Ο Θανάσης Νικολάου απεβίωσε από στραγγαλισμό, αποφάνθηκε η θανατική ανακρίτρια

Ο θάνατος του Θανάση Νικολάου προήλθε από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας, αποφάνθηκε η θανατική ανακρίτρια, Ντόρια Βαρωσιώτου, ανακοινώνοντας το απόγευμα της Παρασκευής στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το πόρισμα της για τα αίτια θανάτου του 26χρονου τότε εθνοφρουρού, που είχε εντοπιστεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2005 νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας.

Η 3η θανατική ανάκριση, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή , μετά από τρίωρη διαδικασία, δικαιώνοντας την οικογένεια του Θανάση Νικολάου, που εδώ και 19 χρόνια αγωνίζεται για ν’ αποδείξει ότι ο θάνατος του δεν προήλθε από αυτοχειρία, αλλά από εγκληματική ενέργεια.

Με επιφωνήματα και χειροκροτήματα η οικογένεια αντέδρασε στην απόφαση της Ντόριας Βαρωσιώτου , η οποία στην 90 σελίδων απόφαση της, παρέθεσε με λεπτομέρεια τα γεγονότα της υπόθεσης, σε συνδυασμό με τη δικαστική πορεία.

Σημειώνοντας ότι το πόρισμά της βασίζεται στην αξιολόγηση των ευρημάτων των δυο παθολογοανατόμων, Εμμανουήλ Αγαπητού και Δήμητρας Καραγιάννη, που κατέθεσαν εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας και εκ μέρους της οικογένειας, αντίστοιχα, η δικαστής έκανε αποδεκτές τις θέσεις της κ. Καραγιάννη περί στραγγαλισμού του άτυχου Θανάση.

Όπως ανέφερε, και οι δυο παθολογονατόμοι συμφωνούν στις εκθέσεις που κατατέθηκαν στο Δικαστήριο, πως διαπιστώθηκε έλλειμμα στο αριστερό κέρας στο υοειδές οστό με ανώμαλη παρυφή (που προκαλείται μόνο με στραγγαλισμό ή απαγχονισμό). Συγκεκριμένα, πρόσθεσε, ο κ. Αγαπητός αναφέρει στην έκθεση ότι τα στοιχεία αυτά είναι «συμβατά με πιθανή κάκωση γενόμενη εν ζωή», ενώ η κ. Καραγιάννη, στη δική της έκθεση, αναφέρει πως το οστικό έλλειμμα με ανώμαλη παρυφή οφείλεται σε «βαριά τραυματική κάκωση γενόμενη εν ζωή με στραγγαλισμό­-ασφυξία του θανόντα».

Η αλήθεια στην υπόθεση του Θανάση, προσθέτει, φαίνεται από «τα αδιάσειστα και αυταπόδεικτα στοιχεία που εντόπισε η κ. Καραγιάννη και που στη βάση αυτών κατέληξε στα ευρήματά της», σημειώνοντας ότι η επιστημονική γνωμοδότηση της παθολογοανατόμου καταγράφεται στην έκθεση που προσκόμισε στο δικαστήριο, «την οποία υποστήριξε με γλαφυρότητα και διαύγεια επιστημονικού λόγου κατά την ακρόαση».

Στη μαρτυρία της, είπε η θανατική ανακρίτρια, η Δήμητρα Καραγιάννη, με παραπομπές σε βιβλιογραφία, τεκμηρίωσε τους λόγους που θεωρεί πως το έλλειμμα του αριστερού κέρατος του υοειδούς οστού του Θανάση αποδεικνύει κάκωση γενόμενη εν ζωή, με στραγγαλισμό.

«Αποδέχομαι τη θέση της πως η ανώμαλη παρυφή, που διαπιστώθηκε στο σημείο του ελλείμματος στο υοειδές οστό, υποδηλοί άσκηση πίεσης, βίας και κάκωση», ανέφερε, ενώ συμφώνησε και με την «πλήρως τεκμηριωμένη θέση της κ. Καραγιάννη, πως οι εκχυμώσεις που διαπίστωσε στο λαιμό του Θανάση καταδεικνύουν στραγγαλισμό», αλλά και τη θέση της ότι «ένα άλλο στοιχείο που καταδεικνύει πως το κάταγμα έγινε εν ζωή αποδεικνύεται από τις αιμορραγικές διαποτίσεις και ασφυκτικές κηλίδες που διαπίστωσε στους πνεύμονες του Θανάση».

Στο πόρισμα της, η δικαστής αποδέχεται «χωρίς κανένα δισταγμό την επιστημονική άποψη που εξέφρασε στη γραπτή της έκθεση και που υποστήριξε στη μαρτυρία της η κ. Καραγιάννη», σημειώνοντας ότι, παρακολουθώντας την να καταθέτει και αξιολογώντας όσα είπε στη μαρτυρία της «κρίνω πως είχα ενώπιον μου μια πλήρως καταρτισμένη στην ειδικότητά της μάρτυρα η οποία με εντιμότητα και αίσθημα καθήκοντος προς την επιστήμη της και προς το δικαστήριο, εξέφρασε με σαφήνεια και γλαφυρότητα τις επιστημονικές της διαπιστώσεις αναφορικά με την παρούσα υπόθεση».

Σημειώνεται ότι η αποδοχή, από το δικαστήριο, των θέσεων της παθολογοανατόμου έφερε δάκρυα συγκίνησης στην Δήμητρα Καραγιάννη, που έφτασε από την Αθήνα για να παρευρεθεί μαζί με την οικογένεια, στην τελευταία σημερινή διαδικασία της θανατικής ανάκρισης.

Αναφερόμενη στη θέση της Νομικής Υπηρεσίας πως η ασυμμετρία των δύο κεράτων μπορεί να οφείλεται σε «γενετική ανωμαλία», φυσική «ασυμμετρία» ή λόγω «της κατασκευής του οστού», η Ντόρια Βαρωσιώτου είπε πως η θέση αυτή «όχι μόνο παρέμεινε μετέωρη με στοιχεία αοριστολογίας, αλλά απορρίφθηκε και από τον κ. Αγαπητό στο τέλος της μαρτυρίας του».

Μεταξύ άλλων, η θανατική ανακρίτρια έκανε αναφορά στη στάση της Νομικής Υπηρεσίας, η θέση της οποίας, μέχρι το στάδιο των τελικών αγορεύσεων, ήταν πως ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε αυτοκτονία, ενώ στην τελική της αγόρευση, εισηγήθηκε πως στο πόρισμα δεν πρέπει να αναφέρεται αιτία θανάτου αλλά να παραμείνει «ανοικτό».

Σημειώνει δε ότι ακόμη και μετά την απόφαση του ΕΔΑΔ (η οποία έκρινε ανεπαρκή την διερεύνηση της υπόθεσης) «η Εισαγγελία πρότεινε ως εμπειρογνώμονα μάρτυρα τον Πανίκο Σταυριανό, ο οποίος μαζί με τις αστυνομικές Αρχές κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο Θανάσης αυτοκτόνησε» και πως, «η Εισαγγελία δεν αποδέχθηκε ούτε το πόρισμα των ιδιωτών ποινικών ανακριτών Μάτσα και Αλεξόπουλου, που διόρισε ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας, προφανώς γιατί σε αυτό αποφάνθηκαν ότι ο θάνατος του Θανάση οφείλετο σε εγκληματική ενέργεια».

Η εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτει η θανατική ανακρίτρια, δήλωσε πως δεν θα καλούσε ως μάρτυρα τον ποινικό ανακριτή Σάββα Μάτσα, ο οποίος ωστόσο κλήθηκε ως μάρτυρας από την οικογένεια, ενώ υπογραμμίζει πως «αυτός, όπως και η κυρία Καραγιάννη, έτυχαν έντονης, επίμονης και σκληρής αντεξέτασης από την εκπρόσωπο του Γενικού Εισαγγελέα».

Στο πόρισμα της, η θανατική ανακρίτρια αναφέρεται και στην επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας προς τον καθηγητή Εμμανουήλ Αγαπητό, μετά τη λήψη της έκθεσης του, σημειώνοντας πως, διακρίνεται από την διατύπωση επιστημονικών ερωτημάτων «η επιδίωξη της Εισαγγελίας για απόρριψη των ευρημάτων της κυρίας Καραγιάννη».

Σύμφωνα με την δικαστή, ενώ ο κ. Αγαπητός στην έκθεση του κατέληξε σε συμπέρασμα «πιθανής κάκωσης γενόμενης εν ζωή», στη μαρτυρία του δεν υποστήριξε την πιθανότητα η κάκωση να έγινε εν ζωή. «Με εμφανώς αλλοιωμένη θέση, ο κύριος Αγαπητός, στη μαρτυρία του, πρόβαλε άλλες πιθανές εκδοχές οι οποίες δεν διατυπώνονται στην έκθεση του», συμπληρώνει.

 «Το πόρισμα μου είναι πως ο Αθανάσιος Νικολάου, η σορός του οποίου ανευρέθει κάτω από το γεφύρι της Άλασσας, απεβίωσε στις 29/09/2005 από στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας», καταλήγει στο πόρισμα της η δικαστής.