Απομακρύνεται το ενδεχόμενο νέας διάσκεψης για το κυπριακό

Απομακρυσμένο είναι πλέον το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί η εξαγγελθείσα νέα διάσκεψη για το Κυπριακό μετά την απόφαση της Τουρκίας και του κατοχικού imagew-3.aspxηγέτη Μ.Ακιντζι να τορπιλίσουν τις συνομιλίες στο Κυπριακό.Η παρέμβαση της Αγκυρας δια του Τσαβούσογλου ήταν τελεσίδικη και όπως φαίνεται ο Ακιντζί παίζει πλήρως το παιγνίδι  της για ροκάνισμα του χρόνου .Ως εκ τούτου η  συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, τελικώς ακυρώθηκε . Ο  κατοχικός ηγέτης  αρνείται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προφασιζόμενος την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα ως αναφορά στη διδακτέα ύλη στα σχολεία. Είναι ο ίδιος που πριν από μία εβδομάδα τα βρόντηξε και έφυγε από τη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη και είναι ο ίδιος που συνεχίζει να παίζει καθυστερήσεις εξυπηρετώντας τις μεθοδεύσεις της Αγκυρας.
Το πόσο βολική είναι αυτή η νέα τεχνητή κρίση για το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται άλλωστε και από τις δημόσιες τοποθετήσεις της τουρκικής ηγεσίας. «Ο Ακιντζί δικαίως δεν πάει στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Αυτή που πρέπει να κάνει βήμα είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά» σημείωσε στο ίδιο πνεύμα ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση να μην επιστρέψει ο κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προφανώς ελήφθη κατά την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα στις αρχές της εβδομάδας.

Η τουρκική πλευρά απαιτεί, ως προϋπόθεση για να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από τη Λευκωσία να πάρει πίσω την τροπολογία που εισάγει το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 ως διδακτέα ύλη  στα σχολεία . Οι προφάσεις Ακιντζί και αιτίες είναι άλλες και όλοι το γνωρίζουν .  Ο Ερντογάν χρειάζεται την εθνικιστική ψήφο στο τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου και μπορεί να την εξασφαλίσει καλύτερα με το Κυπριακό σε «κρίση». Θέλει επίσης να επιβάλει ως «ανάγκη» τη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο και επικαλούμενος την ανύπαρκτη «απειλή της ένωσης με την Ελλάδα» μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια «ανάγκη» στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα θέλει να υψώσει εμπόδια στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας και το επιχειρεί δημιουργώντας ένταση.
Υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει μάλλον απίθανη μια νέα διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο τον Μάρτιο, όπως και μια νέα συμφωνία πριν από τις 16 Απριλίου.Ηδη στα κατεχόμενα προετιμάζονται για να ψηφίσουν πέραν των 100.000 Τούρκων στο δημοψήφισμα.