Ολγκίν: Ευθύνη των ηγετών να ακούσουν την επιθυμία των πολιτών για πρόοδο

Eίναι ευθύνη των δύο ηγετών να ακούσουν την επιθυμία της κοινωνίας των πολιτών για πρόοδο, είπε την Τετάρτη η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν μετά τη συνάντησή της με τον Προέδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα και 15 λεπτά, η κ. Ολγκίν ανέφερε ότι είχαν μια «πολύ εποικοδομητική συνάντηση» με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ότι η εντύπωση που αποκόμισε η ίδια από τις συναντήσεις της με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα, είναι ότι όλοι θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός «και να συμβεί κάτι στο νησί».

«Ελπίζω ότι οι ηγέτες ακούνε τον κόσμο, την κοινωνία των πολιτών, και νομίζω ότι είναι ευθύνη των ηγετών και για αυτό προσπαθώ, να συνεχίσω να εργάζομαι, γι’ αυτό το κοινό έδαφος», είπε η κ. Ολγκίν.

Από την πλευρά του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, εξέφρασε την ελπίδα όπως καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις δηλώσεις της η κ. Ολγκίν εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι το κοινό έδαφος «είναι στην κοινωνία των πολιτών», αλλά ότι θα πρέπει «να πάμε στους ηγέτες και να τους ζητήσουμε να προχωρήσουν προς τα εμπρός».

Ερωτηθείσα από δημοσιογράφο εάν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες, η κ. Ολγκίν απάντησε «φυσικά» και ότι συζήτησε μαζί του για όλες τις συναντήσεις της στην Ουάσιγκτον, τη Μόσχα και την Ευρώπη και μίλησε μαζί του για πολλά θέματα.

Αναφερόμενη στις επαφές της σε Ευρώπη, Μόσχα και Ουάσιγκτον, η κ. Ολγκίν σημείωσε επίσης ότι μετέφερε την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για μια διαρκή λύση του Κυπριακού.

«Ελπίζω λοιπόν οι ηγέτες να δουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας» για επίτευξη προόδου, είπε.

Επανέλαβε ότι συνεχίζει να εργάζεται, σημειώνοντας ότι επιτελεί διπλωματικό έργο και δεν θα ήθελε να πει περισσότερα για αυτό.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο οποίος σε δικές του δηλώσεις ανέφερε ότι η επόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κ. Ολγκίν θα πραγματοποιηθεί στις 13 Μαΐου, σημείωσε ότι είναι η πρώτη συνάντηση μετά και τα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «όπου η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με την ΕΕ στείλαμε ένα σαφές, θετικό μήνυμα προς την Τουρκία για τη διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο Κυπριακό».

Ανέφερε ότι, η κ. Ολγκίν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «για τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα, επαφές που χαιρετίζουμε, επαφές που θεωρούμε ότι συμβάλλουν στο να υπάρξει αυτή  σφαιρική εικόνα που χρειάζεται για να μπορέσουν να εξεταστούν τα επόμενα βήματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

Ερωτηθείς αν η προσωπική απεσταλμένη ενημέρωσε για την αντίδραση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι έχουν συζητηθεί τα αποτελέσματα των επαφών της. «Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να αφήσουμε τη διπλωματία να λειτουργήσει», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν η φόρμουλα των κατ΄ ιδίαν συναντήσεων είναι ιδέα της κ. Ολγκίν ή αν είναι κάτι που ζήτησε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο Εκπρόσωπος απάντησε «όχι, είναι μια φόρμουλα, μια σύνθεση που είναι προφανώς πιο ωφέλιμη στο να μπορέσει να υπάρξει αυτή η ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την επίτευξη του κοινού στόχου ΗΕ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Πρόσθεσε ότι έτσι θα είναι και η επόμενη συνάντηση, στις 13 Μαΐου.

Σε ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ότι η τουρκική πλευρά συμφωνεί σε σχέση με την ανανέωση της αποστολής της κ. Ολγκίν, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι οι όροι εντολής της προσωπικής απεσταλμένης απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και δεν υπάρχει χρονική διάρκεια.

«Ο ΓΓ αποφασίζει μέχρι πότε θα είναι η αποστολή της προσωπικής του απεσταλμένης», είπε ο κ. Λετυμπιώτης, προσθέτοντας ότι «αυτό που θα πούμε εμείς, ακόμη μια φορά, είναι ότι ευελπιστούμε πριν τους έξι μήνες, το αμέσως επόμενο διάστημα, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».