«Ψεύτης ο Ολάντ » λέει η Μόσχα

Ψεύτη βγάζει τον Φ.Ολάντ ο Β.Πούτιν καθώς μετά την ελληνική κυβέρνηση και το Κρεμλίνο διαψεύδει τα όσα αναφέρονται σε βιβλίο για τον Φρανσουά

France President's Sex Life

Και η πρώην σύντροφος του Τριερβελέρ τν απογυμνώνει με τους «ξεδοντιάρηδες»

 

Ολάντ που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στη Γαλλία και στο οποίο ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει σε δυο δημοσιογράφους της Le Monde ένα υποτιθέμενο «ανέκδοτο περιστατικό» σύμφωνα με το οποίο ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον ενημέρωσε για το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού να τυπώσει δραχμές.

Σύμφωνα με διαρροές από κύκλους του Κρεμλίνου «ανώτατες πηγές πολύ κοντά στον Βλαντιμίρ Πουτιν διαψεύδουν σε όλους τους τόνους ότι ειπώθηκε τέτοιο αίτημα από την ελληνική πλευρά».

Τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας διαψεύδουν και οι μεταφραστές αλλά και όσοι ήταν παρόντες στις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο, τόσο στις συναντήσεις τους όσο και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους.

Όλοι τους αναφέρουν ότι δεν τέθηκε αίτημα για τύπωμα δραχμής, που θα σήμαινε την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Το βιβλίο με τίτλο «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά» αποτελεί το αποτέλεσμα των εκμυστηρεύσεων του Φρανσουά Ολάντ στους δημοσιογράφους της Le Monde Ζεράρ Νταβέ και Φαμπρίς Λομ. Και φυσικά ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα κάνει αναφορά και στην Ελλάδα. Και τι αναφορά: για δραχμές και Grexit.

Ήταν βράδυ 9ης Ιουλίου 2015. Έχουν περάσει τέσσερις μέρες από το δημοψήφισμα στην Ελλάδα και ο Φρανσουά Ολάντ συναντά τους Λομ και Νταβέ. Μιλώντας μαζί τους, φάνηκε πως ήταν διατεθειμένος να γίνει αποκαλυπτικός. Και όπως γράφουν, τους διηγήθηκε και ένα «εντυπωσιακό ανέκδοτο επεισόδιο».

«Μας είπε ότι τρεις ημέρες πριν, στις 6 Ιουλίου, την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος που διοργάνωσε και κέρδισε ο Τσίπρας, τον πήρε “μυστηριωδώς” τηλέφωνο ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Με ύφος συνωμοτικό ο Ολάντ μας μεταφέρει τη συζήτηση που είχε με τον επικεφαλής του Κρεμλίνου.

Πούτιν: “Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…”

“Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου”, απαντάει με ενδιαφέρον ο Ολάντ.

“Η Ελλάδα μας ζήτησε να εκτυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία, γιατί δεν έχουν πια εκτυπωτική μηχανή για να το κάνουν”, δηλώνει ο Πούτιν.

Αυτό εκλαμβάνεται ως απόδειξη ότι η ελληνική ηγεσία εκείνη τη στιγμή αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να βγει από την Ευρώπη και άρα να επανασυνδεθεί με το ιστορικό της νόμισμα.

“Τι τους απάντησες;” ρωτάει ο Ολάντ.

“Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις;” ρωτάει ο Πούτιν.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ο Πούτιν είπε στον Ολάντ πως «ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις καλά ότι δεν είναι καθόλου αυτό που επιθυμούμε» και εκεί τελείωσε η συνομιλία τους.

Οι δύο δημοσιογράφοι καταγράφουν επίσης την εκτίμηση του Ολάντ ότι το τηλεφώνημα ήταν περίεργο, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πούτιν δεν κάνει τίποτα στην τύχη.

«Αναρωτήθηκα γιατί να μου το πει αυτό», είπε ο Ολάντ. «Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο και, κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα– ότι, κατά την άποψή του, ήταν ένα ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε».

Ο πρόεδρος Ολάντ, μάλιστα, εμφανίζεται σίγουρος ότι, αν ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον, «ήταν με καλή πρόθεση».

Η “βόμβα” πως η Ελλάδα και μάλιστα μέσω του ίδιου του πρωθυπουργού είχε ζητήσει από τη Ρωσία να της… εκτυπώσει δραχμές προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, που το διέψευσε κατηγορηματικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Ιουλίου 2015, την ημέρα δηλαδή που σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Γάλλο ομόλογό του για να του πει για τη… δραχμή. Ήταν η μέρα που έγινε η πολύωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε και ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Όταν ο πρώην υπουργός βρέθηκε στο Προεδρικό, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μετακινήθηκαν σε άλλη αίθουσα και υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πούτιν. Ερωτηθείς σχετικά, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέφερε ότι σε εκείνη την τηλεφωνική επικοινωνία δεν υπήρξε αναφορά σε δραχμή, καθώς «ο Τσίπρας είχε ήδη πάρει τις αποφάσεις του». Δεν αποκλείει, πάντως, κάποιο αίτημα για βοήθεια ή κάτι παρεμφερές κάποια άλλη στιγμή να παρερμηνεύθηκε και να μεταφέρθηκε με αυτό τον τρόπο.

Αλλες αναφορές

Σε άλλες αναφορές  για τις «ομολογίες Ολάντ»ο  επικεφαλής του γαλλικού κράτος φέρτεαι να επικρίνει με σφοδρότητα τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί για την «αγένειά του, τη μοχθηρότητά του, τον κυνισμό του, τη φιλαργυρία του».

Οι τοποθετήσεις του έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη Γαλλία με πολλούς ανώτατους δικαστές να κάνουν λόγο για ταπείνωση του Ολάντ, όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”.

«Την 23η Ιουλίου του 2014, υποβάλαμε στον επικεφαλής του Κράτους το εξής ερώτημα, με τρόπο εκουσίως προκλητικό: “Αποτελεί ταμπού σήμερα, ως στέλεχος της Αριστεράς, να λέτε ότι υπάρχει πάρα πολλή μετανάστευση;”.

Δεν περιμέναμε την απάντηση: “Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές αφίξεις, μετανάστευση που δεν θα έπρεπε να είναι εδώ”» λένε οι δύο δημοσιογράφοι ότι τους απάντησε ο Ολάντ.

«Ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το Ισλάμ, αυτό είναι αλήθεια. Κανείς δεν το αμφισβητεί», τονίζει ο ίδιος και προσθέτει:

«Δεν είναι το Ισλάμ που θέτει το πρόβλημα υπό την έννοια ότι είναι μια θρησκεία επικίνδυνη. Αυτό που δημιουργεί ένα πρόβλημα, είναι εάν οι μουσουλμάνοι δεν καταδικάζουν τις ενέργειες που πηγάζουν από τη ριζοσπαστικοποίηση, εάν οι ιμάμηδες συμπεριφέρονται με αντιδημοκρατικό τρόπο» θεωρεί ο Γάλλος πρόεδρος.

Σε ένα άλλο απόσπασμα, ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει μια «σοκαριστική φόρμουλα», γράφουν οι δημοσιογράφοι: «Η γυναίκα που φορά μπούργκα σήμερα θα είναι η Μαριάν (σ.σ. το σύβμολο της γαλλικής δημοκρατίας) του αύριο.

Διότι, με κάποιο τρόπο, εάν καταφέρουμε να της προσφέρουμε τις συνθήκες που θα οδηγήσουν στην εξέλιξή της, θα απελευθερωθεί από τη μπούρκα της και θα γίνει Γαλλίδα, παραμένοντας μια θρήσκα γυναίκα εάν το θέλει, ικανή να μεταφέρει ένα ιδεώδες».

 

Οι ξεδοντιάρηδες

 

Στο βιβλίο με τίτλο «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά» φιλοξενεί στις 633 σελίδες του δεκάδες συνεντεύξεις του. Σε αυτό, ο Ολάντ αναφέρεται στον όρο «ξεδοντιάρηδες», εξηγώντας πως στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση επειδή ήταν στενοχωρημένος για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να λάβουν οδοντιατρική περίθαλψη. «Είπα: Βλέπω ανθρώπους που έρχονται σε μένα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων, είναι φτωχοί, χωρίς δόντια» αναφέρει ο Ολάντ τονίζοντας πως το βιβλίο της Τριερβελέρ δεν ήταν κακόβουλο, αλλά το έργο «μιας δυστυχισμένης γυναίκας».

Τα δύο tweets της Τριερβελέρ
Μόλις η Τριερβελέρ διάβασε την άποψη του Ολάντ, αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία που είχε στο παρελθόν απειλήσει να χρησιμοποιήσει. Και χθες το πρωί δημοσίευσε στο Twitter, ένα sms που της έστειλε ο Ολάντ στις 31 Μαϊου 2005. Θέλησε έτσι να δείξει πως ο όρος που χρησιμοποίησε ο Ολάντ για τους φτωχούς ήταν κυνική και περιφρονητική. Στο sms ο Ολάντ γράφει: «Είμαι με την φίλη μου την Μπερναντέτ (Σιράκ) σε μια μεγάλη εκδήλωση στο καντόνι της. Της κάνω ένα νούμερο ‘γοητείας’. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχείς. Στην ομιλία της έκανε ένα καταπληκτικό σαρδάμ. Γέλασαν πολύ ακόμα και οι ξεδοντιάρηδες».

1- “Je suis avec ma copine Bernadette dans une grande manifestation dans son canton. Je lui ai fait un numéro de charme. Mais tu ne dois pas
— Valerie Trierweiler (@valtrier) 12 Οκτωβρίου 2016

Άλλες αποκαλύψεις
Στο βιβλίο «Ένας πρόεδρος δεν θα έπρεπε να τα λέει αυτά» αναφέρονται πολλά αποσπάσματα από τις συνομιλίες του Ολάντ με τους δύο δημοσιογράφους της Le Monde, με τον Πρόεδρο να εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους, γνωρίζοντας πως θα δημοσιευτούν τα λεγόμενά του. Σε αυτό περιγράφει τον Νικολά Σαρκοζί ως «μικρό Ντε Γκολ», που έχει «εμμονή με τα χρήματα». Όσον αφορά στην Τριερβελέρ αναφέρει πως «Η εμμονή της δεν ήταν η Ζιλί Γκαγιέτ, ή κάποια άλλη, αλλά η Σεγκολέν. Δεν μπορούσε ποτέ να ησυχάσει. Γιατί πάντα πίστευε ότι μπορεί και να επέστρεφε». Αναφορικά με την Ζιλί Γκαγιέτ, λέει στους δύο δημοσιογράφους πως «υποφέρει από αυτή την κατάσταση, πως θέλει να επισημοποιήσουν τη σχέση τους και πως γι’ αυτήν είναι ένα φλέγον ζήτημα» Αλλά ο Ολάντ δεν θέλει κάτι τέτοιο.