Παρατημένοι και αποξενωμένοι οι πρόσφυγες Αμμοχώστου

*Του Βασίλη Μαύρου

Πριν την Τουρκική εισβολή οι κάτοικοι της Αμμοχώστου, ακόμα και οι πιο φτωχοί, ένοιωθαν  άρχοντες στον τόπο τους. Ήταν περήφανοι για την πόλη τους η οποία θεωρείτο η ωραιότερη πόλη της νοτιοανατολικής Ασίας. Με το σύγχρονο λιμάνι της εφάμιλλο αναπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών η Αμμόχωστος ώθησε και ανάπτυξε την ναυσιπλοϊα   ενώ το εμπόριο, η ανάπτυξη και ο πολιτισμός   ανθούσαν .

Στην προσφυγιά οι Αμμοχωστιανοί δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης όπως οι εκτοπισμένοι από άλλες κατεχόμενες περιοχές. Η λανθασμένη αντίληψη πως ήταν εύποροι οδήγησε σε αδικίες .Δεν δικαιούνταν όπως άλλοι σε δάνεια με αντάλλαγμα υποθήκης την περιουσία τους στα κατεχόμενα , ενώ παιδιά Αμμοχωστιανών προσφύγων έχασαν ευκαιρίες ανώτατης  εκπαίδευσης επειδή οι γονείς τους δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να τους την προσφέρουν. Το κράτος δεν συμπεριφέρθηκε όπως στις άλλες περιπτώσεις αλλά ούτε και οι εκάστοτε δήμαρχοι έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον να συντρέξουν τους συντοπίτες τους .

Υπάρχουν πλείστες περιπτώσεις για διακρίσεις και άδικες συμπεριφορές σε βάρος των Αμμοχωστιανών.

 Όταν οι αθίγγανοι επέστρεψαν στις τουρκοκυπριακές κατοικίες στη Λεμεσό  τις οποίες εγκατάλειψαν λίγο μετά την τουρκική εισβολή, επιχείρησαν να εκδιώξουν τους πρόσφυγες από την Αμμόχωστο. Προκλήθηκαν ταραχές  και κανένας δεν προσπάθησε να τερματίσει την τεταμένη κατάσταση ακόμα και όταν κινδύνευσε η ζωή αρκετών προσφύγων. Ο απερχόμενος δήμαρχος όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε  αλλά παρέμεινε απαθής όπως  και το κράτος.

Δεν εισακούστηκε ούτε και το αίτημα των συμπολιτών μας Αμμοχωστιανών να μετακομίσουν  σε προσφυγικές κατοικίες  και να φύγουν από τα εγκαταλειμμένα  τουρκοκυπριακά.

Δεν είναι μόνο η ψυχική παραμέληση αλλά και η ουσιαστική. Ελάχιστα αιτήματα τους εισακούστηκαν και δεν είναι τυχαίο που νοιώθουν παρατημένοι και πρόσφυγες δεύτερης ή και τρίτης κατηγορίας.

Πολλοί Αμμοχωστιανοί έχασαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επειδή μετά την εισβολή μετανάστευσαν στο εξωτερικό .Για να αποκτήσουν αυτό το αναφαίρετο για όλους συνταγματικό δικαίωμα θα πρέπει να παραμείνουν στην Κύπρο για έξι μήνες, λες και αυτοί ευθύνονται  για την τουρκική εισβολή και την προδοσία που προηγήθηκε.

Ένα άλλο πρόβλημα που ταλανίζει τον προσφυγικό κόσμο αλλά περισσότερο τους Αμμοχωστιανούς είναι ότι βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορες ελεύθερες περιοχές και δεν έχουν την δυνατότητα επικοινωνίας και προσέγγισης μεταξύ τους.    Έχουν αποξενωθεί και κανένας από τους εκλεγμένους πρώην και νυν δημάρχους ενδιαφέρθηκε να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και συνεύρεσης. Η καθεχρονική επετειακή εκδήλωση για την κατάληψη της Αμμοχώστου τον Δεκαπενταύγουστο, δεν γίνεται για να διατηρηθεί η   μνήμη και ο πόθος για επιστροφή των  Αμμοχωστιανών  αλλά για να εκφωνηθούν ομιλίες , διακηρύξεις, υποσχέσεις και  εξαγγελίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον δήμαρχο και  από κάποιους ξένους προσκεκλημένους. Μετά όλοι φεύγουν και η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει η ίδια.  

Ελέω εκλογών σήμερα διάφοροι υποψήφιοι διαγκωνίζονται ποιος θα συγκεντρώσει τους περισσότερους ψήφους για αυτό επαναλαμβάνεται το ίδιο  μοτίβο. Υποσχέσεις και εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα.   

Πολιτιστική πενία

Πριν την εισβολή η   Αμμόχωστος διακρίνονταν για τις πολιτιστικές της δραστηριότητες για τα ετήσια φεστιβάλ της και ήταν σημείο αναφοράς .Χιλιάδες επισκέπτες,  ντόπιοι και ξένοι συνέρρεαν για να θαυμάσουν τις πλούσιες  εκδηλώσεις που παρέπεμπαν στις παραδοσιακές μας ρίζες και τον πανάρχαιο πολιτισμό μας.

Εδώ και πενήντα χρόνια επικρατεί δυστυχώς πολιτιστική πενία. Η Αμμόχωστος την οποία ίδρυσε ο  βασιλιάς Τεύκρος και μετέπειτα ανάπτυξε ο διάδοχος του Ευαγόρας ονομάστηκε πόλη φάντασμα την οποία θέλουν τώρα να «ξυπνήσουν»  βίαια οι Τούρκοι κατακτητές και το ελεγχόμενο παράνομο καθεστώς τους .Τούρκοι και ξένοι επιχειρηματίες άρχισαν να κτίζουν σε Ε/κ περιουσίες και να πωλούν και ο σφετερισμός συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και έκταση.

Η πόλη του Τεύκρου και του Ευαγόρα μετατρέπεται σε τιμάρια ξεπουλήματος κάτω από τα αδιάφορα μάτια του νόμιμου κράτους και των εκλεγμένων αρχών.

Το άκρον άωτο της αναλγησίας ήταν η απαράδεκτη πράξη του απερχόμενου δημάρχου κ. Σίμου Ιωάννου να προσκαλέσει στις ελεύθερες περιοχές τον διορισμένο από το κατοχικό καθεστώς  τ/κ δήμαρχο την ώρα μάλιστα που ήταν νωπές οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για το άνοιγμα και τον εποικισμό της πόλης μας.

Ακόμα και τον τ/κ δικηγόρο σφετεριστή δεν κατάφεραν να καταδικάσουν οι θεσμοί και οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και η παράνομη ανέγερση και το πλιάτσικο σε ε/κ περιουσίες συνεχίζεται.

Να αναβιώσει και να προβληθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Αμμοχώστου

Επιβάλλεται από τώρα στα πλαίσια του αγώνα για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, να οργανωθούν εντός και εκτός Κύπρου εκδηλώσεις που να αναδεικνύουν  και να προβάλλουν την  πολιτιστική κληρονομιά της Αμμοχώστου. Να γίνουν εκδηλώσεις και προβολές για την Αμμόχωστο για να ενημερωθούν οι πολίτες και οι ηγεσίες ξένων χωρών και κυρίως της Ε.Ε. πως μια πανάρχαια πόλη χώρας μέλους της είναι για 50 χρόνια  όμηρος και έρμαιο των Τούρκων. Να μην αφήνουμε ούτε μια μέρα να πάει χαμένη.

Παράλληλα για να φέρουμε πιο κοντά τους συμπολίτες μας Αμμοχωστιανούς θα πρέπει να οργανώνονται τακτικές συγκεντρώσεις,  παγκύπριες και τοπικές για να ακούμε τα προβλήματα  και τα αιτήματα τους.

Ως υποψήφιος δήμαρχος δεν υπόσχομαι ούτε και δεσμεύομαι. Υποσχέσεις και δεσμεύσεις ακούστηκαν από πολλούς τις οποίες ξέχασαν την επόμενη μέρα.

  Εάν οι Αμμοχωστιανοί με τιμήσουν με την ψήφο τους τονίζω και  υπογραμμίζω πως θα καταβάλω το άπαν των δυνάμεων μου για να φέρω σε πέρας αυτή την ιερή αποστολή. Μαζί θα πορευτούμε συλλογικά και δυναμικά μέχρι την απελευθέρωση και την επιστροφή της πόλης μας.

*Ο Βασίλης Μαύρου είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αμμοχώστου