Διαβεβαιώσεις Προέδρου ότι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν για την υπόθεση Θανάση

Τη διαβεβαίωση ότι η εκτελεστική εξουσία θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να δει γιατί όλα αυτά τα χρόνια η υπόθεση του Θανάση Νικολάου, δεν είχε προχωρήσει, έδωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας πως έχει ήδη μιλήσει με τον Γενικό και με τον Βοηθό Εισαγγελέα της Δημοκρατία, οι οποίοι θα μελετήσουν το αποτέλεσμα, ώστε να διαπιστωθεί αν  τόσα χρόνια έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο της εκδήλωσης του ΔΗΚΟ «48 χρόνια αγώνα – 20 χρόνια από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί  δημόσια στην επαφή του και τις συναντήσεις του με τη μητέρα του Θανάση από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, λέγοντας ότι «δεν είναι ένα θέμα, που πρέπει να αγγίξει το δημόσιο διάλογο».

«Η ουσία είναι άλλη. Η ουσία είναι ότι έχουμε μια απόφαση και από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, μέσα στο πλαίσιο των δικών μας αρμοδιοτήτων, να δούμε γιατί όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το θέμα δεν είχε προχωρήσει», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι ο ίδιος προσωπικά είναι σε επαφή με τη μητέρα του Θανάση, για να σημειώσει πως το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα πράξουν ότι είναι δυνατόν, ώστε να δουν γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν.

Σε ερώτηση εάν έχει μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα για την απόφαση, ο Πρόεδρος Χριστουδουλίδης, είπε πως έχει μιλήσει με τον Γενικό Εισαγγελέα και με τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα μετά την απόφαση, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα μελετήσουν το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι πέραν από το αποτέλεσμα που υπάρχει πρέπει να διαπιστωθεί «αν ενδεχομένως δεν έγιναν πράγματα, που έπρεπε να γίνουν».

Ερωτηθείς αν μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο, για διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν θα απέκλειε οτιδήποτε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν νομικές τοποθετήσεις, που θέλουν το Υπουργικό Συμβούλιο να επεμβαίνει στην απόφαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως το Υπουργικό και ο ίδιος προσωπικά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τη μητέρα του Θανάση.

«Είναι μια τραγική πτυχή», συνέχισε, «και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακή παρουσία ή αξιοποίηση από τον οποιοδήποτε. Είχα επαφή με τη μητέρα, την συνάντησα. Πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες. Και λαμβάνοντας υπόψη και την απόφαση δεν αποκλείω τίποτα σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της εκτελεστικής εξουσίας, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».

Σε σχέση με την υπόθεση με τις φατρίες στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως από την πρώτη στιγμή είναι σε επαφή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το προχθεσινό περιστατικό, σημειώνοντας πως «ο κόσμος δεν πρέπει μόνο να νιώθει, αλλά να το ζει καθημερινά ότι είναι ασφαλής».

Κατέληξε λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή σε τέτοιου είδους φαινόμενα», συμπληρώνοντας πως «δεν είναι καν θέμα προς συζήτηση».