Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τη Διάσκεψη στη Γενεύη

 

H σημερινή είναι μια ιστορική μέρα για το Κυπριακό, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.imagew-3-aspx

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για το Κυπριακό. Ξεκίνησε η Διάσκεψη για την Κύπρο με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Όπως πολύ ορθά ανέφερε προηγουμένως ο ΓΓ των ΗΕ, σήμερα είναι η αρχή μιας συζήτησης, ενός διαλόγου, σίγουρα όχι εύκολου διαλόγου, ο οποίος όμως την ίδια στιγμή ευελπιστούμε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων που θα γίνει, πάνω από όλα με τη θέληση των εμπλεκομένων αλλά πιο σημαντικά (μέσα από) το να φθάσουμε σε μια λύση που να αντικατοπτρίζει τα σημερινά δεδομένα για ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ευελπιστούμε ότι θα φέρει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Από δικής μας πλευράς με απόλυτη σοβαρότητα συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία και ευελπιστούμε να οδηγηθούμε σε θετικά αποτελέσματα. Δεν θα είναι εύκολος ο δρόμος, δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία. Δεν ήταν κάτι που δεν γνωρίζαμε αλλά είμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία και είναι η απαρχή ενός διαλόγου, μιας συζήτησης που ευελπιστούμε ότι θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα».

Eρωτηθείς για το γεύμα στον οποίο παρακάθισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, ο Εκπρόσωπος είπε πως το γεύμα «ήταν συνέχεια των εναρκτήριων παρεμβάσεων από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην τελετή που προηγήθηκε» και πως κατά την τελετή πήρε το λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Κομισιόν και στο γεύμα πήρε το λόγο η ‘Υπατη ‘Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι και ακούστηκαν απόψεις.

Πρόσθεσε ότι «δεν προέκυψε κάτι καινούργιο από όσα είναι γνωστά για τις θέσεις των εμπλεκομένων μερών, από όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει σε δημόσιες παρεμβάσεις. Δεν αναμέναμε σε αυτό το στάδιο να ακούσουμε κάτι διαφορετικό. Θα συνεχίσουμε στις 6.30 σήμερα το απόγευμα. Υπάρχει νέα συνάντηση όλων των συμμετεχόντων και αναλόγως των αποτελεσμάτων θα δούμε. Υπάρχει προγραμματισμένη και συνάντηση για αύριο μέχρι το μεσημέρι και αναλόγως θα δούμε πώς προχωρούμε».

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν στο τραπέζι αυτή τη στιγμή ιδέες ώστε να προχωρήσουμε, ο Εκπρόσωπος είπε πως «από όλες τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η μόνο συγκροτημένη, περιληπτική πρόταση που ακούστηκε ήταν αυτή του Προέδρου της Δημοκρατίας η οποία από κάποια των ενδιαφερομένων μερών απέσπασε ιδιαίτερη προσοχή αν και ήταν γνωστή. Αλλά τα σχόλια που ακούστηκαν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Είναι η αρχή μιας συζήτησης, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και είναι σημαντικό αυτό που ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, το ανέφερε κατ’ επανάληψη και κατά τη διάρκεια και της εναρκτήριας δήλωσής του αλλά και ακολούθως στο γεύμα, ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει στο τέλος της ημέρας να εγκριθεί από τον κυπριακό λαό. Άρα, η όποια συμφωνία δεν πρέπει να ξεφεύγει ενός πλαισίου που να μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως στο μεσοδιάστημα των συνόδων της Διάσκεψης υπάρχουν διμερείς ή τριμερείς συναντήσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών εγγυητριών δυνάμεων με τα ΗΕ σήμερα το απόγευμα, αλλά και προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας αύριο το πρωί με την κα Μογκερίνι.

Πρόσθεσε πως αναλόγως, όταν φθάσουν σε μια πιο προχωρημένη φάση, θα εξετάσουν το πώς θα προχωρήσει ο διάλογος αυτός.

Είπε επίσης πως «υπάρχει πρόθεση συνέχισης και για αύριο, αλλά να αναμένουμε απόψε τα αποτελέσματα των συναντήσεων”.

Ερωτηθείς για την παρουσία της ΕΕ στη Διάσκεψη, είπε πως η ΕΕ ήταν παρούσα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, προσθέτοντας πως «από το Γραφείο του κ. Τουσκ επικοινώνησαν μαζί μας για μας αναφέρουν ότι υπήρξε συνεννόηση ανάμεσα στον κ. Τουσκ και στον κ. Γιούνκερ όπως στην παρούσα συνάντηση η ΕΕ στο σύνολό της εκπροσωπηθεί από τον κ. Γιούνκερ. Είναι σημαντικό γιατί συνοδεύεται από την κα Μογκερίνι. Αντιλαμβάνεστε τους λόγους γιατί ήταν σημαντικό, για ποιά θέματα είναι υπεύθυνη η κα Μογκερίνι εντός της ΕΕ.

Υπήρξε παρέμβαση και από τον ίδιο και από την κ. Μογκερίνι ακολούθως στο γεύμα και θεωρούμε ότι είναι σε όλους κατανοητό γιατί βρίσκεται η ΕΕ εδώ.

Ερωτηθείς αν έχει πει ξεκάθαρα η ΕΕ ότι δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές οι εγγυήσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως οι παρεμβάσεις τόσο του κ. Γιούνκερ όσο και της κας Μογκερίνι μάς αφήνουν απόλυτα ικανοποιημένους γιατί ακριβώς περιγράφουν τις ευθύνες της ΕΕ έναντι των κρατών μελών της στα θέματα που άπτονται της ασφάλειας».

Κληθείς να πει εάν υπάρχει φόρμουλα που επεξεργάζεται η ΕΕ σε συνεργασία με χώρες όπως το Βερολίνο για το θέμα της ασφάλειας ανέφερε πως «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η όποια πρόταση από πλευράς ΕΕ ή κάποιου κράτους μέλους της ΕΕ όπως της Γερμανίας. Εκείνο που είπε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής αλλά και η κα Μογκερίνι είναι ότι θα συνεχίσουν να έχουν ένα ενεργό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και ειδικότερα σε αυτό το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς για την πληροφορία πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή του ξεκαθάρισε με ποιούς ρόλους είναι στη Γενεύη, δηλαδή και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε πως «μέσα στην παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν ξεκάθαρο ότι εκφράστηκαν θέσεις ως ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας και εκφράστηκαν θέσεις ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους μέλους της ΕΕ. ‘Ηταν ξεκάθαρο ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρισκόταν εδώ με αυτές τις δυο ιδιότητες».

Σε παρατήρηση πως ο κ. Τσαβούσογλου έκανε λόγο για ούτω καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία είπε πως «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτό όμως δεν επηρεάζει σε καμία απολύτως περίπτωση τη διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενώ για πολλές ημέρες στην Κύπρο κάποιοι συζητούσαν και αμφισβητούσαν, το πλέον ξεκάθαρο είναι πως η ΕΕ ήταν παρούσα για τον απλούστατο λόγο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σε παρατήρηση πως ο ΓΓ των ΗΕ είπε πως για οτιδήποτε αποφασιστεί εδώ θα υπάρξει εγγύηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Εκπρόσωπος είπε πως «ήταν σημαντικό ότι υπήρξε συζήτηση μετά από εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της πρότασης του για την ανάγκη να υπάρξει διασφάλιση εφαρμογής της λύσης. Είναι μια ανησυχία ανάμεσα στο σύνολο του κυπριακού λαού και είναι θετικό ότι υπάρχει αυτή η διάθεση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών. Να αναμένουμε να δούμε. Χρειάζεται αρκετή υπομονή. Είμαστε στην αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας, μιας δύσκολης συζήτησης. Ευελπιστούμε ότι μέσα από τη συζήτηση, μέσα από το διάλογο θα καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».