Βεβιασμένη χαρακτηρίζουν κόμματα του ενδιάμεσου την υποψηφιότητα Γ.Λιλλήκα

Αντιδράσεις προκάλεσε στους κόλπους των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου η απόφαση του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκας να εξαγγείλει την υποψηφιότητα τουglillikas-akrotiriasmo-tis-dimokratias-thelei-o-avneofytou-th για τις προεδρικές εκλογές.

Σήμερα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο η οποία διήρκησε 54 λεπτάν ενώ ο κ. Λιλλήκας θα έχει σύντομα και συναντήσεις με ηγέτες αλλων κομμάτων.Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλο, ανέφερε  πως «ήταν μια πολύ καλή συνάντηση σε ένα πολύ ζεστό και φιλικό κλίμα, αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι ανοικτός σε διαβουλεύσεις και σε άλλες προσκλήσεις για συναντήσεις με άλλα κόμματα. Ερωτηθείς εάν προγραμματίζει συναντήσεις ο ίδιος με άλλα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι άτυπες συναντήσεις είχε και με το κίνημα Αλληλεγγύη αλλά και με τους Οικολόγους. “Αναμένουμε να ορισθεί συνάντηση με την ΕΔΕΚ”πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει παράπονα από κόμματα του κέντρου ότι η απόφασή του να εξαγγείλει τώρα την υποψηφιότητά του είναι βεβιασμένη, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι δεν θέλησε να απαντήσει, λέγοντας ότι “δεν θέλω να προβώ στην καλλιέργεια ενός αρνητικού κλίματος, ούτε ενός κλίματος αντιπαράθεσης. Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας”.

Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι στον ενδιάμεσο χώρο υπάρχουν περισσότερα που τους ενώνουν παρά να τους χωρίζουν, απάντησε: “ασφαλώς. Όταν υπάρχει καλή βούληση μπορούμε να χτίσουμε σε αυτά που μας ενώνουν”.

Ερωτηθείς εάν θα ξαναδεί το ΔΗΚΟ απάντησε “ασφαλώς”.

Οικολόγοι

Στο μεταξύ το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του αναφέρει ότι τα Κόμματα και τα Κινήματα, εκτός των κομμάτων ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, οφείλουν να συνεργαστούν για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο, στις προεδρικές εκλογές.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, προσθέτει, έχουμε εκφράσει από τα τέλη του καλοκαιριού την άποψη μας ότι τα Κόμματα ή και Κινήματα εκτός των κομμάτων ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ, οφείλουν να συνεργαστούν και να στηρίξουν κοινό υποψήφιο, για τις προεδρικές εκλογές.

Η οποιαδήποτε απόφαση για επιλογή κατάλληλου υποψηφίου και κατάρτιση ενός προγράμματος διακυβέρνησης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα αιτήματα του λαού σε μια σειρά κύριων θεμάτων όπως την οικονομία, ανάπτυξη, περιβάλλον, υγεία, παιδεία, πολιτισμός κ.ο.κ, απαιτεί χρόνο και προετοιμασία.

Γι’ αυτό, σημειώνεται,  ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, κ. Γιώργος Περδίκης είχε στείλει επιστολή προς τους προέδρους των άλλων τεσσάρων κομμάτων στις 29 Αυγούστου 2016, ζητώντας τους να δηλώσουν όπως και ο ίδιος ότι δεν ενδιαφέρονται προσωπικά για την υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές.

Μια τέτοια κίνηση-προστίθεται στην ανακοίνωση- από τους πέντε θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας, αλτρουϊσμού και πατριωτισμού που θα εκτιμούσε δεόντως η κοινωνία, ενώ θα διευκόλυνε την αναζήτησή κοινού υποψηφίου. Η εξαγγελία υποψηφιοτήτων με -επίσημο ή ανεπίσημο τρόπο- δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την ενότητα.

Εάν γινόταν δεκτή η εισήγηση μας, θα είχαμε μια βάση ανοικτής συζήτησης για την εξεύρεση ενός προσώπου κοινά αποδεκτού που θα ένωνε την κοινωνία και θα έδινε στους πολίτες μία σοβαρή και εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Οι προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός θα πρέπει να μείνουν στην άκρη για το καλό της Κύπρου.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών εμμένουμε στην πρόταση μας, ώστε να αυξηθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι πιθανότητες μία ιδανικής και κοινά αποδεκτής πρόταση διακυβέρνησης.»

 

Aλληλεγγύη

Να υπενθυμίσουμε  πως η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη  σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε τονίσει πως συνιστά μεγάλο λάθος η πρόωρη εξαγγελια υποψηφιοτήτων  και πρόσθεσε:

«Εάν οι δυνάμεις που υποστηρίζουν μια διαφορετική προσέγγιση για επίλυση του Κυπριακού μέσα στις συνομιλίες, μια απαγκίστρωση από τις δεσμεύσεις της απέναντι στους Τούρκους που έχουν φθάσει σε σημείο να λένε «όσοι αισθάνεστε Έλληνες σηκωθείτε και φύγετε, η Κύπρος είναι Τουρκική», εάν αυτός ο χώρος δεν κατεβεί με μόνο ένα υποψήφιο, τότε δεν υπάρχει σωτηρία στον τόπο».

Είπε ακόμα πως:«Θα πρέπει να συντονιστεί ο πατριωτικός χώρος και να κατεβεί με μόνο ένα υποψήφιο, με τα κριτήρια να τεθούν μετά από κοινή σύσκεψη όλων των παραγόντων. Πρέπει να συμμετέχουν και άτομα πέραν των ηγετών για να καθοριστεί το ποιος θα είναι υποψήφιος» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν θα αποδεχτώ ποτέ να θεωρηθώ υπεύθυνη για την απώλεια της Προεδρίας από τον πατριωτικό χώρο, αυτό πρέπει να το σκεφτούν όλοι και να μην σπεύδουν εκβιαστικά να γκρεμίσουν όλο το οικοδόμημα για τις προσωπικές τους φιλοδοξίες».

«Το ζήσαμε στο παρελθόν και δεν πρέπει να ξαναγίνει» σημείωσε καταληκτικά η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης.