Νέα αναβολή στην υπόθεση Focus

Άλλη μια προσπάθεια του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να παραπέμψει τους κατηγορούμενους στην ποινική υπόθεση του 1 εκ .ευρώ, από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου, σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας,56e9711d1dc52404318b4a0f έπεσε σήμερα στο κενό.

Για άλλη μια φορά ο λόγος που ούτε και σήμερα κατέστη δυνατόν να γίνει αυτό είναι η συνεχιζόμενη άρνηση των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα.

Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφαση του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».

Ο δικηγόρος των Ανδρέα Βγενόπουλου και Κυριάκου Μάγειρα ανέφερε προς το δικαστήριο ότι οι πελάτες του διατηρούν τη θέση ότι δικαιούνται να παρίστανται δια συνηγόρου, τόσο στη παρούσα διαδικασία παραπομπής όσο και ενώπιον του Κακουργιοδικείου, προκειμένου να προβάλουν σειρά δικονομικών ενστάσεων.

Οι ενστάσεις αυτές, όπως είπε, αφορούν στην έλλειψη δικαιοδοσίας των κυπριακών δικαστηρίων, την ένσταση της κρίσεως με δύναμη δεδικασμένου από αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και την ένσταση της παραγραφής.

Για το σκοπό αυτό, είπε, οι πελάτες του έχουν ήδη προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό την έκδοση σχετικού εντάλματος που να τους επιτρέπει να εμφανίζονται δια συνηγόρου και όχι αυτοπροσώπως ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων. Η προσφυγή, είπε, καταχωρήθηκε στις 19 Οκτωβρίου και η ακρόαση της είναι ορισμένη για τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου.

Σημείωσε ότι οι πελάτες του προτίθενται να εξαντλήσουν τα δικονομικά μέσα τα οποία προβλέπει η κυπριακή και ευρωπαϊκή έννομη τάξη προκειμένου να αναγνωριστεί το δικαίωμα τους να παρίστανται δια συνηγόρου.

Υπενθύμισε ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο με την απόφαση του «συνιστούσε, με την έννοια της διαταγής», όπως υποστήριξε, στην Κυπριακή Δημοκρατία να απόσχει από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα μέχρι την ολοκλήρωση της διαιτητικής διαδικασίας ενώπιον του.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεσμεύει την Κυπριακή Δημοκρατία και το σύνολο των αρχών και υπηρεσιών της «και κατά συνέπεια η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης θα συνιστούσε παράβαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Από την πλευρά του, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης είπε ότι παρά το σεβασμό που οι δικηγόροι των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων έχουν δηλώσει προς την ενδιάμεση απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, εντούτοις τα όσα είπαν σήμερα έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εν λόγω απόφαση.

Ο κ. Κληρίδης είπε ότι καμία αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα επί της ισχύος της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η φυσική παρουσία των κατηγορουμένων είναι απαραίτητη για σκοπούς παραπομπής τους στο Κακουργιοδικείο.

Αναφορικά με το Διαιτητικό Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι στις 10 Οκτωβρίου καταχωρήθηκε ενώπιον του εν λόγω Δικαστηρίου αίτηση με την οποία ζητείται η αναθεώρηση/τροποποίηση και ουσιαστικά η άρση των περιορισμών που συστήνονται στην απόφαση του σε σχέση με τους Βγενόπουλο και Μάγειρα.

Το Δικαστήριο, είπε, έδωσε χρονικές περιόδου για την υποβολή παραστάσεων και από τις δύο πλευρές, οι οποίες έγιναν γραπτώς και επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του στις 31 Οκτωβρίου. Ο κ. Κληρίδης είπε ότι στη συγκεκριμένη ημερομηνία το Δικαστήριο ενημέρωσε και τις δύο πλευρές ότι δεν θα ήταν δυνατόν να εκδοθεί η απόφαση του πριν από τις 3 Νοεμβρίου και πως αυτό θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Είμαστε επομένως σε αναμονή σε σχέση με αυτό το θέμα», είπε ο κ. Κληρίδης.

Σε σχέση με τους άλλους δύο κατηγορουμένους, Ζολώτα και Φόλε, ο κ. Κληρίδης είπε ότι μετά τη σύλληψή τους από τις ελληνικές και ρουμανικές Αρχές αντίστοιχα, στα πλαίσια της εκτέλεσης των ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν εναντίον τους, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες έκδοσής τους στην Κύπρο.

Όπως είπε, ο κ. Ζολώτας βρίσκεται υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση της αίτησης έκδοσής του στην Κύπρο, η οποία έχει οριστεί για τις 8 Νοεμβρίου ενώπιον του Εφετείου Αθηνών.

Όσον αφορά τον κ. Φόλε, ο κ. Κληρίδης είπε ότι έχει τεθεί υπό περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί από τις αρμόδιες ρουμανικές αρχές, σημειώνοντας ότι η απόφαση για έκδοση του στην Κύπρο θα ληφθεί επίσης στις 8 Νοεμβρίου. Ανέφερε ακόμη ότι έχουν ζητηθεί κάποιες διευκρινήσεις οι οποίες θα δοθούν εντός της ημέρας προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Ενόψει των πιο πάνω, είπε ο Γενικός Εισαγγελέας, «δεν θα είχα καμία ένσταση η υπόθεση να αναβληθεί για κάποιο διάστημα».

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Μαριλένα Μηλιώτου αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίων των Βγενόπουλου και Μάγειρα αναβάλλοντας τη διαδικασία παραπομπής για την 1η Δεκεμβρίου στις 8.30 το πρωί.

Τα άλλα τρία φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κατηγορούμενα στην υπόθεση, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, και ο πρώην σύζυγος της, Ανδρέας Κιζουρίδης, παρουσιάστηκαν και σήμερα αυτοπροσώπως στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους.

Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενες στην υπόθεση είναι επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.