Με μηνύματα για το περιβάλλον, ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών του Ρίο

image735-4.aspxΔόθηκε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Κύπρου) στο διάσημο στάδιο Μαρακανά η έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων, με την Κυπριακή Ολυμπιακή ομάδα, η οποία αριθμεί από χθες 15 αθλητές μετά την ανάκληση της διαπίστευσης του αθλητή της Άρσης Βαρών, Αντώνη Μαρτασίδη, να εισέρχεται στο στάδιο 46η στη σειρά από τις 207 αποστολές, με σημαιοφόρο τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, τον ιστιοπλόο Παύλο Κοντίδη.

Ο Αντώνης Μαρτασίδης επρόκειτο να αγωνιστεί στην κατηγορία 85 κιλών στην άρση βαρών. Ο 24χρονος αθλητής είχε πάρει την πρόκριση στο Ρίο υπό την ελληνική σημαία, όμως μετά την αλλαγή υπηκοότητας, θα εκπροσωπούσε την Κύπρο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), η Επιτροπή έλαβε ενημέρωση από την Κυπριακή Αρχή Αντι-Ντόπινγκ (CyADA) ότι το αποτέλεσμα ελέγχου ντόπινγκ στον οποίο υποβλήθηκε ο Αντώνης Μαρτασίδης στις 25 Ιουλίου 2016, εκτός αγώνα, στην Αθήνα, έδωσε αντικανονικό αναλυτικό αποτέλεσμα αφού στο δείγμα ούρων του αθλητή βρέθηκε ουσία που περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών και Μεθόδων.

Οπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου στο Ρίο, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, ένα λιτό αλλά όμορφο πάρτι έστησαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους Βραζιλιάνους να αναδεικνύουν την ιστορία και τον πλούτο της κουλτούρας και της χώρας τους, χωρίς όμως να κρύψουν δύσκολες στιγμές, όπως την εισαγωγή σκλάβων από την Αφρική και τις φυλετικές συγκρούσεις.

Μέσα από την τελετή, έστειλαν μηνύματα ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέλες, που προτάθηκε το 2004 για Όσκαρ και είχε το γενικό πρόσταγμα, έκανε αναφορά μεταξύ άλλων στο αεροπλάνο του Αλμπέρτο Σάντος-Ντουμόντ, τον οποίοι οι Βραζιλιάνοι θεωρούν τον πρώτο αεροπόρο στην ιστορία, έφερε την Ζιζέλ για πασαρέλα στο Μαρακανά, δημιούργησε μια μεγάλη φαβέλα, ενώ χρησιμοποιώντας το εντυπωσιακό video floor, ανέδειξε την ιστορία της χώρας.

Και όλα αυτά, αποφεύγοντας τα διάφορα βραζιλιάνικα κλισέ: Δεν είδαμε υπερβολική δόση από σάμπα και αποκαλυπτικές στο ντύσιμο χορεύτριες.

Πέραν από το εγχώριο κομμάτι, η τελετή έστειλε και μήνυμα προστασίας του πλανήτη. Οι δέκα χιλιάδες που παρέλασαν τοποθέτησαν από ένα σπόρο σε ειδικά δοχεία, που ακολούθως θα τοποθετηθούν στην περιοχή του Ντεοντόρο.

Ιστορική στιγμή στην τελετή η είσοδος της Σοφίας Μπεκατώρου ως σημαιοφόρος της Ελλάδας, της χώρας που παραδοσιακά εισέρχεται πρώτη. Η Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα που άνοιξε την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η μεγαλύτερη αποστολή ήταν αυτή των Ηνωμένων Πολιτείων, η οποία και αποθεώθηκε, με τον σπουδαίο Μάικλ Φελπς να οδηγεί τους 550 αθλητές στο Μαρακανά, στην πρώτη του παρουσία σε τελετή έναρξης, στην 5η του Ολυμπιάδα.

Οι χώρες της λατινικής Αμερικής δέχτηκαν τα περισσότερα χειροκροτήματα των Βραζιλιάνων στην κερκίδα, ενώ ιδιαίτερη υποδοχή επιφύλαξαν οι θεατές και σε Ισπανία, Πορτογαλία και την ομάδα προσφύγων. Με την είσοδο της Βραζιλίας στο τέλος, το στάδιο σείστηκε.

Μετά την παρέλαση των αθλητών, η οποία από μόνη της διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι στο κέντρο βάφτηκαν πράσινο, για να συμβολίζουν το χρώμα που πρέπει να γεμίσει τον πλανήτη και έγινε το άναμμα του βωμού.

Ο σπουδαίος Πελέ τελικά δεν μπόρεσε να δώσει το παρών του, επικαλούμενος λόγους υγείας, έτσι η τιμή περιήλθε στον μαραθωνοδρόμο, χάλκινο το 2004 στην Αθήνα, Βαντερλέι ντε Λίμα. Η ιστορία του συγκινητική. Ενώ ήταν μπροστά στον αγώνα, ένας θεατής τον έσπρωξε, με αποτέλεσμα να περιοριστεί στο χάλκινο μετάλλιο.

Ο βωμός άναψε στο Μαρακανά, όμως θα μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης για τη διάρκεια των Αγώνων, αφού το ιστορικό ποδοσφαιρικό γήπεδο δεν είναι το Ολυμπιακό στάδιο. Είναι η πρώτη φορά από το 1908 που το στάδιο της τελετής έναρξης δεν είναι παράλληλα και το Ολυμπιακό στάδιο.

Την Ολυμπιακή σημαία μετέφεραν στο γήπεδο αθλητικές και κοινωνικές προσωπικότητες της Βραζιλίας, ανάμεσα τους η Μάρτα (ποδοσφαιρίστρια) και Όσκαρ Σμιντ (καλαθοσφαιριστής).

Την έναρξη των Αγώνων κήρυξε ο προσωρινός πρόεδρος της Βραζιλίας, Μισέλ Τέμερ.

H Bραζιλία δεν φοβήθηκε την ιστορία της
Με πολλά μηνύματα για τον περιβάλλον, λιγότερα ειδικά εφφέ σε σχέση με άλλες διοργανώσεις, αλλά με πάθος, χορό και βουτιά στην ιστορία, ήταν γεμάτη η τελετή έναρξης των των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Βραζιλία δεν φοβήθηκε την ιστορία της, δεν την εξωράισε, με μια χορογραφία έδειξαν τα χρόνια της δουλείας και της σκλαβιάς, αλλά ούτε και τη σύγχρονη πραγματικότητα απέφυγε, στήνοντας μια φαβέλα.

Λιτή, αλλά φαντασμαγορική η τελετή με τα πυροτεχνήματα, οι διοργανωτές ανάδειξαν την ιστορία και τον πολιτισμό της Βραζιλίας, τις ρίζες τους, από τους αυτόχθονες μέχρι την εισαγωγή σκλάβων από την Αφρική, αλλά και τις φυλετικές συγκρούσεις.

Στο ξεκίνημα της Τελετής Έναρξης οι Βραζιλιάνοι παρουσίασαν μία μικρή αναδρομή της γέννησης της ζωής και της Βραζιλίας. Σε οθόνη προβολής που είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου προβλήθηκαν εικόνες από τη δημιουργία ενός δάσους που αρχικά κατοικήθηκε από τους αυτόχθονες πληθυσμούς του Αμαζονίου, πριν έρθουν τα μεταναστευτικά φύλα από την Ευρώπη. Στην συνέχεια εμφανίστηκαν οι μετανάστες της Αφρικής οι οποίοι στη χορογραφία έδειξαν τα χρόνια της δουλείας και της σκλαβιάς, ενώ τη σκυτάλη στη μετανάστευση πήραν οι λαοί από την Ασία και την Άπω Ανατολή.

Η οικοδόμηση της Βραζιλίας και των μεγαλουπόλεων ήταν το επόμενο θέμα που παρουσίασαν οι διοργανωτές, ενώ ακολούθησε η πτήση αεροπλάνου μέσα στο στάδιο και στη συνέχεια πάνω από το Ρίο συμβολίζοντας το πρώτο αεροπλάνο που φτιάχτηκε.

Το σούπερ μόντελ Ζιζέλ έκανε την εμφάνιση της αμέσως μετά, ενώ το Μαρακανά σείστηκε για αρκετή ώρα από πολύ χορευτική μουσική. Χίλιοι πεντακόσιοι χορευτές χόρευαν στο στάδιο και 80.000 στις κερκίδες σε ένα μεγάλο πάρτι που στήθηκε για να γιορταστεί η Έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Αμέσως μετά όμως, οι διοργανωτές υπενθύμισαν σε όλο τον κόσμο το μεγάλο πρόβλημα της υπερθέρμανσης που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με το λιώσιμο των πάγων να δημιουργεί υπερχείλιση των υδάτων και μέσω υπολογιστή να χάνονται περιοχές και πόλεις.

Ένα μικρό αγόρι στο κέντρο του γηπέδου αφού περιπλανήθηκε σε ένα λαβύρινθο με καθρέφτες, βρήκε ένα φυτό να αναρριχάται μέσα από τα τσιμέντα δίνοντας την ελπίδα για ζωή και για το σώσιμο του ίδιου του πλανήτη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση των αποστολών με πρώτη την ελληνική, με τη Σοφία Μπεκατώρου σημαιοφόρο να παρελαύνει στο Μαρακανά, γράφοντας ιστορία καθώς για πρώτη φορά γυναίκα ήταν επικεφαλής ελληνικής ολυμπιακής αποστολής.

Συνολικά 207 χώρες παρέλασαν με τον κόσμο, όπως περιγράφει στην ιστοσελίδα της η ΕΡΤ, να… γκρεμίζει το Μαρακανά κατά την είσοδο της Βραζιλίας αλλά και της Πορτογαλίας, ενώ όλο το γήπεδο αποθέωσε καταχειροκροτώντας την Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων που παρέλασε με τη σημαία της ΔΟΕ.
Δέκα αθλητές που επελέγησαν από τη ΔΟΕ τον περασμένο Ιούνιο, θα αγωνισθούν υπό την Ολυμπιακή Σημαία. Πέντε αθλητές από το Νότιο Σουδάν, που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στην Κένυα, δραπετεύοντας από τον εμφύλιο πόλεμο, δύο Σύροι κολυμβητές, δύο τζουντόκα από τη ΛΔ του Κογκό κι ένας Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος, συγκροτούν την ομάδα αυτή.

Όλοι οι αθλητές τοποθετούσαν σπόρους στους καθρέφτες κατά την είσοδο τους και μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση, οι καθρέφτες άνοιξαν αποκαλύπτοντας ένα καταπράσινο δάσος που έγινε οι πέντε Ολυμπιακοί κύκλοι, που ήταν πράσινοι δίνοντας το σύνθημα για αναδάσωση σε όλο τον πλανήτη.

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που έκανε ειδική μνεία στην Ολυμπιακή ομάδα προσφύγων, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τεμέρ κήρυξε την έναρξη των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνέχεια στο Μαρακανά μπήκε η Ολυμπιακή Σημαία με τον Όσκαρ Σμιντ μεταξύ των αθλητών που την κρατούσαν, ακούστηκε ο Ολυμπιακός ύμνος και οι όρκοι αθλητών, προπονητών και κριτών για να ξαναρχίσει η σάμπα και το πάρτι.

Στο φινάλε, η Ολυμπιακή Φλόγα εισήλθε στο Μαρακανά, από τον τενίστα Γκουστάβο Κέρτιν ο οπόιος την παρέδωσε στην Ποτέντσια Μαρκάρι και εκείνη με τη σειρά της στον μαραθωνοδρόμο Βαντερλέι ντε Λίμα που άναψε τον Ολυμπιακό βωμό. Ο βωμός με τη Φλόγα ανυψώθηκε σε ένα κινούμενο γλυπτό που σχημάτισε τον ήλιο μεταφέροντας το μήνυμα ότι η ανθρωπότητα πρέπει να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας για να σώσει τον πλανήτη. Τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα έκαναν την νύχτα ημέρα στο Μαρακανά και έδωσαν το σύνθημα της έναρξης των 31ων Ολυμπιακών Αγώνων.