Ο «αεροπειρατής» Ελτίν θα εφεσιβάλει την απόφαση για έκδοση του στην Αίγυπτο

Ο εκζητούμενος από τις αιγυπτιακές αρχές, Σεϊφ Ελτιν Μουσταφά, σε σχέση με τη διενέργεια της αεροπειρατείας στο αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών στις 29 image735-1-aspxΜαρτίου 2016, θα εφεσιβάλει την πρωτόδικη απόφαση, με την οποία η Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Δώνα Κωνσταντίνου ενέκρινε την αίτηση για έκδοση, αναφέροντας ότι η έκδοση θα λάβει χώρα εντός 10 ημερών.

Ο συνήγορος του εκζητουμένου, Ροβέρτος Βραχίμης ανέφερε μετά την ανάγνωση της απόφασης από τη Δικαστή ότι έλαβε οδηγίες από τον πελάτη του να εφεσιβάλει την απόφαση. Η Δικαστής αναγιγνώσκοντας την απόφαση διέταξε την κράτηση του εκζητουμένου μέχρι την έκδοση του, ενημερώνοντας τον περαιτέρω ότι έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση Habeas Corpus στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αίτηση με την οποία να ζητά την απελευθέρωση του, όπως εξήγησε.

Περαιτέρω η Δικαστής διέταξε όπως η απόφαση κοινοποιηθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τον Πρωτοκολλητή του Δικαστηρίου και σε οποιαδήποτε άλλη αρχή χρήζει κοινοποίησης.

Η Δικαστής απεφάνθη ότι ο εκζητούμενος σε αντίθεση με την υπεράσπιση που προέβαλε δεν εκζητείται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις ή τοποθετήσεις αλλά για το ποινικό αδίκημα της αεροπειρατείας που παραδέχθηκε ότι διέπραξε. Απέρριψε επίσης την υπεράσπιση ότι τα έγγραφα που υπεβλήθησαν από την αιτούσα χώρα και την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας δεν πληρούν τις απαιτήσεις του νόμου (σύμβαση για έκδοση φυγοδίκων μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου). Δέχθηκε επίσης τις διαβεβαιώσεις από τις αιγυπτιακές αρχές ότι ο εκζητούμενος θα τύχει δίκαιης δίκης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι εφόσον επιστρέψει στην Αίγυπτο δεν θα τύχει δίκαιης δίκης και θα βασανιστεί.

Στην απόφαση της, η Δικαστής αφού επισημαίνει η δικαστική διαδικασία της οποίας επελήφθη είναι ιδιότυπη (sui genesis) και δεν ισχύουν οι αρχές που διέπουν τις ποινικές υποθέσεις, αναφέρει πως το αίτημα έκδοσης με βάση το προσωρινό ένταλμα σύλληψης είναι για να ασκηθεί σε αυτόν δίωξη είναι η αεροπειρατεία, αντίσταση κατά των αρχών και κράτηση ομήρων, για πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια αεροσκάφους και ενέργειες κατά παράβαση άρθρων του νόμου καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Δικαστής παρατηρεί περαιτέρω ότι το αδίκημα της αεροπειρατείας, διακύβευσης της ασφάλειας του κράτους και ομηρίας εκτός από παραβάσεις της αιγυπτιακής νομοθεσίας συνιστούν και παραβάσεις της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην 42σέλιδη απόφαση η Δικαστής αφού αναφέρεται σε σημεία της μαρτυρίας που παρουσιάστηκε ενώπιον της από την Νομική και τον εκζητούμενο, παραθέτει την αξιολόγηση που έκανε επί της μαρτυρίας αυτής.

Δήλωσε ότι αποδέχεται τις μαρτυρίες που προσκόμισε η Νομική Υπηρεσία για τους αιτητές, του ανακριτή Βάκη Προδρόμου, της Λειτουργού του Υπουργείου Δικαιοσύνης Γιούλικας Χατζηπροδρόμου, στην ολότητα τους και το έγγραφο που κατέθεσε ο Λειτουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης Ανδρέας Κυριακίδης.

Η Δικαστής έκρινε αξιόπιστη τη μαρτυρία της Μαρίνας Παράσχου. Αφού ανέφερε πως παρά το γεγονός ότι ως επί το πλείστον ήταν άσχετη με τα επίδικα ζητήματα, δέχθηκε τη μαρτυρία της για τις συνθήκες του έγγαμου βίου της με τον εκζητούμενο και τη δήλωση της ότι κατά τη διάρκεια του γάμου τους ο εκζητούμενος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος στις φυλακές για παραβάσεις του ποινικού δικαίου, όπως πλαστογραφίες διαβατηρίων και κλοπές.

Σε ό,τι αφορά την μαρτυρία από την πλευρά του εκζητουμένου, η Δικαστής έκρινε αξιόπιστη τη μαρτυρία του λειτουργού της Υπηρεσίας Ασύλου, σημειώνοντας ότι τα όσα ανέφερε στην έκθεση του ο Λειτουργός δεν αμφισβητήθηκαν από την πλευρά του εκζητουμένου.

Ακολούθως παραθέτοντας την αξιολόγηση της προσωπικής μαρτυρίας του εκζητουμένου, η Δικαστής αναφέρει ότι επεσήμανε το οξύμωρο που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη θέση που προωθεί για συνεχείς βασανισμούς του από τις αιγυπτιακές αρχές και πολιτικά κίνητρα στη δίωξη του. Δηλαδή ενώ κατά τους ισχυρισμούς του ιδίου το κράτος της Αιγύπτου του παραχώρησε ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία μπορούσε ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιήσει προκειμένου να εισέλθει ή να εξέλθει της Αιγύπτου, ως είναι δικαίωμα του επέλεξε να διαμείνει στην Αίγυπτο, σημείωσε. Συνεχίζοντας η Δικαστής Κωνσταντίνου σημειώνει αυτό και μόνο το γεγονός δεικνύει ότι ο εκζητούμενος δεν ήταν υποκείμενος σε πολιτικές διώξεις στην Αίγυπτο.

Η Δικαστής προσθέτει ότι ο εκζητούμενος ούτε κατά το στάδιο κατά το οποίο έδινε μαρτυρία παρουσίασε πλήρη πολιτική τοποθέτηση, φιλοσοφία και θέση για την οποία να υπόκειται δίωξη.

Παρατήρησε επίσης ότι δεν μπόρεσε να δώσει επαρκείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις 63 γυναίκες, που όπως ισχυρίστηκε, διέπραξε την αεροπειρατεία για να καταστήσει γνωστό το πρόβλημα της παράνομης κράτησης τους.

Ούτε οι θέσεις, ούτε η στάση του ενώπιον του Δικαστηρίου είχαν συνέχεια και συνέπεια τέτοια φύσεως που να πείθουν το Δικαστήριο ότι όντως η δίωξη του επιχειρείται για πολιτικούς λόγους, συνέχισε η Δικαστής σημειώνοντας ότι ο ίδιος ανέφερε στην Υπηρεσία Ασύλου ότι μπορούσε να πηγαινοέρχεται εντός και εκτός Αιγύπτου χωρίς προβλήματα.

Η Δικαστής ανέφερε επίσης πως από τα όσα ο ίδιος ανέφερε προκύπτει ξεκάθαρα ότι οι αρχές ασχολούνταν μαζί του μόνο κατόπιν συλλήψεων λόγω χρήσης πλαστών διαβατηρίων.

Ακολούθως η Δικαστής ανέφερε ότι τα αδικήματα που περιλαμβάνονται στο προσωρινό ένταλμα σύλληψης, στην Αίγυπτο τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης από τρία χρόνια μέχρι ισόβια και κανένα δεν επισύρει θανατική ποινή.

Τα ίδια αδικήματα στην Κυπριακή Δημοκρατία επισύρουν ποινή φυλάκισης πέραν του ενός έτους μέχρι ισόβια συνέχισε,

Σημειώνει επίσης ότι ο εκζητούμενος δεν είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν ζητείται η έκδοση του για πολιτικούς, θρησκευτικούς ή φυλετικούς λόγους και το Δικαστήριο ικανοποιείται ότι εάν εδιώκετο στη Δημοκρατία δεν θα απαλλάσετο λόγω του δόγματος autrefois convict ή autrefois acquit.

Ανέφερε ακόμα ότι με βάση τα έγγραφα που κατατέθηκαν από τους αιτητές, τα εγερθέντα ζητήματα από την υπεράσπιση του εκζητουμένου αναφορικά με τα έγγραφα που απαιτούνται από το νόμο, δεν μπορούν να επιτύχουν και τόνισε πως δεν αμφισβητήθηκε από τον εκζητούμενο ότι έχει τελέσει τις πράξεις που του αποδίδονται.

Παρατηρεί ακόμα πως το αδίκημα της τρομοκρατίας για το οποίο επίσης εκζητείται δεν θεωρείται πολιτικό αδίκημα.

Σημείωσε πως η επιθυμία του εκζητουμένου είναι να δικαστεί, καταδικαστεί και εκτίσει ποινή στην Κύπρο γιατί αν πάει στην Αίγυπτο θα υποστεί ως ο ισχυρισμός του βασανιστήρια.

Η Δικαστής σημείωσε περαιτέρω πως το βάρος της απόδειξης ισχυρισμών για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) το φέρει ο εκζητούμενος, ο οποίος δεν παρουσίασε την όποια μαρτυρία που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του.

Σημειώνει ότι σε σχέση με το ζήτημα της καθολικής απουσίας μαρτυρίας αναφορικά με τους ισχυρισμούς για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στην Αίγυπτο, δόθηκαν από το Δικαστήριο αρκετές αναβολές προκειμένου να παρασχεθεί η ευχέρεια στον εκζητούμενο να εξασφαλίσει μαρτυρία, η οποία ουδέποτε τελικώς παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο.

Προσθέτει πως οι ισχυρισμοί για απέλπιδα προσπάθεια εξασφάλισης μαρτυρίας παρέμειναν μετέωροι καθώς δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογο μαρτυρικό υλικό.