Ελλάδα: Εκτός τηλεοπτικών αδειών STAR και ALPHA

image735-1.aspxΟλοκληρώθηκε μετά από σχεδόν 70 ώρες, η διαδικασία δημοπράτησης των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών εθνικής εμβέλειας.

Μετά την έξοδο και του τελευταίου υποψηφίου με τους συνεργάτες του από το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός, σήμερα τα ξημερώματα, ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ότι το τίμημα, συνολικά, για τις τέσσερις άδειες έφτασε τα 246 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο χαρακτήρισε ψηλό πέραν των προσδοκιών της κυβέρνησης.

Οι τέσσερις εταιρείες που πλειοδότησαν στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες είναι οι εξής με τη χρονική σειρά που τις εξασφάλισαν χρονικά:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ, ιδιοκτησίας Γιάννη Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατομμύρια ευρώ.
2. ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατομμύρια ευρώ.
3. ΑΝΤΕΝΝΑ T.V. ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατομμύρια ευρώ.
4. ALTER EGO, ιδιοκτησίας Βαγγέλη Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατομμύρια ευρώ

Τα ποσά που προσέφεραν οι τέσσερις επιλαχόντες:
1. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδηςς 61,5 εκατομμύρια ευρώ
2. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA) 61 εκατομμύρια ευρώ
3. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης 18 εκατομμύρια ευρώ
4. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR 13 εκατομμύρια ευρώ

Δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια οι εν λειτουργία σταθμοί STAR (συμφερόντων Βαρδινογιάννη, προσέφερε 13 εκατ. ευρώ) και ALPHA (συμφερόντων Κοντομηνά, προσέφερε 61 εκατ. ευρώ), όπως και το MEGA και το Ε που δεν συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Δεν πήραν επίσης άδεια ο Γιάννης Σαββίδης (πρώτος επιλαχών, ανέβασε την προσφορά του στα 61,5 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του επιχειρηματία Γιάννη Βαρδινογιάννη (έδωσε 18 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για κάθε άδεια, η προσφορά χρημάτων ξεκινούσε από την αρχή. Δηλαδή πχ μία εταιρεία που διασφάλισε άδεια δεν συμμετείχε στις άλλες δημοπρασίες ενώ το ποσό που κατέθεσε τελικά δεν ήταν δεσμευτικό ως τιμή εκκίνησης για τις άλλες τρεις άδειες. Γι` αυτό και παρατηρείται τέτοια μεγάλη διαφορά στο τίμημα που καταβλήθηκε πχ για την πρώτη και την τελευταία άδεια.
Ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε δήλωσή του, αμέσως μετά το πέρας της διαδικασίας, τονίζει ότι η ολοκλήρωση της δημοπράτησης βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. «Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Πλέον, στην Ελλάδα   θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια. Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Και συμπληρώνει ότι πέρα από τη δεδομένη πολιτική βούληση, «η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Έλληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους, ο καθένας από τους οποίους συνέβαλε καίρια για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα».

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία και μετά από μία τριαντακονταετία αυθαιρεσίας μπαίνουν κανόνες στη χρήση τηλεοπτικών συχνοτήτων, σημειώνει σε δική της ανακοίνωση η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. «Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον», τονίζει.

Για «χιτσκοκική και ψυχοφθόρα διαδικασία» έκανε λόγο εξερχόμενος από τα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Σκάι, ο οποίος εκπροσώπησε την εταιρεία. Όπως είπε η δημοπρασία της πρώτης άδειας, την οποία διασφάλισε ο ΣΚΑΪ, διήρκεσε περίπου 10 ώρες και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία απαιτούσε «προσεκτικό σχεδιασμό, ένα ραντεβού στα τυφλά και με την τύχη, αλλά το κυριότερο μεγάλη ψυχραιμία και κρίσιμες αποφάσεις στη διάρκεια της δημοπρασίας».

Για τίμημα το οποίο πήγε πολύ ψηλά κάτι που δεν ανέμεναν από την πλευρά τους, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού Star Κάρολος Αλκαλάι, ο οποίος χαρακτήρισε τη διαδικασία «υπερβολική».

Οι Θοδωρής Κυριακού και Βαγγέλης Μαρινάκης αποχώρησαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Χαρούμενος που οι τέσσερις τηλεοπτικές άδειες προσέφεραν στον κρατικό προϋπολογισμό κοντά στα 250 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο Ιβάν Σαββίδης μετά το τέλος της διαδικασίας, συγχαίροντας τους νικητές. Η κυβέρνηση στενοχώρησε τους σκεπτικιστές. Οι συμμετέχοντες απέδειξαν πως είναι έτοιμοι να πληρώσουν, σημείωσε ο κ. Σαββίδης. Χαρακτήρισε επίσης τη διαδικασία «πρωτότυπη», προσθέτοντας πάντως ότι «θύμιζε λίγο φυλακή».
Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά οι εξής οκτώ υποψήφιοι:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.) STAR
ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED Ιωάννης Σαββίδης
ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP) Γιάννης Βαρδινογιάννης
ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.) Βαγγέλης Μαρινάκης