Την καταβολή €100.000 ανά άτομο αποφάσισε ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων

Την επικέντρωση στην καταβολή των πρώτων €100.000 ανά άτομο (ανεξάρτητα από το κούρεμα καταθέσεων του 2013) και τον διακανονισμό για την καταβολή του υπολοίπου με τρόπο που θα συμφωνηθεί (π.χ. έντοκα κυβερνητικά ομόλογα), cache_846x3000_analog_medium_115938_371708προτείνει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κατόχων Αξιογράφων χωρίς να απεμπολεί τα δικαιώματα για επιστροφή όλων των χρημάτων τους.

Την απόφαση του ΔΣ εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης στην Γενική Συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε στη Χοιροκιτία.

Προτείνε επίσης την αναβολή της προγραμματισμένης για τις 21 Σεπτεμβρίου εκδήλωσης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ή αλλού.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυροβουνιώτης η αναβολή κρίνεται αναγκαία εν αναμονή της επιστροφής του Προέδρου Αναστασιάδη, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Στην ομιλία του, αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 19 Μαΐου λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ενημέρωσε ότι θα είχε διαβουλεύσεις με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μετά από μελέτη των προτάσεων θα υπέβαλε εισήγηση για εξωδικαστική λύση του προβλήματος.

Ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε ότι μετά από την πάροδο πολλών μηνών, ο ΥΠΟΙΚ επικοινώνησε μαζί του για να τον ενημερώσει ότι δεν έχει πάρει οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το μήνυμα του Υπουργού το προώθησα στον Πρόεδρο για να δούμε επιτέλους ποιος ψεύδεται και ποιος λέει την αλήθεια», είπε.
Κάλεσε δε τα μέλη του Συνδέσμου να δίνουν δυναμικά παρών στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμος.

«Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς δυναμικές εκδηλώσεις δεν κερδίζεται ο αγώνας μας. Δεν πρέπει να περιμένετε μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο να πολεμά. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών διατυμπανίζει ανά το παγκόσμιο ότι `οι ξένοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί στην Κύπρο δεν γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας`. Είναι καιρός να τον διαψεύσουμε», είπε.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη συνάντηση του Συνδέσμου με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στις 3 Αυγούστου, λέγοντας ότι ο κ. Νεοφύτου τον ενημέρωσε ότι ο ΔΗΣΥ μελετά σχέδιο μερικής και μακροχρόνιας αποκατάστασης όλων των επηρεαζομένων (κατόχων αξιογράφων, παλαιών μετόχων και κουρεμένων καταθετών), ένα σχέδιο το οποίο «μας παραπέμπει πάλι στις ελληνικές καλένδες», όπως είπε.

Είπε ακόμη πως ζήτησε επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της δέσμευσης του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την πρόνοια του μνημονίου για αποζημίωση όσων θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, χωρίς όμως να λάβουν απάντηση.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση του ΔΗΚΟ για αξιοποίηση μέρους των πρωτογενών πλεονασμάτων για αποκατάσταση της ζημιάς των επηρεαζόμενων από την κρίση, ενώ πρόσθεσε πως και η ΕΔΕΚ τους ενημέρωσε ότι θα καταθέσει δική της πρόταση νόμου.

Όπως είπε, και η Συμμαχία και το ΕΛΑΜ προτίθενται να καταθέσουν προτάσεις νόμου, ενώ πρόσθεσε πως ΑΚΕΛ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι δεσμεύτηκαν να υπερψηφίσουν όποιο νομοσχέδιο καταθέσει η Κυβέρνηση.

Αναφορικά με τους ελεγκτές της πρώην Λαϊκής, ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι συνεργάτες τους εντόπισαν «σωρεία παραλείψεων» στον έλεγχο που διενεργούσαν οι ελεγκτές της Λαϊκής PWC και Grant Thorton. Ζήτησε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης ώστε ο Σύνδεσμος να καταγγείλει τους δύο οίκους στο Association of Chartered Accountants και στο Association of Certified Accountants.

Τέλος, σε σχέση με τις αστικές αγωγές, ο κ. Μαυροβουνιώτης είπε πως έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την καταχώρησή τους χωρίς καμία να εκδικαστεί, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου έχουν εκδικαστεί και κερδηθεί πέραν των 30 υποθέσεων η δε Τράπεζα Κύπρου άρχισε να καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης που αποφάσισαν τα δικαστήρια.

«Παρ` όλες τις προσπάθειές μας φαίνεται ότι δεν υπάρχει, βάσει του συντάγματος, τρόπος επίσπευσης των δικών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που προσπαθούμε για εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματός μας», κατέληξε.

Διαβάστε εδώ την ομιλια του Πρόεδρου του Συνδέσμου Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων Φοίβου Μαυροβουνιώτη:

«Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να συγχαρούμε εκείνους που αποφάσισαν και εκείνους που ενέκριναν την περίληψη στον προϋπολογισμό του 2017 κονδυλίου €3 εκατομμυρίων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των θυμάτων της ΗΛΙΟΣ, που επηρεάστηκαν από τις αποφάσεις της κυβέρνησης του Μαρτίου 2013. Επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά το ρητό ότι «όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και ο τρόπος»… Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι και εμείς είμαστε θύματα των αποφάσεων του Μαρτίου του 2013 και αναμένουμε υλοποίηση των υποσχέσεων και δεσμεύσεων που μας έχουν δώσει και αυτό είναι υποχρέωσή τους. Τώρα στα δικά μας. Αν με ρωτούσατε πριν λίγες βδομάδες ποια ήταν η σοβαρότερη εξέλιξη για το θέμα των αξιογράφων τους τελευταίους μήνες, θα σας απαντούσα χωρίς δισταγμό ότι αυτή ήταν η συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – ύστερα από δική του πρωτοβουλία – στις 19 Μαΐου 2016, τρείς μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Την ημέρα εκείνη, ο κ. Αναστασιάδης, με κάλεσε προσωπικά και μόνο μου στο προεδρικό και μου είπε ότι επιθυμούσε διακαώς να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα των αξιογράφων, με εξωδικαστική ρύθμιση του θέματος. Προς τούτο μου ζήτησε και σε λίγες μέρες του παρέδωσα διά χειρός τα εξής έγγραφα, σε μια προσπάθεια συγκερασμού των διάφορων προτάσεων με στόχο τη λήψη λυσιτελών αποφάσεων:  Τις οδηγίες του ημερ. 9.9.14, επικαιροποιημένες και σχολιασμένες από εμάς  Τις δικές μας προτάσεις  Τις προτάσεις των κομμάτων. Όπως μου είχε εξηγήσει ο Πρόεδρος στη συνάντησή μας της 19.5.16, θα διαβίβαζε τα πιο πάνω έγγραφα στον Υπουργό Οικονομικών για να μελετήσει όλες τις προτάσεις, να τις κωδικοποιήσει και να του υποβάλει εισηγήσεις για εξωδικαστική λύση του προβλήματος. Στη συνέχεια θα συζητούσε μαζί μας τις σκέψεις του και ακολούθως θα είχε συναντήσεις με όλα τα κόμματα που είχαν υποβάλει είτε γραπτώς ή προφορικά σχέδια λύσης του προβλήματος, σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης κοινού σχεδίου λύσης.

Επειδή παρήλθε αρκετός καιρός χωρίς να έχουμε νεότερα από τον Πρόεδρο, στις 3.8.16 είχαμε συνάντηση στο προεδρικό με τον κ. Μάριο Στεφανίδη, ο οποίος εκτελεί χρέη συνδέσμου μεταξύ του προεδρικού και του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Στεφανίδης μάς ανέφερε ότι ο ρόλος του δεν είναι εκτελεστικός αλλά διεκπεραιωτικός και ότι ο ίδιος απλώς διαβίβασε στον Υπουργό Οικονομικών τα έγγραφα που είχαμε παραδώσει στον Πρόεδρο τον περασμένο Μάιο. Ανέλαβε να υπενθυμίσει τον Υπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέχρι τις 15.9.16 δεν υπήρξε οποιαδήποτε εξέλιξη, και ο Υπουργός αρνείτο να επικοινωνήσει μαζί μας, παρόλες τις προσπάθειές μας και παρόλες τις υπενθυμίσεις μας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο σημείο αυτό αισθάνομαι υποχρεωμένος να παρατηρήσω ότι ο Πρόεδρος διαθέτει χρόνο για να ασχολείται με θέματα που κατά τη γνώμη μας μπορούν να περιμένουν (και ασφαλώς δεν εννοώ το κυπριακό), και αγνοεί το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος μας και το οποίο έχει καταστρέψει οικονομικά και ψυχολογικά χιλιάδες συνανθρώπους μας. Επιτέλους στις 15.9.16 επικοινώνησε γραπτώς μαζί μου ο Υπουργός και μου ανέφερε ότι δεν έχει πάρει οποιεσδήποτε οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με όσα αναφέρω πιο πάνω. Το μήνυμα του Υπουργού το προώθησα στον Πρόεδρο για να δούμε επιτέλους ποιος ψεύδεται και ποιος λέει την αλήθεια. Μέχρι αυτήν τη στιγμή το θέμα δεν ξεκαθάρισε. Θα αναμένουμε να επιστρέψει ο Πρόεδρος από το εξωτερικό και θα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Αυτά όσον αφορά τη νέα «πρωτοβουλία» του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουμε ημερομηνία για την αναβληθείσα εκδήλωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών ή/και αλλού.

Με την ευκαιρία αυτή καλώ άλλη μια φορά τους κατόχους αξιογράφων, μέλη μας ή όχι, να δίνουν δυναμικά το παρόν τους στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύνδεσμός μας. Πρέπει επιτέλους όλοι να καταλάβουμε ότι χωρίς δυναμικές εκδηλώσεις δεν κερδίζεται ο αγώνας μας. Δεν πρέπει να περιμένετε μόνο το Διοικητικό Συμβούλιο να πολεμά. Ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών διατυμπανίζει ανά το παγκόσμιο ότι «οι ξένοι δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί στην Κύπρο δεν γίνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας». Είναι καιρός να τον διαψεύσουμε.

Θα αναφερθώ τώρα σε συντομία σε διάφορες άλλες δραστηριότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου μας, από τις 24.4.16 που έγινε η τελευταία Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση, μέχρι σήμερα: Στις 3 Αυγούστου 2016 κληθήκαμε από τον ΔΗΣΥ και συναντηθήκαμε με τον Πρόεδρο και τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του κόμματος. Ο κύριος Αβέρωφ Νεοφύτου μάς είπε τα εξής: «Σας καλέσαμε όχι προεκλογικά αλλά μετεκλογικά, για να σας ενημερώσουμε τόσο εσάς όσο και τους άλλους που επηρεάστηκαν από τα κουρέματα του Μαρτίου του 2013, ότι ως ΔΗΣΥ αναγνωρίζουμε ότι τόσο εσείς όσο και οι κουρεμένοι καταθέτες και οι παλαιοί μέτοχοι των δύο τραπεζών έχετε υποστεί το βάρος και τη ζημιά για τη σωτηρία του κράτους και του τραπεζικού συστήματος. Τώρα που έχουμε φύγει από το μνημόνιο, και υπάρχουν μικρά πλεονάσματα είναι καιρός να σκεφτούμε να πάρετε και εσείς κάτι από αυτά τα περισσεύματα. Σαν κυβερνών κόμμα αποφασίσαμε να μελετήσουμε σχέδιο μερικής και μακροχρόνιας αποκατάστασης όλων των επηρεαζομένων». Ο ίδιος αναγνώρισε το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος μας και υποσχέθηκε ότι το κόμμα του θα μελετήσει τρόπους για την εν καιρώ αποζημίωση όλων των θυμάτων των αποφάσεων που η κυβέρνηση πήρε τον Μάρτιο 2013. Όταν τον προκαλέσαμε όμως να γίνει πιο σαφής και τον ρωτήσαμε τι κονδύλια εισηγήθηκε να περιληφθούν στον προϋπολογισμό του 2017, μας απάντησε ότι δεν ήταν διατεθειμένος να κάνει τέτοιο πράγμα. Απλώς υποσχέθηκε να μελετήσει το κόμμα του τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης στο οποίο να κατατίθενται π.χ. μέρος των εσόδων που θα έχει η κυβέρνηση από τον επαναπατρισμό των καταθέσεων!!!!!!, από την αποκρατικοποίηση κυβερνητικών οργανισμών και άλλων εσόδων που πιθανόν θα έχει η κυβέρνηση, ούτως ώστε σε βάθος χρόνου να μαζευτούν χρήματα για μερική αποκατάσταση της ζημιάς που έχουμε υποστεί. Εν ολίγοις μας παραπέμπει πάλι στις ελληνικές καλένδες.

Ενδιαφέρον για το θέμα μας επέδειξε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος προεκλογικά παρουσίασε πρόταση για εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματος των αξιογράφων, αξιοποιώντας ένα ποσοστό του εκάστοτε ετήσιου πρωτογενούς πλεονάσματος αν και εφόσον θα υπάρχει. Με επιστολή μας ζητήσαμε από τον κ. Παπαδόπουλο, να συναντηθεί μαζί μας, προτού υποβάλει την πρότασή του για να τη συζητήσουμε. Η συνάντηση έγινε στις 16.5.16 και το ΔΗΚΟ εκπροσώπησε ο κ. Μαρίνος Γιαλελής. Η πρόταση συγκεκριμενοποιήθηκε τον Αύγουστο όταν έγιναν δηλώσεις ότι τον Σεπτέμβριο, το ΔΗΚΟ θα κατέθετε σχετική πρόταση Νόμου στη Βουλή. Συναντηθήκαμε με τον κ. Παπαδόπουλο στις 24.8.16 και του εισηγηθήκαμε διάφορους τρόπους βελτίωσης της πρότασής του με στόχο την ταχύτερη αποκατάστασή μας. Υποσχέθηκε να μελετήσει τις εισηγήσεις μας και να πράξει ανάλογα. Πρόθεση για κατάθεση δικής της πρότασης Νόμου, ανακοίνωσε και η ΕΔΕΚ. Επειδή αισθανόμαστε ότι η εν λόγω πρόταση αφήνει περιθώρια για βελτιώσεις, στείλαμε στις 24.8.16 επιστολή στον κ. Σιζόπουλο και τον παρακαλέσαμε – προτού καταθέσει την πρότασή του στη Βουλή – να συναντηθεί μαζί μας σε μια προσπάθεια να καταστεί πιο αποτελεσματική η πρόταση. Στην ίδια επιστολή εκθέσαμε και τις δικές μας θέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Μέσα στα πλαίσια των επαφών μας με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συναντηθήκαμε στις 3.8.16 με αντιπροσωπεία του ΕΛΑΜ, τους οποίους ενημερώσαμε για το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος μας και για τις θέσεις μας όσον αφορά την αντιμετώπισή του. Βρήκαμε πλήρη κατανόηση από το ΕΛΑΜ το οποίο δεσμεύτηκε να υπερψηφίσει κάθε πρόταση Νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, και η οποία πρόταση θα συνάδει με τις δικές μας απόψεις. Ταυτόχρονα προσφέρθηκε να συμμετάσχει μαζικά σε προσεχείς μας εκδηλώσεις. Στις 12.9.16 είχαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα ο οποίος μας ενημέρωσε ότι μελετάται η κατάθεση πρότασης Νόμου στη Βουλή, με την οποία η κυβέρνηση να αναλαμβάνει την υποχρέωση όπως εν καιρώ αποζημιώσει όλους ανεξαίρετα τους πληγέντες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης τον Μάρτιο 2013, μεταξύ των οποίων και όλους τους ιδιώτες κατόχους αξιογράφων. Όπως μας εξήγησε ο κ. Λιλλήκας, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η πρόταση που θα καταθέσει, να μην περιλαμβάνει αντισυνταγματικές πρόνοιες, για να μπορέσει έτσι να υπερψηφιστεί από τη Βουλή. Κατά τη συνάντησή μας με τον κ. Λιλλήκα τού υπενθυμίσαμε ότι οι βουλευτές της Συμμαχίας Άννα Θεολόγου και Παύλος Μυλωνάς εκλέχτηκαν και με τις δικές μας ψήφους και αναμένουμε από αυτούς σθεναρότερη υποστήριξη των δικαίων μας. Παρόμοιες επαφές είχαμε και με τα κόμματα ΑΚΕΛ, Οικολόγων και Αλληλεγγύης, οι οποίοι δεσμεύτηκαν να υπερψηφίσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο καταθέσει η κυβέρνηση στη βουλή, που να μας ικανοποιεί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των αξιογράφων επιδεικνύει ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Θα αναφερθώ τώρα σε άλλες δραστηριότητες του Συνδέσμου. 

Αθανάσιος Ορφανίδης πρώην Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Με την ευκαιρία της καθόδου του κ. Ορφανίδη στην Κύπρο, είχαμε συνάντηση μαζί του και μας παρέσχε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το έγκλημα που διαπράχθηκε εις βάρος μας. Τα ίδια επανέλαβε και στα ΜΜΕ και στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Για το θέμα αυτό ενημερώσαμε τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Αρχηγό Αστυνομίας για να βοηθήσουμε το έργο των ανακριτών οι οποίοι εξετάζουν την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας. Επίσης, με μήνυμα προς όλους τους κατόχους αξιογράφων που έχουν κινήσει αγωγή, τους καλέσαμε να ζητήσουν από τους δικηγόρους τους να μελετήσουν το περιεχόμενο της κατάθεσης Ορφανίδη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Όσον αφορά τον κ. Ορφανίδη, πολλοί βουλευτές κακίζουν τον ρόλο που η Κεντρική Τράπεζα έπαιξε την περίοδο 2007-2012, όταν ο ίδιος ήταν Διοικητής. Υπενθυμίζω ότι τα αξιόγραφα κυκλοφόρησαν μεταξύ 2008-2011.  Γιώργος Χαραλάμπους τέως Πρόεδρος Κεφαλαιαγοράς Μετά από κάποιες σημαντικές δηλώσεις του κ. Χαραλάμπους στα ΜΜΕ του απευθύναμε στις 13.9.16 επιστολή με την παράκληση να μας υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του όσον αφορά το παράνομο των αξιογράφων, ούτως ώστε να τις αξιοποιήσουμε στις προσπάθειές μας για εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματος, ή, αν αυτή δεν καταστεί δυνατή, στις αστικές αγωγές που θα ακολουθήσουν. ΑΛΛΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ  Πρόνοια Μνημονίου για αποζημίωσή μας Μετά τη γραπτή δέσμευση του προέδρου του ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει την πρόνοια του Μνημονίου για αποζημίωση όσων θα δικαιωθούν από τα δικαστήρια, ζητήσαμε παρόμοια επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από τον Υπουργό Οικονομικών. Δυστυχώς δεν μας απάντησαν ακόμη.  Συμψηφισμός δανείων αξιογράφων Αναμένουμε εναγωνίως την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με την παραπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Νόμου που ψήφισε η Βουλή για συμψηφισμό των παράνομων δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα και των παράνομων και εικονικών δανείων που χρησιμοποιήθηκαν από τις τράπεζες για αγορά αξιογράφων ή άλλων αξιών. Έχουμε εμπιστοσύνη στην κυπριακή δικαιοσύνη, και ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί ότι ο Νόμος αυτός είναι καθόλα συνταγματικός. Φυσικά σε περίπτωση που θα γίνει κάτι τέτοιο θα απαιτήσουμε όπως ο συμψηφισμός προηγηθεί της καταβολής των πρώτων €100.000 στις οποίες θα αναφερθώ πιο κάτω. 5  Ευθύνες ελεγκτών Λαϊκής Επειδή δεν πήραμε ακόμη συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Λογιστών Κύπρου και την Επιτροπή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, στείλαμε στις 12.9.16 και στους δύο υπενθυμητικές επιστολές. Όπως θα θυμάστε, έμπειροι συνεργάτες μας, εντόπισαν σωρεία παραλείψεων στον έλεγχο που ασκούσαν οι ελεγκτές της Λαϊκής PWC και Grant Thornton. Οι παραλείψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν και από ανεξάρτητο διεθνές ελεγκτικό σώμα. Επειδή μέχρι σήμερα δεν πήραμε οποιαδήποτε απάντηση, ζητούμε την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης για να καταγγείλουμε τους πιο πάνω ελεγκτικούς οίκους στα διεθνή εποπτικά τους σώματα δηλαδή στο Association of Chartered Accountants και στο Association of Certified Accountants. Εγκρίνεται; 

Αστικές αγωγές: Έχουν περάσει πέραν των τεσσάρων χρόνων από τότε που καταχωρίστηκαν οι πρώτες αγωγές από μέλη μας και ακόμη δεν εκδικάστηκε ούτε μια, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου έχουν εκδικαστεί και κερδηθεί πέραν των 30 υποθέσεων η δε Τράπεζα Κύπρου άρχισε να καταβάλλει το ποσό της αποζημίωσης που αποφάσισαν τα δικαστήρια. Παρόλες τις προσπάθειές μας φαίνεται ότι δεν υπάρχει, βάσει του συντάγματος, τρόπος επίσπευσης των δικών και αυτός είναι ένας από τους λόγους που προσπαθούμε για εξωδικαστική ρύθμιση του προβλήματός μας. Άλλοι λόγοι είναι η εξόφθαλμη παρανομία των τραπεζών όπως αυτή αποδείχθηκε από τις έρευνες  της Κεντρικής Τράπεζας,  της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς  και της Επιτροπής Θεσμών και Αξιών της Βουλής, άρα θεωρούμε τις δίκες περιττές. Επίσης υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι αφού λόγω της οικονομικής δυσπραγίας την οποία αντιμετωπίζουν τα μέλη μας, μόνο 20% από αυτά ήταν σε θέση να καλύψουν τα σχετικά έξοδα και να καταχωρίσουν αγωγές. Όσον αφορά το νομοσχέδιο για νομική αρωγή, φαίνεται ότι αυτό κατέληξε στις ελληνικές καλένδες. Και αν όμως ακόμη αυτό τελικά εγκριθεί, το ποσό που θα καλύπτει θα είναι ασήμαντο και από αυτό μάλλον θα επωφεληθούν όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή λαμβάνουν το ΕΕΕ…

ΠΟΙΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Υπαίτιους για την καταστροφή μας θεωρούμε:  Τις εποπτικές αρχές που επέτρεψαν στις τράπεζες να εκδώσουν και να διαθέσουν, παράνομα, αξιόγραφα σε ιδιώτες, τη στιγμή που οι τράπεζες ήταν αφερέγγυες.  Την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία χειρίστηκε λανθασμένα το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και καθυστέρησε να πάρει μέτρα για αντιμετώπιση της κρίσης.  Την παρούσα κυβέρνηση η οποία εισηγήθηκε – έστω και υπό πίεση – το κούρεμα των καταθέσεων, αξιογράφων και μετοχών των τραπεζών.  Την Αρχή Εξυγίανσης και προπαντός την Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών , οι οποίοι ξεπούλησαν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στη Ελλάδα.  Την απελθούσα Βουλή η οποία ενέκρινε αβασάνιστα την ενίσχυση της Λαϊκής Τράπεζας, και απέρριψε την πρώτη απόφαση του Eurogroup για οριζόντια απομείωση των καταθέσεων.

Την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, οι οποίες στην προσπάθειά τους να ανακεφαλαιοποιηθούν μετέτρεψαν με δόλιο τρόπο τις καταθέσεις μας σε αξιόγραφα, τα οποία μας παρουσίαζαν ως καταθέσεις με ψηλή απόδοση λόγω της πενταετούς τους διάρκειας. Στην πραγματικότητα ήταν απεριόριστης διάρκειας. Όλοι αυτοί καλούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μεριμνήσουν για την αποζημίωση των θυμάτων τους. Όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένουμε ότι μόλις επιστρέψει από το εξωτερικό θα μας καλέσει για να συζητήσουμε το θέμα, μέσα στα πλαίσια των προεκλογικών και μετεκλογικών του δεσμεύσεων. ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 12.9.16 Ενόψει των πιο πάνω εξελίξεων, το Διοικητικό μας Συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως στις 12.9.16 και πήρε τις εξής αποφάσεις:

1. Να αναβληθεί η εξαγγελθείσα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών που είχε οριστεί για τις 21 τρέχοντος.

2. Αντ’ αυτής να πραγματοποιηθεί η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση, η οποία να συνοδεύεται από τοπική εκδήλωση διαμαρτυρίας

3. Χωρίς να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας για επιστροφή όλων των χρημάτων μας και για επίσπευση των δικών, να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην καταβολή των πρώτων €100.000 κατά άτομο (ανεξάρτητα από το κούρεμα των καταθέσεων 2013) και διακανονισμό για την καταβολή του υπολοίπου με τρόπο που θα συμφωνηθεί (π.χ. έντοκα κυβερνητικά ομόλογα). Όπως ανέφερα και πιο πάνω θα πρέπει να προηγηθεί ο συμψηφισμός των δανείων που εξασφαλίζονται με αξιόγραφα.

4. Να αποφασιστεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση η στάση που θα τηρήσουμε ως Σύνδεσμος στις προεδρικές εκλογές του 2018.