Και ο πρόεδρος ΔΗΣΥ ζητά απαντήσεις από το Γ.Ελέγκτη για την «Αντιγόνη»

Μετά το υποβολιμιαίο Κυριακάτικο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφ.ΠΟΛΙΤΗΣ κάτω από τον τίτλο «Χώνει τη μύτη του και στο Κυπριακό » , για τις έρευνες που ξεκίνησε ο Γεν.Ελεγκτής κατά πόσο παραχωρήθηκε  άδεια από το Τμημα Αρχαιοτήτων  για τη θεατρική averof-neofytou-%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-620x310παράσταση στο αμφιθέατρο της αρχαίας Σαλαμίνας στην κατεχόμενη Αμμοχωστο ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ άρπαξε την ευκαιρία και θέτει τα δικά του «ερωτήματα » στο Γενικο Ελεγκτή.Στόχος της επιστολης του προέδρου του ΔΗΣΥ είναι να υποσκάψει το ΔΗΚΟ και να εμφανίσει τον Ν.Παπαδόπουλο ότι τάσσεται εναντίον αποφάσεων ή διευθετήσεων  που λήφθηκαν επί διακυβέρνησης Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οπως είναι γνωστό ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Ν.Παπαδόπουλος έστειλε πριν μερικές μέρες επιστολή στο Γ.Ελεγκτή με την οποία του ζητά να εέγξει κατα πόσο ήταν νομιμη η εν λόγω παράσταση στο αμφιφέατρο της αρχαίας Σαλαμίνας καθότι δεν ζητήθηκε άδεια από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Το περιοχόμενο της επιστολής του κ. Αβ.Νεοφύτου η οποία απεστάλη σήμερα  και παραδόθηκε , στον Γενικό Ελεγκτή αναφέρει:
«Αντιλαμβάνομαι ότι μετά από καταγγελίες αρχηγού κόμματος, έχετε ξεκινήσει εξέταση για τη νομιμότητα της διαδικασία που ακολουθήθηκε για την πρόσφατη θεατρική παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας.

Στο πλαίσιο της δικής σας διερεύνησης περί εφαρμογής του περί Αρχαιοτήτων νόμου, θεωρούμε ότι ταυτόχρονα πρέπει να διερευνηθεί με βάση ποια συμφωνία, πότε και επί της διακυβέρνησης ποιων ηγετών των δύο κοινοτήτων συμφωνήθηκε η δημιουργία τεχνικών επιτροπών γενικά.

Ζητούμε επίσης να μάθουμε πότε και επί ποιας διακυβέρνησης συμφωνήθηκε ποιες τεχνικές υπηρεσίες θα συσταθούν και ιδιαίτερα η δημιουργία της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Επίσης θέλουμε να πληροφορηθούμε πότε και επί ποιάς κυβέρνησης εφαρμόστηκε η συμφωνία και ξεκίνησε η λειτουργία των εν λόγω επιτροπών και ιδιαίτερα η λειτουργία της τεχνικής επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Η τεχνική επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, μεταξύ άλλων, μέχρι σήμερα έχει προβεί σε έργα συντήρησης σε ιστορικά μνημεία όπως στον Άγιο Νικόλαο στο Συριανοχώρι, στην Παναγιά του Τράχωνα, στον Προφήτη Ηλία στη Φιλιά, στον Απόστολο Ανδρέα, στον Αγ. Αυξέντιο στην Κώμη Κεπήρ και στον Αγ. Παντελεήμονα στη Μύρτου.

Όλα τα πιο πάνω είναι μνημεία Πίνακα Β’. Δηλαδή ανήκουν μεν στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά κανείς δεν μπορεί να κάνει επιδιορθώσεις χωρίς την άδεια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, με βάση τις πρόνοιες του περί Αρχαιοτήτων Νόμου.

Σας καλούμε να εξετάσετε και τις πιο πάνω περιπτώσεις ώστε να διαπιστώσετε κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι πρόνοιες του περί Αρχαιοτήτων νόμου.

Επίσης, διερωτόμαστε κατά πόσο η εξέταση που πραγματοποιεί η υπηρεσία σας σχετίζεται με την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση, διότι αντίστοιχη παράσταση είχε γίνει και πέρσι, χωρίς η υπηρεσία σας να παρέμβει. Εν πάσει περιπτώσει, αναμένουμε τη δημοσιοποίηση της Ετήσιας Έκθεσης της υπηρεσίας σας για το 2015 για να πληροφορηθούμε τυχόν ζητήματα νομιμότητας που προέκυψαν και από τη θεατρική παράσταση στη Σαλαμίνα που έγινε το 2015.»