευσης της Ράφας μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας, μια εξέλιξη την οποία ο Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την καταστροφή των εναπομείνοντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».
Το Κάιρο προειδοποιεί το Ισραήλ για τους κινδύνους κλιμάκωσης
Παράλληλα, η Αίγυπτος προειδοποίησε το Ισραήλ «για τους κινδύνους κλιμάκωσης» στο πλαίσιο της χερσαίας εισβολής στη Ράφα, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο «υψηλόβαθμο αξιωματούχο».
Η Αίγυπτος δήλωσε επίσης στη γειτονική της χώρα «να είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η Ράφα, μια πόλη που βρίσκεται στο άκρο της πολιορκούμενης Λωρίδας της Γάζας και συνορεύει με την Αίγυπτο, φιλοξενεί 1,4 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι άνθρωποι εκτοπισμένοι μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA για τις συνομιλίες με στόχο την εκεχειρία
Ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Oυίλιαμ Μπερνς επέστρεψε χθες Τρίτη στο Κάιρο για συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή στο θέμα αυτό και πηγές από το αιγυπτιακό αεροδρόμιο.
Η CIA αρνήθηκε να σχολιάσει, με βάση την πολιτική της να μη δημοσιοποιεί τα ταξίδια του διευθυντή της στο εξωτερικό.