Οι εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι στην Υπόθεση Focus δεν παρέστησαν στο δικαστήριο

Εκπροσωπήθηκαν με πληρεξούσιους συνήγορους

Διά των πληρεξουσίων συνηγόρων τους και όχι αυτοπροσώπως, ως όφειλαν, παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας οι εξ Ελλάδος κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση που αφορά το 1 εκατομμύριο ευρώ το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Υπουργού Εσωτερικών και Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου.image735-5-aspx

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων Αντρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Ζολώτα, Κυριάκου Μάγειρα και Μιχάλη Φόλε προέβαλαν μια σειρά από επιχειρήματα ως προς τη μη αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας των πελατών τους κατά τη σημερινή διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, τα οποία και αντέκρουσε η Κατηγορούσα Αρχή, διά του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη.

Οι συνήγοροι, με τα επιχειρήματα τους, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της επίδοσης της κλήσης προς τους κατηγορούμενους και της ποινικής δικαιοδοσίας του κυπριακού δικαστηρίου και επικαλέστηκαν το δεδικασμένο που υπάρχει από πλευράς ελληνικής δικαιοσύνης, την πρόσφατη απόφαση του Διαιτητικού Διεθνούς Δικαστηρίου και το δικαίωμα των κατηγορουμένων να εκπροσωπηθούν διά συνηγόρου.

Ο δικηγόρος των Βγενόπουλου και Μάγειρα, Φώτης Καρατζένης, είπε ότι οι λόγοι της απουσίας των δύο είναι ταυτόσημοι, προσθέτοντας ότι η απουσία τους «δεν αποτελεί και δεν πρέπει να εκληφθεί ως ασέβεια απέναντι στο δικαστήριο».

Όπως είπε, η απουσία τους «αποτελεί απλώς ενάσκηση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων τους που προστατεύονται» από τα σχετικά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η οποία επιτρέπει, όπως υποστήριξε, την εκπροσώπηση ενός κατηγορουμένου διά των πληρεξουσίων δικηγόρων του.

Είπε ότι, σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κατηγορούμενος δύναται να εκπροσωπείται διά συνηγόρου σε οποιανδήποτε ποινική διαδικασία, χωρίς η παρουσία του αυτή να επισύρει αρνητικές συνέπειες.

Ανέφερε, επίσης, ότι και οι δύο κατηγορούμενοι προτίθενται, στο κατάλληλο στάδιο, να προβάλουν δικονομικές ενστάσεις που αφορούν την ένσταση της ελλείψεως δικαιοδοσίας των κυπριακών δικαστηρίων, την ένσταση της κρίσεως με δύναμη δεδικασμένου από την ελληνική δικαιοσύνη και την ένσταση της παραγραφής.

Ο κ. Καρατζένης αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου που αφορά τον κ. Βγενόπουλο και την κατηγορούμενη εταιρεία MIG, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση «επέβαλε στην Κύπρο να απόσχει από την έκδοση κυπριακών ή ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των κατηγορουμένων».

Σε διευκρινιστική ερώτηση του Δικαστηρίου, εάν πρόκειται για σύσταση ή επιβολή, είπε ότι «πρόκειται για σύσταση η οποία έχει την έννοια της υποχρέωσης» και η οποία δεν αποστερεί το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να διώκει «κάτι που αναγνωρίζουμε και δεν αμφισβητούμε».

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο, με την απόφαση του, δεν επέβαλε την αυτοπρόσωπη εμφάνιση των κατηγορουμένων γι’ αυτό και το κυπριακό Δικαστήριο θα πρέπει να αποδεχθεί την εκπροσώπηση των κατηγορουμένων διά των συνηγόρων τους.

Επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής των πελατών του στο ΕΔΑΔ στο Στρασβούργο προκειμένου να κρίνει εάν είναι νόμιμη η άρνηση των κυπριακών δικαστηρίων να επιτρέψουν την εκπροσώπηση διά συνηγόρων.

Ο εκ των δικηγόρων του κ. Ζολώτα, Χρήστος Μυλωνόπουλος, είπε ότι ο λόγος που ο πελάτης του – ο οποίος έχει κλητευθεί και ως φυσικό πρόσωπο και ως εκπρόσωπος της κατηγορούμενης εταιρείας Focus MaritimeCorp – δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με την έλλειψη σεβασμού προς το δικαστήριο αλλά με το ότι, όπως είπε, «δεν έχει κλητευθεί νομίμως».

Είπε ότι ο δικαστικός επιμελητής για την επίδοση της κλήσης προς τον κ. Ζολώτα, ως φυσικό πρόσωπο, προέβη σε θυροκόλληση σε οικία στην οποία δεν κατοικεί ο κ. Ζολώτας αντί να επιδώσει τη κλήση στην αντίκλητο δικηγόρο Άρτεμης Γιανναρά.

Ο κ. Μυλωνόπουλος υποστήριξε ότι από τη στιγμή που αμφισβητείται η νομιμότητα της κλήτευσης, το Δικαστήριο θα πρέπει να επιτρέψει την εμφάνιση του πελάτη του διά συνηγόρου. Υποστήριξε, επίσης, ότι η εκπροσώπηση διά συνηγόρου διασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε σχέση με την κλήτευση του κ. Ζολώτα ως εκπροσώπου της εταιρείας Focus, είπε ότι η κλήτευση έγινε σε έδρα άλλης εταιρείας στον Πειραιά μολονότι, όπως υποστήριξε, οι κυπριακές αρχές γνώριζαν ότι η έδρα της Focus είναι τα Marshall Islands.

Ο κ. Μυλωνόπουλος είπε επίσης ότι η αξιόποινη πράξη για την οποία κατηγορείται ο κ. Ζολώτας, δηλαδή της μεταφοράς χρημάτων από λογαριασμό του κ. Ζολώτα σε λογαριασμό της εταιρείας στην οποία βασικός μέτοχος ήταν η Αθηνά Χριστοδούλου, έχει τελεστεί στην Αθήνα και ως εκ τούτου η αποκλειστική ποινική δικαιοδοσία ανήκει στην Ελλάδα.
Ο δικηγόρος του Μιχάλη Φόλε, Αχχιλέας Αιμιλιανίδης, είπε ότι ο λόγος της μη παρουσίας του πελάτη του οφείλεται στο γεγονός ότι διαμένει στο εξωτερικό και δεν έχει τη δυνατότητα να έρθει στην Κύπρο για να παραστεί στη δίκη για μια σειρά από πρακτικούς λόγους.

Απαντώντας στα επιχειρήματα των δικηγόρων των κατηγορουμένων, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είπε ότι η επίδοση των κλήσεων έγινε νομότυπα και ορθά στο πλαίσιο του αιτήματος των κυπριακών Αρχών προς τις ελληνικές Αρχές για συνδρομή τους στην επίδοση των κατηγορητηρίων, το οποίο και ικανοποιήθηκε.
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Διαιτητικό Διεθνές Δικαστήριο, με την πρόσφατη αλλά ιδιαίτερα με τη χθεσινοβραδινή του απόφαση, σε καμιά περίπτωση, όπως επεσήμανε, δεν δικαιολογεί την απουσία των κατηγορουμένων από τη σημερινή διαδικασία παραπομπής της υπόθεσης ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Είπε επίσης ότι το αίτημα που είχαν υποβάλει προς το Διαιτητικό Δικαστήριο ο κ. Βγενόπουλος και η MIG για έκδοση σύστασης προς το κυπριακό δικαστήριο να επιτρέψει την εκπροσώπηση τους διά συνηγόρου και χωρίς τη φυσική τους παρουσία, απορρίφθηκε δύο φορές. Το Δικαστήριο, πρόσθεσε, δέχθηκε τη μαρτυρία του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με την οποία, κατά το κυπριακό δίκαιο, απαιτείται η φυσική παρουσία των κατηγορουμένων στη διαδικασία παραπομπής στο Κακουργιοδικείο γι΄ αυτό το λόγο και απέρριψε το αίτημα τους.

Η μόνη ανησυχία του Διαιτητικού Δικαστηρίου, είπε ο κ. Κληρίδης, ήταν το ενδεχόμενο να τεθούν υπό κράτηση οι κατηγορούμενοι με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρουσιαστούν ενώπιον του γι΄ αυτό και κάλεσε τις κυπριακές Αρχές να απόσχουν από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τους.

Είπε επίσης ότι ο ίδιος διαβεβαίωσε το Διαιτητικό Δικαστήριο ότι στην περίπτωση που παρουσιάζονταν στη σημερινή διαδικασία δεν επρόκειτο να τεθούν υπό κράτηση, κάτι που έγινε αποδεκτό από το Δικαστήριο.

Ανέφερε ακόμη ότι το Δικαστήριο δέχθηκε ότι θα μπορούσαν να τεθούν κατάλληλοι όροι έτσι ώστε να διασφαλιστεί η παρουσία τους ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, χωρίς όπως να δικαιολογεί την απουσία τους από τη σημερινή διαδικασία παραπομπής τους.

Σε ερώτηση του Δικαστηρίου εάν θα ζητηθεί τελικά η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης τους, ο κ. Κληρίδης είπε ότι το πώς θα τύχει χειρισμού το θέμα της μη εμφάνισης τους στο δικαστήριο «είναι κάτι που θα απασχολήσει αργότερα», μετά και την απόφαση του Δικαστηρίου στα επιχειρήματα που προέβαλαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Μαριλένα Μηλιώτου είπε ότι λόγω της μη φυσικής παρουσίας των τεσσάρων κατηγορουμένων δεν μπορεί να διεξαχθεί η διαδικασία της παραπομπής της υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο. Είπε επίσης ότι θα μελετήσει τις θέσεις των δύο πλευρών και θα ανακοινώσει την απόφαση της – και ως προς το κατά πόσον θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον των εν λόγω κατηγορουμένων – την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8.30 το πρωί.

Τα άλλα τρία φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κατηγορούμενα στην υπόθεση, ήτοι Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, και ο πρώην σύζυγος της, Ανδρέας Κιζουρίδης, παρουσιάστηκαν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης όπως και οι τρεις κατηγορούμενοι υπογράψουν εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ με ένα αξιόχρεο εγγυητή για τη διασφάλιση της παρουσίας τους στο δικαστήριο.

Να σημειωθεί ότι κατηγορούμενες στην υπόθεση είναι επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp., ως νομικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.