Τσαβούσογλου:Σε πενταμερή θα αποφασιστεί το θέμα των εγγυήσεων

image735-2.aspxΗ Τουρκία σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο θα συνεχίσει να προσφέρει στήριξη και να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τον καθένα για μια μόνιμη και δίκαιη λύση, στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί στις 11 Φεβρουαρίου 2014, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στα κατεχόμενα, που διήρκεσε μιάμιση περίπου ώρα.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα, όπως το περιουσιακό, το εδαφικό, οι εγγυήσεις. Από αυτά κάποια θα τα δούμε σε μια πενταμερή διάσκεψη, πρόσθεσε, λέγοντας ότι θεωρούν ότι θα υπάρχει πλέον όφελος να ανταλλάξουν ιδέες σε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ανεπίσημο σχήμα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μίλησε για αρκετή πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, καλές εξελίξεις αλλά και δυσκολίες, αλλά για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα πρέπει να διανυθεί δρόμος ακόμη. “Με καλή πρόθεση, πολιτική αποφασιστικότητα προχωρούμε σε αυτό το δρόμο. Καθορίσαμε το 2016 ως χρονιά λύσης. Θέλουμε να επιτύχουμε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Όλοι μας, και η Τουρκία, στηρίζει αυτόν τον στόχο μέχρι τέλους”.

Γι` αυτό το λόγο, ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, πρέπει να αποφεύγουμε συμπεριφορές που θα μας δυσκολέψουν από το να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Ως παράδειγμα έφερε τη βιαστική – όπως είπε – συμπεριφορά για έρευνες που αφορούν το φυσικό αέριο, λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να γίνονται βήματα που θα ζημιώσουν τη διαδικασία αντί να μοιρασθούν όλοι αυτόν τον πλούτο με έναν σχεδιασμό που θα γίνει από όλους, κάνοντας αναφορά σε κοινό πλούτο. “Θεωρώ ότι είναι λάθος, αντί να σκέφτεσαι αυτή τη διαδικασία (των διαπραγματεύσεων), να κάνεις υπολογισμούς για τις επόμενες εκλογές. Πιστεύω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτή την προσπάθεια, στοχεύοντας στο τέλος του 2016”.

Ο Τ/κ ηγέτης ευχήθηκε για μια διζωνική, δικοινοτική Κύπρο με πολιτική ισότητα που θα βασίζεται σε δύο συνιστώσες πολιτείες. Αυτό θα γίνει, είπε, με την απόφαση του λαού και θα επιτευχθεί με ένα “ναι” και από τις δύο κοινότητες σε ένα δημοψήφισμα. Γι` αυτό, πρόσθεσε, προσπαθεί για μια λύση που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. “Όταν μιλάμε για ασφάλεια, δεν είναι μόνο η δική μας. Θέλουμε και οι δύο κοινότητες στο νησί να ζήσουν με ασφάλεια”.

Σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ανέφερε, μεγάλη στήριξη προσφέρει η Τουρκία και συνεχίζει να προσφέρει, και ευχαρίστησε γι` αυτό τόσο τον Τούρκο Πρόεδρο, όσο και την κυβέρνηση αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Όπως είπε ο κ. Ακιντζί, ενημέρωσε τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων και αυτός τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών. Στόχος, ανέφερε, είναι να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν αυτή την εντατική διαδικασία διαπραγματεύσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, και μετά από αυτό με τη συμμετοχή και των εγγυητριών να μπορέσει να επιτευχθεί μια πενταμερής, τύπου Μπούργκενστοκ.

Λαμβάνοντας τον λόγο μετά τον Τ/κ ηγέτη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι προηγουμένως είχε συναντήσεις και με τους Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν, Σερντάρ Ντενκτάς και Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, τις οποίες χαρακτήρισε παραγωγικές και έκανε λόγο για ενδυνάμωση του ψευδοκράτους με την έναρξη σήμερα του έργου για την ηλεκτρονική πληροφορική και αρχείο, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-devlet).

“Εισήλθαμε σε μια ευαίσθητη περίοδο στις κυπριακές διαπραγματεύσεις. Σε μια κατάσταση εντατικών διαπραγματεύσεων. Ως Τουρκία μέχρι σήμερα δώσαμε πλήρη στήριξη”. Στήριξαν, πρόσθεσε, τη διαδικασία που διαχειρίζεται ο Ακιντζί, ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί και η τ/κ διαπραγματευτική ομάδα. Θα συνεχίσουν, ανέφερε, να προσφέρουν στήριξη ως Τουρκική Δημοκρατίας σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο.

“Υπάρχουν δύσκολα θέματα, το περιουσιακό, το εδαφικό, το θέμα της ασφάλειας και το θέμα των εγγυήσεων. Κάποια από αυτά θα τα δούμε σε ένα πενταμερές σχήμα. Αλλά σε ένα ανεπίσημο σχήμα λέμε ότι υπάρχει πλέον όφελος να υπάρξει μια ανταλλαγή ιδεών σε αυτά τα θέματα”, είπε.

Με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, πρόσθεσε, στην Κρήτη και στην Κωνσταντινούπολη ανεπίσημα, σε πολλά θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού, προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων. “Θεωρώ ότι αυτό ήταν το πιο παραγωγικό. Άλλωστε στο θέμα των αποφάσεων που θα λάβουμε σε ένα πενταμερές σχήμα, θεωρώ ότι είναι ωφέλιμο σε ένα ανεπίσημο περιβάλλον να υπάρξει ένα είδος `γυμναστικής του μυαλού` των αμοιβαίων θέσεων”.

Στόχος όλων, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, είναι μια μόνιμη λύση και ειρήνη. Γι` αυτό, ανέφερε, είναι έτοιμοι να προσφέρουν στήριξη σε μέτρα που θα αυξήσουν την εμπιστοσύνη. “Θέλουμε άμεσα αυτές οι προσπάθειες να φέρουν ένα αποτέλεσμα. Επιθυμούμε άμεσα την πραγματοποίηση συνόδων σε τριμερές και πενταμερές σχήμα και να μην χαθεί πια αυτή η ευκαιρία”.

Το 2004, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία. “Δεν ήταν μια ευκαιρία μόνο για λύση, αλλά ευκαιρία για πολλές προοπτικές αυτής της περιοχής”. Αν αξιολογήσουμε αυτήν μπροστά μας ως ευκαιρία, να μην αφήσουμε στις νεότερες γενιές το πρόβλημα και ας αξιολογήσουμε όλοι μαζί αυτή την τελευταία ευκαιρία, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια διάσταση απόψεων μεταξύ Άγκυρας και κατεχομένων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μεταξύ των δύο υπάρχει ένας καλός διάλογος και δεν υπάρχει καμία έλλειψη στο θέμα της ενημέρωσης. Γίνονται, ανέφερε, κάποιες αρνητικές δηλώσεις από την ε/κ πλευρά που επηρεάζουν αρνητικά τον τ/κ “λαό”, λέγοντας ότι από τους “Έλληνες φίλους μας παρακαλέσαμε μέχρι το τέλος, δηλαδή μέχρι ένα πενταμερές σχήμα, να μην κάνουν δηλώσεις γι` αυτά τα θέματα. Υπάρχει αρνητική επίδραση”. Θα πρέπει, πρόσθεσε, σε αυτή τη διαδικασία να κατανοηθούν και οι ανησυχίες των Τ/κ. Σημείωσε δε ότι σχετικά με την ασφάλεια, όπως είπε και ο Τ/κ ηγέτης, “λέμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία και οι δύο λαοί και στις δύο πλευρές να ζήσουν με ειρήνη και γαλήνη”.

Δεν φερόμαστε, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, εγωιστικά, αλλά είναι άτοπες οι δηλώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα για το θέμα των εγγυήσεων.

Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε την ανακοίνωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι μπορούν τα κόμματα να έχουν πρόσβαση από σήμερα στα πρακτικά των συνομιλιών και στα κατεχόμενα υπήρξε περίοδος που αυτό δεν συνέβαινε, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι από τη στιγμή που αυτός ανέλαβε τα καθήκοντά του, όλα είναι ανοικτά και ενημερώνονται όλοι οι “θεσμοί” και μπορούν όλοι να τα δουν και να τα διαβάσουν. Προϋπόθεση, είπε, να μην δημοσιοποιηθούν στον Τύπο και να αντιμετωπιστούν ως ευαίσθητα έγγραφα.

Κάποτε, συνέχισε, υπήρξαν και διαρροές που ήταν και ελλιπείς, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και στον “νότο”. Όταν ολοκληρωθεί, είπε, η διαδικασία θα δοθεί επαρκής χρόνος στον “λαό” ώστε να πάει στην κάλπη γνωρίζοντας τι θα ψηφίσει. Δεν σκέφτονται, ανέφερε, ένα βιαστικό δημοψήφισμα.

Στην ερώτηση ότι υπάρχει ένταση μεταξύ της “κυβέρνησης” και του Ακιντζί, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο πρέπει και οι δύο πλευρές να συμπεριφερθούν υπεύθυνα και η ε/κ πλευρά δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως ο μόνος ιδιοκτήτης του νησιού, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα του φυσικού αερίου. Αλλά και στην τ/κ πλευρά, συνέχισε, μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όπως υπήρξαν και το 2004 στο νησί και στην Τουρκία. Τις διαφορετικές απόψεις, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, πρέπει να καθίσεις να τις συζητήσεις, να τις καταλάβεις και να τις εξηγήσεις, και δεν πρέπει να μετατραπούν σε αχρείαστες εντάσεις. Επιθυμία τους, σημείωσε, είναι και στην Τουρκία και στην τ/κ πλευρά αυτή η διαδικασία να διεξαχθεί με ενότητα και ομοψυχία.

Απαντώντας σε ερώτηση που του υποβλήθηκε στα αγγλικά εάν υπάρχει νέα τουρκική πρόταση για τις εγγυήσεις, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν έχουν ακόμη αρχίσει να συζητούν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, και εξέφρασε την άποψη ότι “οι πέντε – οι τρεις εγγυήτριες χώρες και ο δύο πλευρές – θα συζητήσουν το θέμα. Δεν θεωρούμε ότι είναι πρέπον να κάνουμε δηλώσεις και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες και τους λαούς και στις δύο πλευρές”.