Στάβλος του Αυγεία το Τμήμα Φορολογίας

image735-7-aspxΑποκαλύψεις και αντιπαραθέσεις περιελάμβανε η σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής σε σχέση με την κατάσταση στο Τμήμα Φορολογίας, τους μεγάλους φορο-οφειλέτες, τον μη έλεγχο των κρατικών αξιωματούχων και τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο νέος Εφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης, παρομοίασε ως “Στάβλο του Αυγεία” την κατάσταση που επικρατούσε στο Τμήμα κατά την ανάληψη των καθηκόντων τον περασμένο Φεβρουάριο λόγω των καθυστερημένων υποθέσεων που εκκρεμούσαν από το 1980.

Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, από το 1980 εκκρεμούσαν 30 χιλιάδες υποθέσεις ενστάσεων, 5 χιλιάδες καταστάσεις κεφαλαίων (capital statements), 4 χιλιάδες φορολογικές πιστοποιήσεις (tax certification) εταιρειών που περιμένουν για να κάνουν εκκαθάριση. Είπε ακόμη πως από τις 30 χιλιάδες που εκκρεμούσαν από το 1980 έχουν διεκπεραιωθεί το 60%, σημειώνοντας πως όταν φθάσει το ποσοστό αυτό το 80% -κάτι που αναμένεται όπως είπε μέχρι το τέλος του έτους- θα αρχίσει ο έλεγχος των κρατικών αξιωματούχων.

Αναλύοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο Τμήμα του, ανέφερε πως οι προϊστάμενοι ανέθεταν σε υφιστάμενους τους κάποιες υποθέσεις, οι οποίοι με τη σειρά τους επέβαλλαν αυθαίρετα φόρο ακόμη και για οφειλές 100 ευρώ. Στη συνέχεια υποβαλλόταν ένσταση από τον φορολογούμενο και τότε άρχιζε ο έλεγχος για τα τελευταία 12 χρόνια και με αυτό τον τρόπο οι υποθέσεις στοιβάζονταν. Ο κ. Τσαγγάρης είπε πως ως αποτέλεσμα των αυθαιρεσιών αυτών ήταν να μην έχει ελεγχθεί κανένας κρατικός αξιωματούχος για τα περιουσιακά του στοιχεία.

Χαρακτήρισε επίσης την κατάσταση ως “καφενείο” καθώς λειτουργοί του Τμήματος περιφέρονταν στους υπολογιστές και στις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών, βλέποντας και σχολιάζοντας τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτών, ενώ κατήγγειλε “τύπους” και “τύπισσες” οι οποίοι προβαίνουν σε διαρροές σε βουλευτές και στα ΜΜΕ.

Όπως είπε το θέμα είναι να αποφεύγεται η πρόσβαση σε πρόσωπα που δεν έχουν αρμοδιότητα στις λίστες των φορολογιών και στα στοιχεία, ενώ εξέφρασε την βούληση να στήσει ένα Τμήμα που οι πολίτες θα έχουν εμπιστοσύνη.

Ο κ. Τσαγγάρης κατέθεσε στην Επιτροπή τη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους φοροοφειλέτες, στην οποία περιλαμβάνονται εκτός από φυσικά πρόσωπα, και σωματεία.

Σε σχέση με τις εκροές κεφαλαίων που έγιναν κατά την κλειστή περίοδο των Τραπεζών το 2013, είπε σύμφωνα με τα στοιχεία για ποσά από 200 χιλιάδες ευρώ και πάνω αυτές ανήλθαν στα 261 εκ ευρώ και αφορούσαν 392 άτομα. Από αυτά τα άτομα εντοπίστηκε αριθμός ταυτότητας μόλις σε 18, ενώ για 53 δεν βρέθηκαν στοιχεία ούτε στο αρχείο Πληθυσμού. Ανέφερε ότι πολλά από τα ονόματα ήταν Ελλαδιτών, ενώ υπάρχουν και ονόματα που εμφανίζονται πολλές φορές.

Εξάλλου, σημείωσε πως δεν εισπράχθηκε τίποτα από τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ, με τις έρευνες, ωστόσο, όπως είπε, να συνεχίζονται.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε καθυστερήσεις στο Τμήμα του Εφόρου Φορολογίας, φέροντας ως παράδειγμα την περίπτωση αξιωματικού της Αστυνομίας, ο οποίος απέκτησε ακίνητη περιουσία με υποψίες κατάχρησης εξουσίας. Οπως ανέφερε, ζητήθηκε από τον Τμήμα Φορολογίας η εξέταση της συγκεκριμένης υπόθεσης και η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχει χρόνος.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως η Βουλή έχει δώσει στο Τμήμα Φορολογίας εργαλεία, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσει, ενώ σημείωσε πως η φορολογική Αμνηστία δεν βρίσκει σύμφωνη την Υπηρεσία του αν αυτή παραχωρείται τακτικά καθώς αυτό στέλνει το μήνυμα στους πολίτες να μην πληρώνουν τους φόρους τους αφού σε κάποιο σημείο το κράτος για να εισπράξει θα ζητήσει λιγότερα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, είπε πως το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων τυγχάνει διερεύνησης αυτή τη στιγμή για υποθέσεις εκατομμυρίων τις οποίες έχει συμβιβάσει στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, είπε, είναι να απορεί κανείς πώς γίνεται να συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες για αναδρομικό έλεγχο στα χέρια του Εφόρου Φορολογίας και μόνον, και σημείωσε πως είναι άκρως επικίνδυνο να αποφασίζει ένα και μόνο άτομο αν κάποιες υποθέσεις πρέπει να ελεγχθούν και αν κάποιες άλλες θα μπουν στο ράφι.

Είπε πως ζητήθηκε από τον κ. Τσαγγάρη να εξηγήσει την εγκύκλιο που κυκλοφόρησε, σύμφωνα με την οποία μόνον ο ίδιος μπορεί να αποφασίσει αν θα ελεγχθεί ένα άτομο για περίοδο 12 χρόνων, όπως προτάσσει ο Νόμος. Η κ. Χαραλαμπίδου άφησε αιχμές προς την Κυβέρνηση ότι τρενάρει με διάφορους τρόπους αυτούς τους ελέγχους, και πρόσθεσε πως δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι σημαντικές υποθέσεις διερευνώνται για χρόνια και ακόμα δεν κατέληξαν.

Όσον αφορά στα κυβερνητικά ομόλογα, είπε πως γίνονται αγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, και ο μόνος που γνωρίζει ποιοι αγοράζουν, αν είναι πολίτες, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Είπε πως ζητήθηκαν διευκρινήσεις ως προς τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Υπουργείου και Εφόρου Φορολογίας για να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτά τα εκ νόμιμα έφυγαν ή αν είναι χρήματα που δεν έχουν δηλωθεί, αναμένοντας την επόμενη φορολογική αμνηστία για να τα επαναφέρουν στο κράτος. Πρόσθεσε πως ζητήθηκαν επίσης στοιχεία από το Υπουργείο για θέματα φορολογικής αμνηστίας εντός του 2016 καθώς από το 2017 θα εφαρμόζεται το Common reporting, με βάση το οποίο δεν θα μπορεί να υπάρξει τίποτα κρυφό.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε αρχικά στις δηλώσεις της στη λίστα Λαγκάρντ, λέγοντας πως σύμφωνα με τον Έφορο Φορολογίας κάποιες καταθέσεις είναι δικαιολογημένες και κάποιες όχι, και συνεπώς θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες, ενώ στη λίστα δεν υπάρχουν περαιτέρω ονόματα. “Σίγουρα φοροδιαφυγή υπάρχει και δεν είναι μόνο στη λίστα Λαγκάρντ αλλά είναι παντού και πρέπει να είναι συνεχής η προσπάθεια να βελτιώνεται η φοροεισπρακτική μας ικανότητα”, είπε.

Πρόσθεσε πως δεν μπορούμε να βασίσουμε οποιοδήποτε επιχείρημα ή ισχυρισμό ότι η Κυβέρνηση συγκαλύπτει τον οποιονδήποτε και πως αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να βελτιωθούν οι διαδικασίες και οι νομοθεσίες. Σημείωσε πως έχουν γίνει ενέργειες προς αυτή τη κατεύθυνση.

Οσον αφορά τις εκροές καταθέσεων, η κ. Δημητρίου είπε πως αυτές δεν έχουν γίνει αποκλειστικά τον Μάρτιο του 2013, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΤ οι μεγάλες εκροές δισεκατομμυρίων ξεκίνησαν το 2011, κορυφώθηκαν το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013. Αρα, όπως είπε, θα πρέπει να ελεγχθεί όλη αυτή η περίοδος.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως η σημερινή συζήτηση αποκάλυψε δύο αδυναμίες. Πρώτον, την δυνατότητα του Τμήματος Φορολογίας να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στον έλεγχο και ταυτοποίηση των ατόμων και εταιρειών που παράνομα μετέφεραν χρήματα τη κλειστή περίοδο στο εξωτερικό και δεύτερον, ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία διερεύνηση περιπτώσεων πολιτειακών αξιωματούχων οι οποίοι υπηρετούσαν σε κρίσιμες θέσεις, για να διαπιστωθεί ότι υπήρξε αθέμιτος πλουτισμός.

Είπε πως η ΕΔΕΚ θα επιμείνει όπως οι συγκεκριμένοι κατάλογοι που υπάρχουν στη Βουλή να ερευνηθούν αν έχουν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από το Τμήμα Φορολογίας ώστε να προχωρήσει η διερεύνηση, από τη στιγμή που η ΚΤ, επικαλούμενη προσωπικά δεδομένα, αρνείται να δώσει αυτά τα στοιχεία στο Τμήμα. Πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ θα επαναφέρει προς συζήτηση, ασκώντας τις κατάλληλες πιέσεις, το θέμα της σταδιακής διερεύνησης των Πολιτειακών αξιωματούχων για την κατάσταση κεφαλαίων και τον αθέμιτο πλουτισμό.

Ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς είπε πως συμβαίνουν πράγματα που προκαλούν τη κοινή λογική, όπως το γεγονός ότι υπάρχουν ιδιαίτεροι φάκελοι για VIP πρόσωπα που είναι ο Πρόεδρος, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και Ανώτατοι Αξιωματούχοι, στους οποίους πρόσβαση έχει μόνο ο Έφορος Φορολογίας. Είπε πως δεν έχει ανοιχτεί κανένας από αυτούς του φακέλους ενώ σημείωσε πως υπάρχουν παραγραφές υποθέσεων από το 2016, για τους οποίους αν υπάρχει δόλος η έρευνα φτάνει τα 12 χρόνια και αν όχι τα 6.

“Γνωρίζετε πως μέσα σε αυτό το μεσοδιάστημα έχουν διαπραχθεί δύο εγκλήματα εναντίον του λαού, το χρηματιστήριο, η κλοπή, και το πολύ σημαντικό που έγινε πρόσφατα με τις εκροές εκατομμυρίων και το κούρεμα και το κλείσιμο των τραπεζών”, είπε.

Ο κ. Μυλωνάς είπε πως με τα όσα ακούστηκαν εντός της Επιτροπής, υπάρχει και διαπλοκή και συγκάλυψη, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ δηλωνόταν ότι είχαν πάρει 35 εκ ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, δεν έχουν πάρει ούτε σεντ, όπως είπε ο κ. Τσαγγάρης.

Ο Πρόεδρος και Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε πως το Τμήμα Φορολογίας κάνει πλάτες στους φοροφυγάδες, κρατούν μυστικά λίστες φοροφυγάδων, υποβιβάζουν φόρους, αφήνουν στο απυρόβλητο κυρίως και κυρίες που δεν πληρώνουν, ενώ κατά τα άλλα κυνηγά τον κάθε φτωχό πολίτη. Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε πώς ανέχεται αυτή την κατάσταση, κάνοντας λόγο για συμπαιγνία μεταξύ κρατικών και πολιτικών αξιωματούχων στο να συγκαλύπτονται οι φοροφυγάδες, οι οποίοι είναι πάντα οι ίδιοι.

Ο κ. Περδίκης είπε στην σύσκεψη των Αρχηγών συζητήθηκε η ανάγκη να παραδοθούν τα στοιχεία που κατέχει η Βουλή στο Τμήμα Φορολογίας, ώστε να σταματήσει να δηλώνει ότι δεν κατέχει ονόματα και διευθύνσεις, αλλά και η ανάγκη να δημοσιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ που έχει η Βουλή στη διάθεση της. Ωστόσο αυτό δεν αποφασίστηκε, κάτι που όπως είπε, τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι “υπάρχει συμπαιγνία μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κρατικής υπηρεσίας στη συγκάλυψη των φοροδιαφυγάδων”, είπε.