Καταγγελίες ΑΚΕΛ για το νέο σύστημα διορισμού στη Δημόσια Εκπαίδευση

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας ότι προτού καν εγκριθούν οι κανονισμοί για το νέο σύστημα διορισμού στη Δημοσια εκπαίδευση διαμόρφωσε ήδη ομάδες θεματοθετών και ανακοίνωσε  την ύλη των εξετάσεων θέτοντας το όλο σύστημα υπό αμφισβήτηση. Unknown-3Παράλληλα υπενθυμίζει στο Υπουργείο Παιδείας την απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμπληρώνουν 30 μήνες πρέπει να μετατρέπονται σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Σε δήλωση  του ο Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείαςτου  ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδη, αναφέρει:
«Πολύ αργοπορημένα και ενώ το Υπουργείο Παιδείας διαμόρφωσε ήδη ομάδες θεματοθετών και ανακοίνωσε την ύλη των εξετάσεων, εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, πολλούς μήνες μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, οι κανονισμοί για το νέο σύστημα διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση. Οι κανονισμοί, αφού θα είχαν εγκριθεί από τη Βουλή, έπρεπε να αποτελέσουν προαπαιτούμενο για οποιεσδήποτε ενέργειες του Υπουργείου. Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη προκαταλάβει τους ίδιους τους κανονισμούς, δρομολογώντας αυθαίρετα διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην απόφαση, πλέον, του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, ότι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμπληρώνουν 30 μήνες εργασίας πρέπει να μετατρέπονται σε εργαζομένους αορίστου χρόνου. Προειδοποιούμε για ακόμα μια φορά τον Υπουργό Παιδείας ότι αυτή η αδιαφορία δεν προκαλεί απλά μια σοβαρή κοινωνική αδικία, αλλά θέτει το νέο σύστημα διορισμών υπό συνολική αμφισβήτηση. Όποιος εκπαιδευτικός έχει συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας, θα μπορεί να προσφεύγει, σε περίπτωση που δεν επαναδιοριστεί, και να επιτυγχάνει επαναδιορισμό του μέσα από τη δικαίωση του δικαστηρίου. Αντίστοιχες αποφάσεις υπάρχουν από το δικαστήριο ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα τους πραγματικούς αριθμούς των αναγκών για νέους διορισμούς στην εκπαίδευση, και τις πραγματικές πιθανότητες επιτυχίας για τις χιλιάδες υποψηφίους που σήμερα ελπίζουν. Η πώληση ψεύτικων ελπίδων είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.
Ταυτόχρονα, γινόμαστε δέκτες καθημερινά, της αγωνίας εκατοντάδων εκπαιδευτικών και υποψηφίων εκπαιδευτικών, για το ενδεχόμενο, λανθασμένες πρόνοιες του νέου σχεδίου να ευνοούν υποψήφιους από το εξωτερικό οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαδικασία.»
Το θέμα με τους εκπαιδευτικούς που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση, έχει εγγραφεί από τη κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στη Βουλή και θα συζητηθεί αύριο στην Επιτροπή Παιδείας.